Ziua Logo
  Nr. 4054 de luni, 8 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Viata artificiala devine posibila
Biologul-intreprinzator Craig Venter (foto), primul care a decodificat genomul uman, vorbeste despre primul pas catre posibila creare a unei vieti artificiale. "Un pas filosofic important in istoria speciei noastre".
Craig Venter, biologul american care se numara printre pionierii secventionarii genomului uman, anunta potrivit cotidianului britanic <<The Guardian>>, realizarea in laborator a unui cromozom de sinteza, primul pas catre posibila creare a unei forme de viata artificiala. Venter isi va anunta in mod oficial descoperirea astazi, cu ocazia reuniunii anuale a Institutului stiintific la San Diego, California, consemneaza ziarul italian La Repubblica. Cromozomul de sinteza, pe care Venter si echipa sa alcatuita din aproximativ 20 de oameni de stiinta (intre care si Laureatul premiului Nobel pentru Medicina, Hamilton Smith) au reusit sa realizeze parti esentiale din ADN-ul bacteriei Mycoplasma Genitalium (un microb care traieste in tractul uman de reproducere) si a fost numit de creatorii sai Mycoplasma Laboratorium. In etapa finala a procesului, scrie The Guardian, va fi inserat intr-o celula vie asupra careia ar urma "sa exercite controlul", devenind astfel, in esenta, o noua forma de viata. Este vorba despre o "descoperire-cercetare" care va anima dezbaterea cu privire la implicatiile etice legate de crearea a noi specii, dar care ar putea deschide si portile catre noi forme de energie si noi tehnici de combatere a incalzirii globale. "Incepem sa trecem de la citirea codului genetic - explica Venter - la capacitatea de a-l scrie. Aceasta ne da posibilitatea ipotetica de a face lucruri pe care nu ni le-am fi inchipuit niciodata". Cine este Craig Venter? Venter este controversatul intreprinzator al biotehnologiilor, celebru pentru faptul ca a decodificat genomul uman, intrecandu-i, sub aspect temporal, pe cercetatorii din cadrul guvernului american. Dupa studii de biochimie si farmacologie la Universitatea San Diego din California, in 1998 el a fondat "Celera Genomics". Societatea are scopul de a stabili mapa genomului uman (structura, pozitia si functia a circa 30.000 de gene) care caracterizeaza specia umana. Si a reusit trei ani mai tarziu. In februarie 2001 publica in prestigioasa revista "Science" rezultatele secventelor ADN-ului sau si a altor patru donatori, batand sub aspect temporal consortiul international numit "Proiect Genomul Uman".
In prezent este presedintele "J.Craig Venter Institut", cofondator al "Synthetic Genomics" (societatea creata pentru "a inventa" organisme artificiale in masura sa produca biocarburanti si combustibili alternativi cu un impact scazut asupra mediului). Si tocmai in aceasta directie se indreapta si anuntul privind faptul ca a creat primul cromozom sintetic, Mycoplasma Laboratorium. Reactiile genetistilor italieni nu s-au lasat asteptate. "Un rezultat grandios, care ne va ajuta pe viitor sa obtinem medicamente si vaccinuri <<a la carte>>, adica pe masura nevoilor omului". Giuseppe Novelli, profesor de Genetica la Universitatea Tor Vergata din Roma, este entuziasmat de rezultatul obtinut de "colegul" american Craig Venter. "Ideea lui Venter - afirma el - este de a studia rolul fiecarei gene, pentru ca apoi sa o puna in serviciul nevoilor omului, cum ar fi, de pilda, producerea de medicamente sau vaccinuri sau a unor substante precum insulina".
Bruno Dallapiccola, profesor de Genetica medicala la Universitatea La Sapienza din Roma comenteaza rezultatul obtinut de colegul sau de peste ocean subliniind ca "efectele pentru om vor exista si nu va trebui sa asteptam prea mult timp. Se vor putea obtine noi substante precum hormoni si proteine care sa fie utilizate in scop terapeutic". (D.M.)
 Afisari: 1481  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
"Societatea are scopul de a stabili mapa genomului uman ..."   de Liviu2002j
Crearea omului nou.   de california
Propaganda   de saccsiv
Guvernul American nu are cercetatori !!!   de Aladin
dar este deja posibila !!   de Kroko
A r h i v a
  Americanii il sarbatoresc pe Cristofor Columb    5 comentarii
  Ploua slab    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu prosteste populatia (2693 afisari)
 DNA politic (2544 afisari)
 Basescu distructiv (2179 afisari)
 Baza de la Kogalniceanu, obiectiv strategic al SUA (1661 afisari)
 Viata artificiala devine posibila (1481 afisari)
 Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA (359 afisari)
 Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes (237 afisari)
 Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov (179 afisari)
 Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa (168 afisari)
 Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01843 sec.