Ziua Logo
  Nr. 4040 de vineri, 21 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD a parasit Primaria
-- Lovitura de imagine pusa la cale de Vanghelie a esuat pentru ca doar 10 din cei 12 consilieri au renuntat la functii iar demisiile lor vor fi validate abia in octombrie
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) da din nou tonul schimbarilor politice "la centru", fapt dovedit inca de la inceputul lui aprilie, cand "ruperea" efectiva a Aliantei D.A. s-a produs mai intai in acest "Parlament" al Capitalei. Sedinta de ieri a fost scena anuntului teatral facut de liderul consilierilor generali ai PSD, Doru Giugula, privind demisia celor din grupul politic pe care il conduce.
"Paguba-n ciuperci"
"Paguba-n ciuperci", a remarcat primarul general Adriean Videanu, aparent dezinteresat de vestea demisiei consilierilor PSD, insa fara sa-si poata ascunde un aer de satisfactie. Pierderea este, intr-adevar, doar de partea social-democratilor, intrucat grupul lor de consilieri, "amputat" anul trecut de plecarea a 7 membri la alte partide, a facut ca restul de 12 reprezentanti ai PSD sa nu mai conteze la vot, nici macar cand edilul Capitalei avea nevoie de acceptul a doua treimi din CGMB pentru adoptarea proiectelor privind patrimoniul.
Pe scurt, comentariul edilului Capitalei a fost ca demisia consilierilor PSD este un gest politicianist si de imagine, dar benefic pentru oras: "Demisia consilierilor PSD din CGMB nu afecteaza activitatea consiliului. Activitatea membrilor PSD nu a facut decat sa dauneze orasului. S-au opus la fiecare proiect, au creat scandaluri inutile si nu au venit cu nici o initiativa benefica pentru Capitala. Demisia lor, gestul lor de astazi, poate fi apreciat ca o paguba in ciuperci".
PSD mai pierde doi consilieri
Lovitura de gratie a primit-o, insa, grupul consilierilor PSD chiar in timpul sedintei, cand alti doi membri, Liviu Goncea si Mihai Voicu, au anuntat ca nu demisioneaza, in ciuda asigurarilor date lui Marian Vanghelie. Astfel, doar zece dintre cei 12 consilieri PSD din CGMB si-au depus demisiile la secretariatul Primariei Capitalei, ceilalti doi participand la sedinta CGMB. "As dori sa luati act ca numai o parte dintre consilierii PSD si-au dat demisia. Eu nu demisionez din PSD si nici din CGMB. Eu sunt Liviu Goncea", a anuntat consilierul municipal Liviu Goncea, de la tribuna sedintei CGMB. La randul sau, consilierul Mihai Voicu a spus ca nu si-a depus si nici nu are de gand sa faca acest gest.
Esec lamentabil
Situatia a devenit si mai tragica pentru demisionari in momentul in care au aflat ca trebuie sa astepte sedinta ordinara din octombrie pentru a le fi recunoscute demisiile, intrucat cea de ieri avea statut de sedinta extraordinara. Sedinta ordinara a CGMB se organizeaza o singura data pe luna, la solicitarea primarului general sau a consilierilor municipali. Mircea Valentin, presedintele de sedinta al CGMB, a anuntat, in plen, ca demisiile consilierilor PSD vor intra in vigoare numai dupa ce se va aproba un proiect de hotarare in acest sens si se vor discuta in cadrul unei sedinte ordinare de consiliu.
Cu alte cuvinte, demisionarii sunt siliti de lege sa-si pastreze calitatea de consilieri generali pana la prima sedinta din luna viitoare, pe care o va convoca Videanu.
Demisia care s-a dorit un gest impresionant, facut chiar de Ziua Bucurestilor, si care sa tulbure viata politica in intreg week-end-ul, a esuat lamentabil.
Consilierii PSD vor fi inlocuiti cu membrii Aliantei D.A.
Conducerea PSD a renuntat sa desemneze inlocuitori pentru consilierii demisionari, astfel ca ei vor fi inlocuiti in CGMB, potrivit legii alegerilor locale, de reprezentanti ai Aliantei D.A., intrucat aceasta nu s-a desfiintat din punct de vedere juridic. Locurile ramase vacante vor fi completate, potrivit legii, cu supleanti ai formatiunii politice care a obtinut cele mai multe voturi la ultimele alegeri locale. "In situatia in care se produc mai multe demisii, Consiliul General o sa completeze mandatele ramase vacante cu o lista de supleanti ai partidului din care consilierii au demisionat. Daca partidul de pe a caror lista provin demisionarii nu completeaza cu supleanti, se va aplica punctul 10 din articolul 92 al legii 67/2004 - privind alegerile locale - si anume, locul ramas vacant este completat din lista de consilieri ai carui partid a luat cele mai multe voturi la ultimele alegeri. Adica Alianta D.A., formatiune politica care, din punct de vedere juridic, nu s-a desfiintat", a precizat Catalin Deaconescu, prefectul Capitalei.
Desemnarea noilor reprezentantilor in CGMB va fi negociata, insa, cu siguranta, intre PD si PNL, partide care au format Alianta D.A. si care in prezent se afla in conflict. Fiecare din cele doua partide ar urma sa desemneze sase reprezentanti, care ii vor inlocui pe cei doispreze consilieri demisionari ai PSD.
Stan: "PSD n-are altii mai buni ca noi"
"Noi ne-am dat demisia din motive care ne-au interesat - si ii intereseaza, probabil, si pe alegatori: ca nu puteam sa facem nimic. Tot ce doream noi sa facem, iesea altceva. Sa va dau exemple: Pasajul Basarab, de la 62 de milioane de euro a ajuns la 320 de milioane de euro; dotarea pentru RATB cu autobuze fara minim de dotari; trecerea unor terenuri din patrimoniul public in cel privat, si dupa aceea concesionate fara licitatie - si multe, multe altele. Noi am stabilit ca ne dam demisia, ca sa ne disociem de ceea ce se intampla in CGMB si de primaria condusa de Videanu. Partidul nu va desemna pe altii, pentru ca altii mai buni ca noi nu are; noi am fost in capul listei. Sa desemneze din randul Aliantei D.A. Sa aiba ei tot-tot, dar si responsabilitatea, la sfarsit de mandat, sa arate ce-au facut timp de patru ani. Noi vom participa in continuare la sedinte, vom sta pe randurile din spate, ca simplii cetateni, sa vedem cum decurge activitatea Consiliului General, si in acelasi timp sa ne si documentam. Sa vedem ce se mai intampla pana la alegerile din primavara, ca sa avem o monitorizare stricta", ne-a declarat Victor Stan, unul dintre consilierii demisionari.
n Magda SEVERIN 
Alte articole
  Alianta LSD    (Eveniment, 2008-06-07)
  Alianta PNL - PSD    (Eveniment, 2008-03-18)
  "Proprietatea" politica    (Eveniment, 2008-02-18)
  Videanu: Nu se pune problema unei colaborari cu PSD; PDL si PNL se apropie de o alianta naturala    (2009-11-14 15:57)
  PNL e dispus sa se alieze pe viitor atat cu PDL cat si cu PSD    (2009-06-20 17:00)
  Liderii PSD sunt impărțiți intre guvernarea cu PD-L, predarea la Băsescu și opoziția alături de PNL    (2008-12-08 08:06)
  Ion Iliescu: E greu de prevazut cat va dura alianta PSD-PC    (2008-04-17 20:54)
  Conducerea PSD il vrea tot pe Dan Mircea Popescu la sefia Consiliului National    (2008-02-04 15:06)
 Afisari: 511  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Carevasazica   de the
A r h i v a
  Doua capete    7 comentarii
  80 de ani de la intemeierea Miscarii Legionare    29 comentarii
  Vanghelie: "Avem o viziune despre cum sa-l calcam in picioare"    2 comentarii
  PD la sapa    2 comentarii
  Sedinta de Guvern sovietic la Moscova    3 comentarii
  Nu ratati maine!    
 Top afisari / comentarii 
 Holocaustul, vazut de ofiterii SS (4713 afisari)
 80 de ani de la intemeierea Miscarii Legionare (3847 afisari)
 Doi pe esafod (3058 afisari)
 Doua capete (2513 afisari)
 Dinamo s-a facut de ras! (2389 afisari)
 Vanghelie: M-am suit pe ei cu genunchii la beregata sa vad daca mint (529 afisari)
 Un militar roman a fost ucis in Irak (261 afisari)
 Al Hilal nu il lasa pe Olaroiu sa se intoarca la Steaua (219 afisari)
 Doi studenti impuscati intr-un campus din SUA (98 afisari)
 Dosarul mineriadei din 1990 a fost amanat (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02488 sec.