Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Moscheea sovietica din Bucuresti
Dan CIACHIR 
-- In urma cu doua luni, "Jurnalul national" a consacrat un scurt documentar Casei Scanteii si geneza acestei cladiri, care coboara pana in anul 1952. Mi-am amintit de documentarul respectiv in aceste frumoase zile de octombrie, intrucat pe o asemenea vreme am calatorit de mai multe ori cu avionul la Tulcea, in toamna lui 1975. Circula pe aceasta ruta ultimul YL 14, un avion subrezit, cenusiu, cu un rand de doua scaune pe dreapta si unul singur in stanga. Nu pot uita cum, pe aeroportul din Tulcea, inainte de plecarea spre Bucuresti, mecanicul a decapotat unul dintre cele doua motoare si i-a aplicat cateva baroase zdravene de parca repara o batoza sau tractor. Apoi, a acoperit motorul; am decolat peste cateva minute.
Avionul acela zbura cu o viteza mica la o altitudine joasa. Dincolo de hangarele de la Baneasa aparea Herastraul, apoi se vedeau parcul si lacul Bordei, coplesite de culorile roscat-cafeniu ale toamnei. La intoarcere, din nefericire, la capatul aceluiasi splendid peisaj se zarea insa si Casa Scanteii, cu voluminozitatea ei asiatica si cu albul de spital al zidurilor brizbrizate, uratind cerul pe care se profila. Cladirea se arata, de altfel, intr-o perspectiva asemanatoare si de la intrarea in Parcul Herastrau, unde a tronat pana in 1962 statuia lui Stalin.
Cu o cladire sovietica identica cu Casa Scanteii a fost blagoslovita in acelasi an '50 al secolului trecut si Varsovia. Capistea de acolo era universitate si nu stiu care ii va fi fost destinul postcomunist. Casa Scanteii este o sectiune de Moscova pe Bucuresti. In decurs de 400 de ani, turcii nu au ridicat nici o moschee pe pamant romanesc. Rusii ne-au plantat una in cele patru decenii in care ne-am aflat in sfera lor de influenta. Aceasta era mentalitatea lui Stalin: tarile care depaindeau de el trebuia sa adopte si structurile sovietice, inclusiv ideologia. Casa Scanteii era ca un imens lacas de cult al Imparatiei. In 1940, Grigore Gafencu, ambasador al Romaniei la Moscova, a consemnat in jurnal caracterizarea colegului sau francez referitoare la rusi: "Asiatici cu masca europeana". Iar ceea ce te frapeaza ori de cate ori privesti Casa Scanteii este asiatismul ei sfidator, rigid si frigid, izbucnind ca o amenintare pe cerul acela bland si odihnitor pe care il evocam la inceput.
Pentru ca moscheea sovietica din Bucuresti desfide arhitectura coerenta a Capitalei interbelice, cu bulevarde largi si zone de vile care se terminau in apropiere de Parcul National Carol al II-lea (denumirea initiala a Parcului Herastrau). Este ca o stampila pe fruntea laturii occidentale a unui oras in care se cumpanesc - sau se cumpaneau - Orientul si Apusul. La un kilometru sau doi de Casa Scanteii se afla Arcul de triumf, copiat dupa cel din Paris si adus in forma pe care o cumoastem cu 15 ani inainte de edificarea moscheii sovietice. Ulterior, Ceausescu a ridicat la proportii asiatice niste banale contururi de camin cultural, in felul in care tiganii bogati au construit dupa 1990 casoaie cu ornamente (din tinichea) de temple budiste - din fericire doar pe la periferie sau in provincie.
Statuia lui Lenin din apropierea Casei Scanteii a fost demolata, dar soclul a ramas ca un postament vacant. Cat despre moscheea sovietica - arhitectii intervievati de "Jurnalul national" sustin ca demolarea ei ar fi anevoioasa, costisitoare si aproape imposibila. Concluzia poate fi interpretata si ca o dovada a faptului ca istoria nu se poate rescrie decat pe hartie... Nimeni nu poate scapa de propriul trecut.
 Afisari: 2563  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
   de CALUGARUL
Moscheea sovietica de la Bucuresti, Praga, Sofia sau Varsovia   de ionion
Ce nu stie poate dl Ciachir   de Ghita Bizonu'
Domnule Ciachir,   de alwis46
Grandomania   de FB
OK sovietica   de Fox-NewZ
fericire   de pilula1
A r h i v a
  Alte suspiciuni legate de fosta Securitate    5 comentarii
  Pacatele arhiepiscopului Andrei Andreicut    10 comentarii
  Liberalii de Timis se dezic de prefect    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Pacatul CNSAS cu Arhiepiscopul Andrei    2007-10-11
  Un patriarh la curtea regelui Traian    2007-10-04
  Episcopi, preoti, CNSAS...    2007-09-27
  Despre armeni    2007-09-20
  Resentimente    2007-09-14
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14291 sec.