Ziua Logo
  Nr. 4051 de joi, 4 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea
Gabriel ANDREESCU 
-- Am avut recent ocazia sa lucrez intr-un fond arhivistic acoperind perioada 1977-1989. Personalitatea care domina ultimii 10 ani este Doina Cornea. Documentele o arata drept cea mai importanta disidenta a anilor '80 si un caracter exceptional. Parea ca, inainte de decembrie 1989, toata lumea o iubea.
Asa s-ar fi intamplat si dupa revolutie daca s-ar fi retras undeva, la o ferma, intr-o manastire, ori s-ar fi incuiat in casa ei din Cluj. Ar fi curs numai vorbe bune despre aceasta fiinta cu trupul plapand care infruntase regimul vreme de un deceniu.
Doina Cornea nu s-a dus sa se odihneasca. A punctat imediat derapajele FSN, cu ceva timp inaintea diversilor "analisti". Prin fermitatea glasului ei lipsit insa de agresivitati, prin tonul judecatii, fosta disidenta a contat la inceputul anilor '90 desi traia la Cluj, departe de "centru", in conditii apropiate de saracie. Apelul ei in favoarea partidelor istorice, sustinerea Frontului Democratic Antitotalitar, condamnarea manipularilor prin care se invrajbeau romanii si maghiarii au constituit repere in anii grei ai post-revolutiei. Doina Cornea a facut parte din acel grup de oameni fara de care, probabil, Romania nu ar fi urmat un destin european.
Marginalitatea geografica si putinatatea mijloacelor au avut pana la urma consecinte. La inceput o personalitate a vietii publice, Doina Cornea a ramas sa fie, in timp, vocea unei constiinte. In momentele importante, fosta disidenta s-a simtit datoare sa se exprime. Indiscutabile in luarile ei de pozitie sunt lipsa de interese si de vanitati, o totala vointa a binelui. Ceea ce nu inseamna ca Doina Cornea nu se poate afla in eroare. Bunul sau simt nu e suficient, nu este o specialista, face sigur erori de apreciere, caci de erori nu scapam niciunul. A gresit oare cu ceva intervenind in polemica Tariceanu-Basescu? Poate e hazardat sa vezi in Guvernul Tariceanu cel mai bun Executiv al Romaniei din ultimii 17 ani. Sa fi incercat Traian Basescu sa manipuleze impotriva guvernului, cum afirma doamna Cornea? Mai mult ca sigur. E drept sa vada in Basescu politicianul care creeaza tuturor un sentiment de insecuritate? Are destule motive, dar acest dotat personaj politic e mai mult decat atat. Oricum, nimic excesiv, nimic vulgar in spusele Doinei Cornea, chiar si atunci cand este raspicata. Fie doar din acest motiv si tot ar fi firesc ca alti purtatori de opinii sa pastreze respectul cand o contrazic. Sa-i conteste ideile, sa-i opuna argumentele lor, sa ia distanta dorita, dar fara sa o arate infatuat cu degetul.
Poate pe unii i-a surprins tonul si limbajul cu care cativa comentatori au ajuns recent sa o apostrofeze pe fosta disidenta: se lamenteaza jenant, e orbita, are putine iesiri publice, insa obsesive (lectura originala a formulei "idei putine, dar fixe"). Pe mine nu m-au surprins. Am cunoscut bine multi intelectuali din aceasta categorie. Si le-am vazut de aproape imensa frustrare pe care le-o produce personalitatea Doinei Cornea. Ei nu pot sa-i ierte faptul de a fi fost curajoasa in timp ce ei se dovedeau lasi. Ei nu-i pot ierta consecventa, caci inconstientul lor pastreaza in minte volutele intensului lor oportunism. Ei nu-i port ierta nobletea gesturilor, de vreme ce sub cele proprii pulseaza o feroce vointa de parvenire. Si iata, a trecut vremea cuvintelor frumoase scoase chinuit de sub zambetul lor ipocrit. Pare ca visul cel mai dulce e ca doamna Cornea sa se compromita, iar ei sa o puna la punct.
 Afisari: 4196  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Interesant de observat ca ...   de gili
daca putem, pentru o clipa...   de calator
Pentru Costy   de Virgil1968
Pentru a o critica pe Doina Cornea ar trebui sa fii la nivelul ei moral   de georgems
Masura   de Daniel St.Paul
Dle GA...   de AVP
Pardon nu i se iarta ca are pareri proprii   de Ghita Bizonu'
Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea   de Phil
Doamna Cornea ar trebui sa evolueze ....   de avarfreson
Doamna Doinea Cornea vede mult prea simplist lumea si doar stie   de ionion
Ce nu i poate ierta Doinei Cornea   de FB
A r h i v a
  50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul    11 comentarii
  Nici motiunea de cenzura n-ar fi existat!    
  Un patriarh la curtea regelui Traian    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Miza chemarii CNSAS la Dealul Patriarhiei    2007-09-27
  Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand?    2007-09-20
  Dosariada din spatele alegerilor    2007-09-13
  Drept la replica    2007-09-08
  Constitutia lui Tariceanu ori constitutia lui Stoica    2007-09-06
 Top afisari / comentarii 
 50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul (6551 afisari)
 Accidentul printesei Diana in imagini socante (5612 afisari)
 Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea (4196 afisari)
 "Romanii fura, evreii vor sa ne ocupe" (4142 afisari)
 Calin Popescu Highlander. Si un rudotel pentru Basescu (3851 afisari)
 Basescu: "Vin direct la birou la tine sa o facem" (525 afisari)
 Senatorul Antonie Iorgovan a murit (502 afisari)
 Iliescu: Niste cocotati in functii fac ordine in partid (459 afisari)
 Voronin nu vrea sa dea pacificatorii rusi din Transnistria pentru militarii NATO (435 afisari)
 Noul Logan Pick-up (337 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13949 sec.