Mai multe organizatii din Coalitie au semnat, joi, un apel, cerandu-i presedintelui Basescu sa promulge neintarziat legea privind votul uninominal - varianta Pro Democratia - asupra careia Guvernul isi va asuma raspunderea. Trei organizatii ale CPC, mai apropiate de Cotroceni, au evitat sa sustina acest demers. Societatea Academica din Romania (SAR), Freedom House si Grupul pentru Dialog Social (GDS) nu si-au trecut numele pe lista semnatarilor. Mai mult, Alina Mungiu (SAR) sustine ca CPC si-a incetat activitatea, iar coordonatorul proiectului si-a depasit mandatul.
In comunicatul difuzat joi sub antetul Coalitiei se preciza ca CPC apreciaza ca benefica actiunea Guvernului de asumare a raspunderii pentru proiectului de lege privind introducerea votului uninominal, in varianta propusa de Asociatia Pro Democratia (APD) si agreata de PD, PNL, PSD, UDMR si PC. "Fara a pune in discutie dreptul presedintelui de a convoca un referendum pe tema votului uninominal, promulgarea proiectului de lege in varianta APD ar putea asigura o baza de discutii in Parlament asupra modalitatii exacte de reprezentare: proportionala, asa cum a propus APD sau majoritara, asa cum propune presedintele", se arata in apel. Semnatarii acestuia avertizau asupra riscului aparitiei unui nou blocaj in ceea ce priveste schimbarea sistemului electoral in cazul nevalidarii referendumului si cereau tuturor fortelor politice sa sprijine demersul de reforma electorala. "In acest context, rolul presedintelui Romaniei este foarte important pentru sustinerea reformei electorale si subliniem necesitatea de a promulga acest proiect de lege in cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura succesul acestei reforme", conchideau Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent si Societatea Timisoara.
Mungiu: "Coalitia si-a incetat activitatea"
Intrebat care este motivul pentru care numele SAR, Freedom House si GDS lipsesc din comunicatul Coalitiei, coordonatorul CPC Costel Popa (APD) ne-a declarat ca cele trei organizatii "au decis sa se abtina, neavand o optiune clara intre cele doua sisteme". La randul ei, Alina Mungiu (SAR) a raspuns ca apelul in numele Coalitiei pentru un Parlament Curat "a fost dat in mod pripit, fara consultarea tuturor membrilor". "Cornel Popa, care a fost coordonatorul proiectului CPC privind alegerile europarlamentare, si-a depasit mandatul, deoarece acest proiect s-a incheiat dupa publicarea listei incompatibililor pentru PE. Coalitia si-a incetat activitatea si acum fiecare organizatie din cadrul sau este libera sa-si expuna propriul punct de vedere, dar nu unul in numele Coalitiei. Noi nu avem o pozitie politica, nu este rolul societatii civile sa intre in competitia penibila dintre presedinte si premier pentru votul uninominal. Noi dorim adoptarea sistemului de vot uninominal, fara a fi de partea cuiva", ne-a precizat Mungiu. Presedintele GDS, Radu Filipescu, ne-a declarat ca organizatia pe care o conduce nu a semnat comunicatul CPC "deoarece nu ni s-a parut echilibrat punctul de vedere exprimat in el". "Nu suntem deranjati in mod deosebit ca el a aparut, dar am avut rezerve fata de anumite formulari din acesta. Ar fi bine ca presedintele sa promulge legea asumata de Guvern, dar sa existe si un referendum", a adaugat seful GDS.