Ziua Logo
  Nr. 4065 de sambata, 20 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Un dezastru al diplomatiei romanesti
George DAMIAN 
-- Departe de mine gandul ca toti angajatii Ministerului Afacerilor Externe ar fi neghiobi sau ticalosi. Insa de vreo doi ani de zile diplomatia romaneasca schioapata ingrozitor.
De la dubioasa "light romanian" a fostului ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, am ajuns direct la "limba moldoveneasca" a actualului sef al diplomatiei romanesti, Adrian Cioroianu. Evolutia diplomatiei romanesti pare sa mearga din rau in mai rau. La o prima vedere nu ar fi fost nevoie de explicatii pentru doi ministri cu pregatire de istorici de ce nu trebuie recunoscuta oficial existenta "limbii moldovenesti".
In laboratoarele de analiza din Aleea Alexandru s-a apreciat ca o blocare a acordurilor de readmisie si de acordare a vizelor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova va fi speculata de comunistii de la Chisinau ca o blocare din partea Romaniei a drepturilor basarabenilor de a circula liber. Insa comunistii de la Chisinau au intors placa si au aratat cu degetul spre Ambasada Ungariei din stanga Prutului, subliniind relatiile extraordinare cu Budapesta. In aceleasi laboratoare s-a apreciat ca blocarea unor acorduri ale Uniunii Europene ar manji obrazul Romaniei, si asa destul de patat de amenintarea clauzelor de salvgardare pe justitie si agricultura - ultima aproape activata.
Pornind de la aceste premise, Romania a acceptat ca Uniunea Europeana sa semneze un tratat scris in "limba moldoveneasca". Ca o rezerva de pastrare a sufletului in rai, reprezentantul roman pe langa Uniunea Europeana a depus o declaratie, pierduta printr-o minuta obscura a Consiliului European, conform careia Romania nu recunoaste "limba moldoveneasca". O biata anexa nu se prea poate compara ca importanta cu doua acorduri redactate in "limba moldoveneasca".
Polonia si Bulgaria au stiut sa-si apere mult mai bine interesele in cadrul Uniunii Europene. Bulgarii nu s-au sfiit sa ameninte cu blocarea acordului UE-Muntenegru in cazul in care nu li se va permite sa foloseasca alfabetul chirilic in redactarea denumirii monedei unice - "evro". La randul ei, Polonia nu s-a temut sa ameninte cu blocarea Tratatului de la Lisabona in cazul in care nu i s-ar fi acceptat cererea de a putea amana deciziile Consiliului European. Tot Polonia blocheaza de mai bine de un an intalnirea UE - Rusia, ca replica la embargoul impus de Moscova asupra produselor poloneze din carne de porc. Dragi tovarasi de la MAE: deci, se poate!
Departe de mine gandul ca toti angajatii Ministerului Afacerilor Externe ar fi neghiobi sau ticalosi. Insa de vreo doi ani de zile diplomatia romaneasca schioapata ingrozitor. Strategiile anuntate cu tam-tam la reuniunile anuale ale diplomatilor cuprind cateva fraze de complezenta la adresa Republicii Moldova: gen vom face si vom drege. Intre timp, relatiile Bucuresti-Chisinau se deterioreaza la maxim. Cata vreme Voronin se va afla la conducerea Republicii Moldova, fostul militian va juca pe sarma intre Bucuresti si Moscova - avand insa un singur scop: sa isi pastreze postul si puterea.
Romania a reusit sa-si deterioreze la maxim capitalul simbolic. Diplomatia de la Bucuresti nu a reusit sa apere limba romana. Pretentia ca exista si alte acorduri UE-Republica Moldova in care apare "limba moldoveneasca" nu se prea sustine: la acea data, Romania nu-si putea apara limba, nefiind membra a Uniunii. Insa acum s-ar fi putut apara - si cu succes. Degeaba exista in Parlamentul European o initiativa pentru protejarea limbii romane in Europa. Cata vreme Romania a acceptat si recunoscut un acord scris in limba moldoveneasca nu mai exista decat o singura solutie de onoare pentru seful diplomatiei. Demisia.
 Afisari: 3042  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Stie cineva?   de Victor Iosif
Versurile sunt din revistele mele romanesti, pe care le-am pastrat.. insa nu revista   de Atamild
Granita inainte de 1939 si ''ranita'' incepand cu iunie 1940   de Atamild
Prea mare caciula   de hefaistos
Daca doriti,   de alwis46
Ptr.Felix   de Adrian v.D.
Domnule Catani,   de Adrian v.D.
Fiecare roman cioroieste o limba proprie,   de voyager
?? Daca poate cineva sa imi explice si mie   de George-Felix
Singurul ministru-diplomat postedecembrist   de popescu2
Mai baieti ia expliati-mi si mie...   de katty1
Huhule esti dus cu pluta :) pot sa scriu insfarsit, intr-un cuvant;-)?.. :), -Da. In fine.   de Atamild
Cu ciorapeanu ministru e de jale   de fernando78
Marlene draga,   de alwis46
Pai ii normal sa fie dezastru in diplomatia noastra, din vremea lu' Ceasca si acum e plina de secu-   de Huhu extraterestrul
Pentru Marlene.Diplomatia romaneasca nu este si nu a fost in interesul natiei romane.   de ursu livia
ati inebunit cu totul   de acv99
CIOROIANU   de Un Agricultor
Romania la ora actuala este o tara complet izolata din punct de vedere diplomatic.   de ionion
Sa nu ne grabim...   de Aelectrostivuitoritei
Cu Cioroianu   de Lefter Popescu
Las-ca-s si altii la fel.   de indel
si ce daca?   de Marlene
Cioroianu trebuie demis, dar de cine?   de Valentin Costin
A r h i v a
  Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti    2007-09-01
  Minciuna ministrilor Justitiei si caciuleala la UE    2007-07-21
  Cum este calcata in picioare diplomatia romaneasca    2007-07-14
  Romania, tara fara proiecte    2007-07-07
  Sub sabia monitorizarii    2007-06-28
 Top afisari / comentarii 
 Amantul Licai Gheorghiu, exterminat in inchisorile comuniste (5612 afisari)
 Sfarsitul suprematiei americane (3104 afisari)
 Un dezastru al diplomatiei romanesti (3042 afisari)
 FBI i-a stricat magia lui Copperfield (2348 afisari)
 Dumitru Staniloae cu cartile pe masa (2126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16563 sec.