Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
La "Maraton", ca la Maraton
-- "Maratonul poetic" de la Sibiu anuntat de-acum 2-3 luni era pana zilele trecute doar o sintagma incitanta care, cel putin pentru protagonistii lui insemna asteptarea unei viitoare intalniri emotionante.
Ambitionand sa cuprinda in programul lui peste 80 de autori in cate o citire de 10 minute din scrisul propriu, fiecare, si, adaugand la acest unic regal poetic si cateva nume dinafara tarii, "maratonul" s-a consumat pe parcursul a 15 ore, in Aula Universitatii "Lucian Blaga", cu o ritmicitate si un tonus, as spune, neobisnuit pentru destul de apatica atitudine fata de poezie in Romania prezentului. Un oras cultural european ca Sibiul nu putea sa neglijeze insa, tocmai poezia. Poetul si universitarul Andrei Bodiu, impreuna cu ASPRO au gandit "la milimetru" ca organizatori, acest festin literar, la care noutatea absoluta au fost cele 15 ore neintrerupte de lectura poetica: de la 09.00 dimineata (5 oct.) si pana la 03.00 dimineata (6 oct.). Cinci generatii de autori (de la generatia '60 si pana la generatia 2000), au citit din poeziile lor, constituind cel mai numeros "comando" liric ce s-a produs vreodata la noi. Antologia complexa care s-a editat cu prilejul acestei desfasurari de forte poeticesti, a carei infatisare grafica iesita din contingentul tipariturilor se datoreaza graficianului Adrian Timar, este si ea un omagiu delicat si tandru adus poeziei.
O asemenea intalnire nu se putea sa fie exhaustiva, din varii motive: de sanatate, absenta din tara, intersectarea cu alte evenimente s.a.m.d. Maratonul s-a deschis cu citirea a catorva pasaje dintr-un lung interviu pe care poetul Ioan Radu Vacarescu l-a facut acum cativa ani cu Mircea Ivanescu, marele absent de la aceasta intalnire. Locuitor de mai bine de doua decenii al Sibiului, Mircea Ivanescu nu a avut puterea fizica sa participe efectiv la "maraton", din cauza problemelor de sanatate. Nu au lipsit in cele 15 ore de poezie neintrerupta, replicile incrucisate si incarcate de umor, poeme pline de ironii sclipitoare, multe si studiate citiri actoricesti, ca si acea tainica si placuta senzatie de satietate care, la un moment dat se strecura pe nesimtite in publicul participant. Nedreptatind alti zeci de poeti care au fost inclusi in acest insolit "maraton poetic", se cuvine totusi sa dau citire aleatoriu, catorva nume: Nora Iuga, Andrei Codrescu, Nicolae Coande, Gabriel Chifu, Dan Mircea Cipariu, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Augustin Fratila, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Elena Vladareanu, Ioana Nicolaie, Andrei Bodiu, Gheorghe Iova, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov, Alexandru Musina, Nicolae Prelipceanu, Constantin Abaluta, Cornelia Maria Savu, s.a.m.d. Efortul si implicarea organizatorica intr-o asemenea intreprindere sunt foarte mari. Concentrarea de forte este si ea una extrem de caduca, din cauza neprevazutului care pandeste de multe ori asemenea manifestari. De data asta insa, cu siguranta, Sibiul a emis unde pozitive catre poezie, in asa fel incat, la finisul "maratonului", fiecare din noi am adaugat in gand si cateva frunze de laur participantilor.
Iolanda Malamen 
Alte articole
  Maraton poetic unic    (Cultura, 2007-10-02)
 Afisari: 109  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jean Constantin se jura ca nu fura    1 comentariu
  Codex muzical baroc    
  Shalom, domnule Sebastian!    1 comentariu
  Ziua Holocaustului din Romania    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01187 sec.