Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Toaleta spiritualitatii romanesti
Ion SPANU 
-- "Societatea asta civila e de cacat". Cuvintele acestea extrem de dure au fost spuse vineri seara, la televizor, de catre scriitorul Mircea Dinescu. A doua zi, liderii societatii civile, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, insotiti de un teolog, au purtat, pe acelasi post TV, o savanta discutie despre closet, confirmand astfel intuitia lui Dinescu.
Pastrand tonul propus de Mircea Dinescu, am putea spune ca, dupa caderea motiunii PSD-PD-Basescu, ceea ce atrage atentia este faptul ca multi dintre comentatorii indragostiti iremediabil de Cotroceni au inceput sa traga apa! Gestul cel mai vizibil a fost facut de Mircea Cartarescu, in "Evenimentul zilei". Articolul sau, "Probleme de imagine", il arata pe aspirantul la Premiul Nobel in postura unui om stanjenit de "tiganca imputita", de "pasarica", sau de "armenii rai", care nu sunt metafore din paradisul mahalalei, ci adanci vorbe din intelepciunea presedintelui! Cartarescu pare transant: "Nu poti spune la nesfarsit: asa e el, a fost marinar, ce sa-i faci? Caci acum nu mai e marinar, ci seful statului, tiganii si armenii sunt cetatenii statului, iar legislatia rutiera e parte din legile la respectarea carora presedintele trebuie sa vegheze. Nu e nimic de adaugat" (Ev.Z., 5 octombrie a.c). Din pacate, tonul acesta transant este doar aparent, caci aproape tot articolul este, de fapt, un rechizitoriu al celor care l-au criticat pe dl Basescu exact pentru iesirile subliniate acum si de Cartarescu. Punerea cenusii in cap este, ca si dusul la WC, o chestiune personala pe care n-o poate face cineva in locul tau! Si Postelnicu, dupa Revolutie, spunea: "Am fost un dobitoc!", gest care, intr-un fel, ii stergea din pacate. Parafrazand, am putea sa ne intrebam ce vina avem noi ca Mircea Cartarescu intelege abia acum ce a fost?
Dar, sa recunosti ca ai fost ca Postelnicu nu e cel mai simplu lucru din lume, iti trebuie o tarie de caracter pe care multi nu sunt in stare sa si-o asume. Din textul lui Mircea Cartarescu se desprinde un lucru pe care dl Basescu ar trebui sa-l ia in seama: "Am mai auzit de la prieteni ca Basescu (intotdeauna Baselul, Chiorul, Marinerul, ca si cand injuriile ar putea tine loc de argumente) este el insusi parte din sistemul ticalosit pe care-l condamna". Asadar, in cercul de prieteni ai sustinatorilor lui Basescu, in acesti termeni se vorbeste de presedinte: Baselul, Chiorul, Marinerul? Imi amintesc ca doamna Doina Cornea, vazuta de elita intelectuala ca un opozant al presedintelui, a insistat mereu ca, in transcrierea unui interviu, atunci cand aparea numele lui Basescu, acesta sa fie insotit mereu de apelativul "domnul". La spiritele inalte, critica si bunul simt merg mana in mana tocmai pentru a se incarca valoric de credibilitate! Oricum, delimitarile propuse de Mircea Cartarescu trebuie sa fie luate in seama caci ele tradeaza o stare de agitatie intr-un grup care-l credea pe Traian Basescu un fel de Dumnezeu al puritatii si moralei crestine.
Asa cum evolueaza lucrurile, prevad ca in scurt timp va fi coada mare la toaleta spiritualitatii romanesti, ocuparea unui loc pe tineta putand fi un adevarat privilegiu! Asteptam, asadar, cu interes, volumul lui Liiceanu "Despre marlanie" sau studiul lui Andrei Plesu "Despre ingerii basinosi". Trecand peste gluma, subliniem necesitatea constituirii unei alte societati civile romanesti, ale carei preocupari sa fie respectarea drepturilor omului, revenirea la morala simpla si salvatoare, eradicarea saraciei sau protectia categoriilor defavorizate. Si, desigur, sa faca apologia bunului simt, in dauna slugarniciei desantate. In politica, buda este altceva decat in filosofia indiana!
 Afisari: 1784  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari Maestre Spanu,   de Asente Sever
La ce ne trebe o societate civila ?   de Ghita Bizonu'
filosofii si societatea de cacat   de nvt
Buda ca buda, dar continutul?   de Iancu Motu
Sa ne curatam vocabularul de cacofonii daca vrem ca Romania sa fie un Colt de Rai si nu de iad   de JMJ
Corect!   de Bogdan69
A r h i v a
  IRIS politikon    1 comentariu
  Donald Trump si Traian Basescu    10 comentarii
  Jos vaginele, sus nebunii!    9 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Pa, Mircea!    2007-10-05
  Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu    2007-10-03
  Derbedeul Mircea Mihaies    2007-09-26
  Basescu vrea sa fie prim-ministru    2007-09-19
  Cine va fi alesul?    2007-09-12
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15079 sec.