Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Comisia Europeana decide daca mai acorda o sansa autoritatilor de la Bucuresti
Agricultura spera sa nu recolteze clauza
Ministerul Agriculturii a transmis, joi, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare. Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca scrisoarea transmisa al Bruxelles va putea fi facuta publica numai daca oficialii CE accepta aceasta procedura. "Cred in continuare ca nu va fi aplicata clauza de salvgardare", a spus Tariceanu, care a vizitat, ieri, expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si industriei alimentare - Indagra. "Pana miercuri, cand discut cu comisarul, mi se pare normal si onest sa nu dau mai multe detalii. Sa nu aveti insa impresia ca odata cu scrisoarea s-au rezolvat toate problemele si ne putem culca pe o ureche. Pentru mine, obiectivul principal este sa ne terminam treaba si sa facem platile catre fermieri", a spus Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.
Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea aplica clauza de salvgardare in domeniul agriculturii si a acordat un termen de o luna, pana vineri, 9 noiembrie, pentru rezolvarea problemelor. Aplicarea clauzei presupune reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru subventiile agricultorilor romani in acest an, adica 110 milioane euro.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a sistat primirea cererilor pentru subventiile sub forma de bonuri valorice, pentru insamantarea culturilor de toamna, cu zece zile inainte de termenul limita, stabilit initial pentru 15 noiembrie, din cauza numarului mic de solicitanti. Mai multi fermieri s-au plans, ieri, la Indagra, ministrului Agriculturii Dacian Ciolos, pentru ca cererile lor pentru subventii nu au fost primite, desi au incercat sa le depuna mai devreme de 15 noiembrie, termenul limita.
Ministrul a explicat ca primirea cererilor a fost sistata mai devreme, intrucat numarul solicitantilor era redus si nu justifica mobilizarea angajatilor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in aceasta activitate. El a mai spus ca perioada optima de insamantare a culturilor de toamna oricum a trecut. Ministerul Agriculturii a stabilit initial ca cererile sa fie depuse pana la 15 octombrie, termen prelungit apoi cu o luna, la cererea agriculturilor.
Subventie de oaie
Subventia acordata crescatorilor de ovine in acest an a fost majorata de la 25 de lei la 35 de lei pe cap de animal, a mai spus ministrul Agriculturii. "Subventia a fost majorata de la 25 la 35 de lei pe cap de animal, iar conditiile de acordare au ramas aceleasi", a afirmat Ciolos, prezent la Indagra. Initial, oierii trebuiau sa primeasca 35 de lei pentru fiecare animal, ministerul reducand subventia la 25 de lei/animal. In prima zi a Indagra, oierii i-au solicitat sprijinul ministrului, ca ieri, in urma unei intalniri cu oficialii ministerului, subventia sa revina la valoarea initiala.
Luminita MOROIANU 
Alte articole
  Salvgardare la plic    (Economic, 2007-12-17)
  Agricultura pe contre    (Economic, 2007-10-17)
  Ultimul avertisment    (Eveniment, 2007-10-11)
  Am scapat de clauza de salvgardare pe agricultura    (2007-12-18 19:01)
 Afisari: 213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Fondurile de pensii au adunat aproape un milion de euro    1 comentariu
  Statul roman nu va detine nici 1% din proiectul Rosia Montana    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02281 sec.