Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bun simt pentru Basarabia
George DAMIAN 
-- Basarabia se indeparteaza in ritm alert - si nu doar de Romania, ci si de Uniunea Europeana. O zona de frontiera in care civilizatiile - atunci cand nu se ciocnesc - incearca sa coexiste. Cel mai graitor exemplu: posturile de televiziune care transmit muzica au un algoritm din care nu ies - un videoclip romanesc, un videoclip rusesc si, in sfarsit, pentru impartialitate, un videoclip international.
La aproape un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Chisinaul fuge de Bucuresti ca dracul de tamaie. Nu ca ar fi prea aromitoare tamaia romaneasca. In ciuda tuturor avertismentelor, "expertii" de la Bucuresti au preferat sa aplice o varianta de acordare a vizelor care a distrus pur si simplu imaginea Romaniei in stanga Prutului in mai putin de un an de zile. Sistemul stupid al programarii pentru vize prin Internet urmeaza sa fie eliminat - insa doar dupa ce a indreptat pe basarabeni catre ambasadele Ungariei si Bulgariei. In plus, acelasi sistem total neinspirat a umplut buzunarele unor baieti destepti cu conexiune larga, care au capusat pagina electronica a Ambasadei romanesti la Chisinau. In loc sa fie acordate vize pe termen lung - doi trei ani de zile - cu intrari multiple, Romania acorda vize de 24 de ore, intr-o curata bataie de joc. Un sistem cu vize pe durata lunga ar fi dus la o descongestionare rapida a Consulatului Romaniei la Chisinau - pe cand asa trebuiesc platiti o multime de functionari MAE detasati la Chisinau. Care Chisinau nu este in nici un caz Roma sau Paris - asa ca acreala functionarilor nostri bravi este pana la urma de inteles.
De prostia de la Bucuresti au stiut foarte bine sa profite comunistii de la Chisinau, care au trecut la atac, vazand cum stiu romanii sa-si terfeleasca imaginea, ei singuri, mai bine decat ar putea-o face altii. "Limba moldoveneasca" a fost reactivata in forta, dupa o oarecare perioada de adormire - adormire la nivel international. Romania s-a trezit partenera la un tratat scris in "limba moldoveneasca", iar diplomatii care ar fi trebuit sa faca si ei ceva au preferat sa mormaie o declaratie anexa la un protocol pierdut intr-o mare arhiva. Insa partea frumoasa este alta: "limba moldoveneasca" este doar prima faza. Cea de-a doua a prefigurat-o Vladimir Voronin cand si-a adus aminte ca el este stapan doar peste jumatate din Moldova lui Stefan cel Mare. Exista in continuare voci la Chisinau care vorbesc despre "oprimarea minoritatii moldovenesti din Romania" - cel mai folosit mijloc de tortura fiind impunerea abuziva a unor balcanice chiftele in locul unor parjoale cinstite si curate.
Povestea cu interzicerea televiziunii romane in stanga Prutului nu a fost inca explicata. De fapt, TVR nu a fost interzisa in Basarabia - in continuare poate fi receptionata. Doar ca este retransmisa prin intermediul unui post fantoma, aflat sub controlul cui trebuie, astfel incat TVR poate sa dispara in orice clipa de pe ecranele televizoarelor.
Pana la urma, Romania nu prea are nevoie de haite de analisti sofisticati, pregatiti in universitati occidentale care sa despice aiurea firul in patru. Romania nu trebuie sa faca altceva decat sa ofere un tratament corect romanilor din stanga Prutului. Iar acest tratament corect ar include in prima faza doua chestiuni cat se poate de simple: in primul rand acordarea vizelor de calatorie in Romania intr-un mod care sa nu contina umilirea solicitantului. Orice vorbitor de limba romana ar trebui sa aiba dreptul sa vina in Romania oricand doreste acest lucru. Iar, in al doilea rand, orice basarabean ar trebui sa isi poata redobandi cetatenia romana pe care a pierdut-o fara ca el sa fie de vina. Nu e nevoie de planuri sofisticate, ci doar de un elementar bun simt.
 Afisari: 1682  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Gresit, va invit in Basarabia   de NKVD
Si ce daca Basarabia se indeparteaza de Europa. Mai nasol este ca Romania o urmeaza !   de ionion
Georgica,ai auzit tu de cuvantul "instrainare"?   de vida clara
Felicitari, George! Basescu, de ce nu-i arzi pe ungureni si cioroieni?   de Harkonen
Bun simt ....   de pulbere
Rusinea cea mare   de hefaistos
Hai RONCEA, unde esti mai guritza-de-aur? :-(   de TonyBlair
UMILINTA DE LA CONSULATUL ROMAN LA CHISINAU!   de Mariuka
A r h i v a
  Notatii marunte despre teme inactuale    6 comentarii
  Coposu e de vina!    30 comentarii
  De ce reforma electorala?    1 comentariu
  La judecata zilei    5 comentarii
  Romania - in afara jocului UE    2007-10-13
  Provocarea Marii Negre    2007-10-06
  Din nou despre cetatenia romana a basarabenilor    2007-09-29
  Romanii de pretutindeni - din nou in bataie de joc    2007-09-22
  Abandonarea romanilor de pretutindeni    2007-09-15
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14301 sec.