Ziua Logo
  Nr. 4074 de miercuri, 31 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iuscenko - Basescu: 3-0
-- Desi cei doi presedinti s-au intalnit pana acum de trei ori pentru a rezolva problemele bilaterale, de fiecare data Romania a ramas cu ochii in soare in fata Ucrainei
Discutiile dintre presedintele Romaniei si cel al Ucrainei, ce au durat peste trei ore, au atins toate subiectele traditionale din dialogul romano-ucrainean, "stabilindu-se diagnosticul problemelor, dar si modalitatile de solutionare", a precizat Traian Basescu. El a detaliat: problema transnistreana, a minoritatilor nationale, situatia combinatului de la Krivoi-Rog si, mai ales, situatia canalului Bastroe. Adica exact aceleasi probleme ca si in urma cu un an, doi si trei, cand cei doi presedinti s-au intalnit pentru prima oara. Viktor Iuscenko a anuntat faptul ca problema vizelor necesare cetatenilor romani pentru a merge in Ucraina va fi curand rezolvata, fara a mentiona insa si situatia etnicilor romani din Ucraina. Cei doi presedinti au semnat si o minuta la nivel prezidential care cuprinde concluziile discutiilor de ieri. Ucraina a ramas pe pozitii, la fel de intransigenta ca si in trecut.
Bastroe, activitate suverana
Referindu-se la problema canalului Bastroe, Iuscenko a declarat ca acesta este teritoriu suveran unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura o activitate suverana "in aceasta privinta". "Este o pozitie generala, lucru care astazi a fost adus la cunostinta partii romane. Astazi, aceasta chestiune ne-a luat cel mai mult timp in discutii", a tinut sa sublinieze Iuscenko. El a mentionat ca problema Bastroe a fost discutata in comisia prezidentiala mixta romano-ucraineana, precum si faptul ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale asumate referitoare la protectia mediului. "In minuta de astazi sunt mentionate trei lucruri: am mentionat ca am discutat aceasta chestiune in comisia prezidentiala; ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale adoptate de Ucraina referitor la protectia mediului inconjurator - Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema - ceea ce este de la sine foarte important; si am convenit ca vom stabili o monitorizare comuna a tuturor proiectelor dezvoltate in Delta Dunarii", a spus Iuscenko.
Constructia canalului Bastroe a fost demarata in luna martie 2004, iar Romania nu a fost informata oficial despre aceste lucrari decat in anul 2006 - desi datorita impactului transfrontalier Kievul ar fi trebuit sa informeze Bucurestiul inainte de demararea lucrarilor. Prin construirea canalului Bastroe, Ucraina incalca prevederile Conventiei de la Espoo la care este parte. Organizatii internationale de protectia mediului si-au exprimat in repetate randuri opozitia fata de acest proiect - alaturi de organizatii neguvernamentale din Ucraina.
Banii pentru Krivoi-Rog
Romania nu mai este interesata in continuarea investitiei la combinatul de la Krivoi-Rog, deoarece in tara noastra industria siderurgica a fost privatizata, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, la finalul convorbirilor cu omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, aflat in vizita oficiala la Bucuresti, transmite Rompres. "Suntem insa interesati ca solutiile pe care statul ucrainean le va avea pentru rezolvarea problemei Krivoi-Rog sa fie solutii asupra carora sa fim consultati si care sa ne permita recuperarea sumei de circa un miliard de dolari investita aici de Romania. Cu siguranta, insa, cel mai important lucru nu este care va fi nivelul de recuperare pe care Romania il va avea din privatizarea combinatului, poate fi 30%, poate fi 200%, depinde de pretul de privatizare. Foarte important este insa sa fie o solutie echitabila pentru toti participantii la aceasta investitie", a subliniat Traian Basescu. La randul sau, presedintele Iuscenko a afirmat ca partea ucraineana se pronunta pentru reglementarea acestei problematici in mod transparent. Presedintele Iuscenko a spus ca Ucraina va actiona in sensul respectarii obligatiilor internationale.
Fara vize in Ucraina
Viktor Iuscenko a declarat ca implementarea regimului fara vize pentru cetatenii romani nu gaseste nici un impediment din partea ucraineana, chestiunea fiind practic rezolvata. Iuscenko a fost intrebat cum va raspunde Ucraina la solicitarea UE referitoare la regimul vizelor pentru cetatenii romani si bulgari, care sunt inca in vigoare chiar daca Romania si Bulgaria sunt state UE. Liderul de la Kiev a adaugat ca legislatia ucraineana se afla in prezent in etapa de adaptare, potrivit colaborarii Ucraina-UE. "Sper ca, pana la sfarsitul acestui an, aceasta chestiune va fi solutionata la nivel de stat si nu vad nici o problema in aceasta privinta. Exista o parte formala de care se ocupa Ministerul de Externe al Ucrainei si vom ajunge la un rezultat in ceea ce priveste aceasta chestiune", a spus Iuscenko. Din pacate nu a fost rezolvata problema vizelor pentru cetatenii ucraineni care doresc sa vina in Romania - mai ales pentru etnicii romani din aceasta tara. (Anca HRIBAN, George DAMIAN)
Cursa pentru petrolul de sub Insula Serpilor
Familia Rothschild si Vanco International exploateaza deja resursele din zona stramtorii Kerci.
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a afirmat ieri ca declaratia referitoare la exploatarea de catre Ucraina a resurselor din Marea Neagra a fost gresit inteleasa si ca s-a referit de fapt la o alta zona a Marii Negre, nu la cea de langa Insula Serpilor. Iuscenko a fost intrebat daca Ucraina nu va astepta o decizie a Curtii de la Haga referitoare la statutul platoului continental, inainte de a incepe, asa cum a declarat zilele trecute, exploatarea resurselor de pe platoul continental de langa Insula Serpilor. Iuscenko a raspuns ca, in ceea ce priveste platoul continental de pe langa Insula Serpilor, Ucraina isi mentine pozitia sa anterioara.
"In ceea ce priveste declaratia asupra careia dumneavoastra ati facut referire, in ceea ce priveste obtinerea unei zone pentru dobandirea petrolului si a gazului, este vorba despre eliberarea de catre Ucraina a unui teritoriu, a unei corporatii americane, a teritoriului stramtorii Kerci, ceea ce este in alta parte a Marii Negre, pe platoul continental al Ucrainei, si probabil ca nu s-a inteles corect la ce v-ati referit dumneavoastra", a raspuns Iuscenko, potrivit traducerii oficiale, asigurate in timpul declaratiilor.
Intr-un interviu acordat luni seara postului de televiziune Inter din Kiev, in ajunul vizitei sale la Bucuresti, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina trebuie sa faca eforturi sporite in ceea ce priveste majorarea cantitatii de resurse energetice extrase din subsolul tarii, subliniind, intre altele, importanta declansarii urgente a prospectiunilor in platoul continental al Marii Negre, transmite Rompres. In acelasi interviu, presedintele ucrainean a acuzat Turcia si Romania ca efectueaza de mai multa vreme lucrari de extragere a petrolului din platoul Marii Negre.
Viktor Iuscenko considera ca Ucraina poate sa-si asigure jumatate din necesarul de gaze naturale si petrol din propriile zacaminte, mentionand ca autoritatile de la Kiev trebuie sa actioneze serios in vederea asigurarii cu resurse energetice proprii. In special, el s-a referit la necesitatea elaborarii unui program separat de extragere de pe platoul continental, precum si la reluarea extragerilor din vechile mine, in care au ramas neutilizate "circa 40-50% din resurse". De asemenea, Iuscenko a invocat necesitatea exploatarii eficiente a platoului Marii Negre.
"Exista toate motivele ca peste cativa ani sa incepem extragerea de petrol si gaze, prin exploatarea unui zacamant unicat, care va fi descoperit in urma prospectiunilor", a afirmat liderul de la Kiev, adaugand ca aceasta va reprezenta "contributia-cheie in asigurarea securitatii energetice a Ucrainei". Iuscenko a calificat drept fara precedent recentul acord semnat cu firma Vanco International Itd (SUA) cu privire la exploatarea zacamintelor din apropierea stramtorii Kerci din platoul continental al Marii Negre.
Ucraina a decis, in aprilie 2006, sa semneze, conform unei recomandari facute Cabinetului de la Kiev, un acord cu firma Vanco International Ltd. (Vanco), subsidiara a firmei Vanco Energy Company, cu sediul la Houston, si JNR Eastern Investments Limited. "JNR EIL", o companie de investitii reprezentand interesele familiei Nathaniel Rotschild in fosta Uniune Sovietica, a semnat acordul cu Vanco in procent de 50%-50%, in vederea explorarii platoului continental de pe sectorul Kerci al Marii Negre. (Luciana POP, George DAMIAN)
Gest prietenesc
Viktor Iuscenko i-a inmanat ieri lui Traian Basescu un document cu toate datele referitoare la peste 2000 de militari romani cazuti in Ucraina in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in cadrul unei intrevederi la palatul Cotroceni. "Vreau sa multumesc, in numele poporului roman, domnului Iuscenko, pentru ca astazi ne-a pus la dispozitie un document care ne da toate detaliile despre un numar de peste 2000 de militari romani morti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul Ucrainei. Este un gest pe care nu il vom uita si vom fi recunoscatori domnului presedinte Iuscenko si proporului ucrainean", a spus Basescu. (A.H.)
Episcopiile romanesti irita Patriarhia Moscovei
Decizia Bisericii Ortodoxe Romane de reactivare a trei episcopii istorice in stanga Nistrului a fost apreciata de Mitropolia Moldovei - supusa canonic Patriarhiei Moscovei - drept o interventie "directa si agresiva" pe teritoriul canonic al altei Biserici si a cerut revocarea deciziei pentru a evita confruntarile intre credinciosi si cler, relateaza Mediafax. Seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, Andrei Deleu, a declarat ca aceste episcopii au insemnatate istorica pentru Patriarhia Romana. "Ele au obtinut deja un statut juridic si despre reactivarea lor se discuta din 2006", a precizat Deleu. Situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Republica Moldova va fi discutata, pe 19 si 20 noiembrie, la Moscova, la o reuniune a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane si ai Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat ieri, transmite Mediafax. PF Daniel s-a intalnit ieri seara cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko cu care a discutat si aceste probleme. (D.E.)
Iuscenko pleaca cu pretentii in Israel
Dupa vizita in Romania, presedintele ucrainean Victor Iuscenko va pleca la Ierusalim, o vizita care se anunta cu "probleme". Demnitarul ucrainean nu-si doreste o vizita strict protocolara. Stiind ca e posibil sa i se puna intrebari in legatura cu miile de asasinate savarsite de jandarmi si civili ucraineni asupra evreilor din Transnistria si teritoriile ucrainene in anii celui de-al II-lea razboi mondial, presedintele Iuscenko si-a exprimat dorinta ca Statul Israel sa recunoasca genocidul savarsit de Stalin in Ucraina. El ii acuza pe comunistii rusi de asasinarea a unui milion de ucraineni. In anii 1932-1933 au murit milioane de ucraineni de foame, istoricii apreciaza ca aceasta foamete a fost deliberat organizata de Moscova pentru a "slabi" forta Ucrainei. Comunitatea evreiasca din Ucraina sprijina solicitarea iesita din comun a lui Iuscenko. Daca Israelul va razpunde solicitarii ucrainene s-ar putea provoca o criza grava in relatiile israeliano-ruse. Analistii politici israelieni apreciaza ca Israel nu va raspunde cererii presedintelui Iuscenko, daca acesta se va adresa direct responsabililor de la Ierusalim. Chiar daca Statele Unite a recunoscut in urma cu cativa ani genocidul ucrainean, Rusia se opune cu vehementa ca istoria s-o inregistreze. (Tesu SOLOMOVICI)
Alte articole
  Iuscenko il provoaca pe Basescu sa vina pe Insula Serpilor    (Externe, 2007-11-09)
  Liderul Sindicatului Politistilor i s-a plans sefului statului ca problemele MAI se inmultesc    (2009-09-02 17:17)
  Insula Serpilor, pregatita pentru o eventuala vizita a presedintelui Basescu    (2008-01-26 11:03)
  Tariceanu, invitat de Basescu pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.    (2008-01-09 20:14)
  Iuscenko polemizeaza cu ziarul ZIUA    (2007-11-02 17:06)
  Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu    (2007-09-27 16:41)
 Afisari: 2380  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Omu' mulge da timp...   de cotrofelnitza
Multe acuzatii fara argumente   de Anticontra
Alt genocid ce nu se doreste recunoscut   de katty1
A luat bataie   de one
domnule tesu,   de simiondan
3-0   de CID
"Relatiile" lui Ba'secu   de Paul din Ohio
"Episcopiile romanesti irita Patriarhia Moscovei "....   de alamar
Amintiti-va de maresalul Antonescu.   de Socrate
Doi monstri   de daniel
A r h i v a
  Japca ingropata    7 comentarii
  "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD    18 comentarii
  Deep Purple - Made in Romania    
  Cubreacov rapit de serviciile Moscovei    1 comentariu
  Daramarea Garii Regale din Sinaia    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD (3176 afisari)
 Presedintele, tupeu la greu (3145 afisari)
 S-a trezit din coma cu somnifere (2917 afisari)
 Daramarea Garii Regale din Sinaia (2723 afisari)
 Iuscenko - Basescu: 3-0 (2380 afisari)
 Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern (770 afisari)
 MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire (433 afisari)
 Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata (410 afisari)
 Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis (388 afisari)
 Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala (339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02937 sec.