Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut ieri presedintelui Traian Basescu avizarea inceperii urmaririi penale fata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Cererea procurorului general se va discuta - in urma modificarilor aduse legii privind raspunderea ministeriala - abia dupa ce noii membri ai Comisiei Speciale de la Cotroceni vor fi propusi de CSM. Decizia o va lua, insa, tot Basescu pentru ca avizul Comisiei e consultativ.
Remes este cercetat in dosarul in care fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a fost retinut sambata de catre DNA. Ministrul este acuzat ca in schimbul a 15.000 de euro, a unor produse in valoare de 1500 RON si a promisiunii ca va primi un autoturism de lux in valoare de aproape 100.000 de euro, a ajutat o firma a omului de afaceri Gheorghe Ciorba sa castige anumite licitatii. Interesant este ca, potrivit surselor ZIUA, in tot acest scandal sunt implicati oameni de incredere ai fostului ministru Gheorghe Flutur pastrati in functie de Remes. Desi procurorii DNA nu au dezvaluit numele firmei implicate in acest scandal, ZIUA a prezentat in exclusivitate faptul ca aceasta este Construct Europromt. Ieri, au aparut mai multe detalii legate de aceasta afacere. Astfel, licitatia castigata de Construct Europromt a fost organizata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Valcea, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Firma fiului lui Gheorghe Ciorba a participat, alaturi de alte patru societati, la licitatia organizata in cadrul unui proiect privind ameliorarea terenurilor agricole, respectiv constructia de poduri si podete, canalizare sau fertifizarea terenului. Potrivit Mediafax, directorul DADR Valcea, Vasile Predica, a precizat ca, "intr-adevar, in data de 21 septembrie, s-a tinut o licitatie electronica pe care a castigat-o firma acestui domn Ciorba din Baia Mare". Predica sustine ca personal nu are nici un amestec in organizarea licitatiei in urma careia a fost desemnata castigatoare firma lui Ciorba. "Vreau sa va precizez clar ca eu nu am facut parte din comisia care a decis castigatoarea. M-am interesat ulterior si am aflat ca acest Ciorba nici nu a fost la licitatie, ci a trimis un imputernicit. Pot sa va spun ca nu i-am cunoscut niciodata nici pe Remes, nici pe Ciorba si nici nu am vorbit vreodata la telefon cu vreunul dintre ei sau cu vreun reprezentant al Ministerului sau al vreunei firme despre vreo licitatie", a spus Predica.
Varianta ca licitatia sa fi fost aranjata in favoarea firmei lui Ciorba este plauzibila daca ne gandim la faptul ca in judetul Valcea exista o adevarata mafie in agricultura care a prins radacini chiar in timpul mandatului unui fost liberal. Este vorba despre ex-ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, actual membru al Partidului Liberal Democrat. Desi ministrul Flutur a fost schimbat din functie, mafia din Valcea continua sa functioneze. Cel putin la fel de bine ca in timpul mandatului actualului peledist.
Filiera Poenaru - Gasparel
Jocurile puteau fi facute si fara ca directorul Predica sa stie de ele. Potrivit unor surse ZIUA, chiar asa s-a si intamplat. Astfel, unul dintre personajele care nu este strain de aceasta afacere e Gheorghe Poenaru, directorul Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic (ITRS) Valcea. Acesta este unul dintre oamenii care au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste licitatiile organizate in judetul Valcea. Gheorghe Poenaru este cunoscut ca fiind omul de incredere a lui Mihail Gasparel. Acesta din urma a ocupat functia de director al ITRS Valcea, pana cand a fost promovat in fruntea Directiei Generale de Control Silvic si Cinegetic din Ministerul Agriculturii. In locul lui a fost numit omul sau de incredere Gheorghe Poenaru. Din aceste functii, cei doi au continuat sa traga sforile in Valcea. Lucru care se pare ca s-a intamplat si in cazul de fata, caci, asa cum spuneam, acestia se pare ca nu sunt straini de scandalul in care este implicat Remes. Interesant este ca ministrul Agriculturii a avut posibilitatea sa decapiteze mafia care actioneaza in judetul Valcea si sa puna capat combinatilor facute de Mihail Gasparel si Gheorghe Poenaru. Nu a facut insa acest lucru. Fapt care ii dauneaza extrem de mult in acest moment. (Andrei GHICIUSCA)
Premierul remarca "graba deosebita" a Parchetului
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca Parchetul ICCJ s-a distins, in doi ani de zile, printr-o "graba deosebita" care a facut ca unii membri ai Cabinetului sa fie anuntati ca fac obiectul unor cercetari, mentionand ca nu cunoaste acuzatiile care i se aduc ministrului Remes.
Intrebat despre solicitarea Procurorului General adresata Presedintiei privind avizul pentru declansarea urmaririi penale a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, pentru trafic de influenta, Tariceanu a spus ca nu cunoaste subiectul. "Nu am cunostinta de aceasta cerere. Ceea ce doresc sa remarc este ca Parchetul s-a distins, in doi ani de zile, printr-o graba deosebita care a facut ca unii membri ai Cabinetului sa fie anuntati ca fac obiectul unor cercetari, presedintele apoi sa ia masura suspendarii din functie si sa asistam in final la neinceperea urmaririi penale", a declarat Tariceanu. El a adaugat ca nu stie care sunt acuzatiile care i se aduc lui Decebal Traian Remes. "Vreau sa cred ca justitia este responsabila. Nu cunosc care sunt acuzatiile care i se aduc ministrului Remes", a spus liderul PNL, mentionand ca nu a discutat in ultimele zile cu Remes. De altfel, ministrul Agriculturii a lipsit de la sedinta de luni a Biroului Politic Central al PNL. (R.G.)
Muresan: Este o farsa
Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a sustinut ieri, potrivit Mediafax, ca omul de afaceri Gheorghe Ciorba este un "angajat" al DNA pus sa-l compromita pe el si pe ministrul Remes.
Fostul demnitar se indoieste ca acesta ar fi autorul declaratiilor din dosarul DNA in care este acuzat pentru pentru complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta si sustine ca dosarul in care este anchetat si afirmatiile care il leaga pe Decebal Traian Remes de el sunt niste aberatii. "Este o farsa clara", a catalogat Muresan dosarul, precizand ca i s-au prezentat o serie de transcrieri ale convorbirilor telefonice si mai multe fotografii care nu au fost insa suficient de lamuritoare.
La randul sau, Remes, a declarat ca nu va face comentarii privind inceperea urmarii penale impotriva sa, pana cand presedintele nu va da un aviz negativ in acest caz sau pana cand Parchetul nu va dispune neinceperea urmarii penale, precizand totodata ca nu are nici o culpa.
Intalnire Tariceanu-Remes
Decebal Traian Remes a avut ieri o intrevedere cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Victoria.
Surse guvernamentale ne-au precizat ca discutia, purtata la initiativa lui Tariceanu, a avut loc in biroul premierului si a tinut aproximativ o ora. Aceleasi surse au declarat ca ministrul Agriculturii a tinut sa-i explice primului-ministru ca este nevinovat, cazul in care i-a fost atras numele fiind unul "eminamente politic".
La iesirea din sediul Guvernului, liderul PNL a refuzat sa raspunda intrebarilor ridicate de reprezentantii mass-media. Intrevederea Remes-Tariceanu a avut loc imediat dupa finalizarea Biroului Politic Central al principalului partid de guvernamant, sedinta la care ministrul liberal a absentat. Totodata, discutia premier-ministru a inceput la numai cateva minute dupa ce Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat avizul pentru declansarea urmaririi penale a ministrului liberal al Agriculturii. (Razvan GHEORGHE)
Cotrocenii nu stiu incotro
Consilierul prezidential pe probleme juridice Stefan Deaconu nu a putut preciza ce se va intampla cu cererea in cazul ministrului Traian Remes, dat fiind faptul ca in acest moment Comisia de la Cotroceni, in vechea sa componenta, a fost desfiintata prin Ordonanta de Urgenta, informeaza Mediafax. Noii membri ai Comisiei speciale de la Presedintie trebuie sa fie propusi de Consiliul Superior al Magistraturii, care are la dispozitie 30 de zile pentru a trimite sefului statului lista membrilor, incepand cu data de 4 octombrie. (A.H.)
Sergiu Andon, deputat PC
"Cusut cu ata alba"
"Nu cunosc probele din dosar, dar momentul ales pentru a se cere avizul in cazul ministrului Decebal Traian Remes mi se pare ostentativ. Nu se cunoaste componenta si statutului Comisiei prezidentiale, ceea ce il poate ajuta pe presedintele Traian Basescu sa se victimizeze si sa se prezinte ca un luptator impotriva coruptiei. Se continua astfel seria ministrilor taracenisti apti pentru a fi suspendati. Momentul ales mi se pare cusut cu ata alba, pentru ca se putea continua cercetarea in rem. Un presedinte intelept ar mai fi asteptat sa vada ce se intampla cu Comisia prezidentiala. Cata vreme Comisia functioneaza in baza unei legi, presedintele este obligat sa respecte si legile. Nu inseamna ca tot ce nu e scris in Constitutie nu exista. In legea fundamentala nu scrie ca nu trebuie sa treci pe rosu, dar exista legi pentru acest lucru. Legea aceasta reprezinta pentru presedinte un semafor pe rosu, pe care l-a plantat legea." (C.A.)
Cezar Preda, vicepresedinte PD
"Justitia isi face treaba"
"Pot sa va spun un singur lucru. Aici suntem consecventi: in momentul cand justitia isi face treaba, nu este nici un castig pentru nimeni sa transferam cazurile in zona politica. Deocamdata, functioneaza prezumtia de nevinovatie. A arunca aceste cazuri in zona politica, mi se pare de-a dreptul contraproductiv".
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
"Raspunsul lui Basescu la manifestatia PNTCD"
"PRM a sesizat de multa vreme nelegiurile comise de fostul ministru Muresan. Este normala o ancheta, dar aceasta ar trebui sa se refere la propriile lui fapte. Acum insa, nu avem de-a face cu o coincidenta, ci cu un raspuns al Cotrocenilor la manifestatia organizata de PNTCD in Piata Universitatii. Este si o lovitura data ministrului liberal Decebal Traian Remes. Eu nu cred in coincidente nici in justitie si nici in politica." (R.G.)
Nicolae Vlad Popa, senator PLD
"Ancheta trebuie sa continue"
"In nici o tara din Uniunea Europeana, politicienii nu dau atatea verdicte in legatura cu organele de ancheta. Guvernul, care este cercetat pentru mai multe fapte, isi prefabrica o anumita aparare invocand politia politica si presiuni asupra sa. Este o scuza care nu sta in picioare intr-o tara membra a familiei europene. UE are o monitorizare directa asupra justitiei din tara noastra, stie ce presiuni sunt, iar singura institutie laudata a fost tocmai DNA. In cazul ministrului Remes trebuie sa existe o ancheta, iar daca nu permiti acest lucru prin mijloacele "chiuariste" este un lucru foarte grav". (C.A.)