Transnistria cere bani Rusiei
Parlamentul din Transnistria cere ajutor financiar Dumei de Stat din Rusia, in contextul crizei generate de seceta din acest an, care a provocat pagube in valoare de peste 40 de milioane de dolari. Conditiile climatice nefavorabile din primavara si vara lui 2007 au afectat Transnistria, Republica Moldova si Ucraina, acestea confruntandu-se cu cea mai severa seceta din ultimii 50 de ani. Transnistria are populatie majoritara slava, preponderent vorbitoare de limba rusa. Aproximativ 33 la suta dintre transnistreni sunt etnici rusi, 100.000 dintre cei 550.000 de locuitori ai provinciei separatiste detin cetatenie rusa. Rusia va oferi Republicii Moldova, care a apelat la asistenta financiara tot din cauza secetei, peste sase milioane de dolari, in alimente si grau. Potrivit Tiraspol Times nici un procent din acest ajutor nu va reveni Transnistriei. (D.E.)
Iranul in alerta
Fostul lider de la Teheran Akbar Hashemi Rafsanjani a evocat, ieri, intr-un discurs sustinut in fata oficialilor militari, o amenintare americana "fara precedent" impotriva Iranului, apreciind ca "toata lumea trebuie sa fie in alerta". Rafsanjani, un conservator pragmatic care conduce in prezent Consiliul de discernamant, o instanta de arbitraj intre Parlament si Consiliul Gardienilor Revolutiei, este un adversar politic al actualului presedinte, Mahmud Ahmadinejad, care l-a invins in alegerile prezidentiale din 2005.Pozitiile celor doi privind un potential atac american sunt divergente. Ahmadinejad minimizeaza in mod sistematic riscul unei eventuale interventii militare americane impotriva tarii sale, in conditiile scandalului nuclear. Fortele americane sunt desfasurate in Irak si in Golful Persic, la vest de Iran, precum si la est, in Afganistan. Washingtonul a dat totusi asigurari ca privilegiaza calea diplomatica pentru a constrange Iranul sa isi suspende programul nuclear. (D.E.)
Cehii si letonii, fara vize in Canada
Cetatenii cehi si letoni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a se deplasa in Canada in calitate de turisti, au anuntat autoritatile de la Ottawa. Masura va intra in vigoare imediat. Alte noi state membre ale UE vor fi vizate in continuare de regimul de vize. Ministerul canadian al Imigratiei a precizat ca este in curs de a studia problema suspendarii vizelor pentru noile state comunitare, de la caz la caz, obiectivul "final al Canadei fiind de a face asa in asa fel incat toate statele membre ale UE sa fie scutite de regimul de vize".
Cu exceptia Cehiei si Letoniei, regimul de vize impus de autoritatile canadiene vizeaza si Bulgaria, Romania, Ungaria, Polonia si Slovacia, noteaza Rompres. Comisia Europeana (CE) a sesizat Canada, in septembrie 2006, ca nu a constatat nici un progres in procesul de suspendare a vizelor pentru opt state membre. CE a cerut Canadei sa suspende regimul de vize pentru unul sau mai multe state comunitare in semn de bunavointa, riscand altfel masuri de retorsiune. (D.E.)