Ziua Logo
  Nr. 4025 de marti, 4 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cum au devenit tiganii o tema
Iulia POPOVICI 
-- Romii refuza numele de tigani din aceeasi cauza pentru care romanii sunt foarte mandri de etnonimul lor: din ratiuni de etimologie. "Roman" vine de la Roma, recunoastere oficiala a originii nobile a "insulei de latinitate intr-o mare slava", pe cand "tigan" si rudele lui romanice provin din grecescul "atinganoi", care instituia o interdictie sociala. Romanii sunt urmasii Imperiului, tiganii sunt cei care "nu trebuiau atinsi".
Intoleranta etnica, rasiala si sociala la adresa romilor exista dintotdeauna in Romania. Cazul Hadareni - comuna de langa Targu Mures unde, in urma unui conflict la carciuma, romanii au dat foc caselor tiganilor si au fost apoi obligati de CEDO sa le plateasca acestora desbagubiri - e mult mai grav, chiar privit la distanta de cativa ani buni, decat ce s-a petrecut acum o saptamana la Apata (in amandoua situatiile a intervenit un al treilea factor, maghiarii locuind in pomenitele localitati). Ca "tiganii ne fac de ras in Europa" e un refren clasic al istoriei noastre postdecembriste, iar Calin Popescu Tariceanu nu e nici pe departe cel dintai prim-ministru care-si doreste (discursiv) repatrierea romilor autohtoni care comit infractiuni pe pamant UE. Cum se face, totusi, ca dintr-odata, in ultimele doua luni, temei discriminarii la adresa romilor a inceput sa i se acorde o atentie de care pana acum nici vorba sa aiba parte?
Nu poate fi din pricina verii toride si fara subiecte jurnalistice, care-a adus pe prima pagina a ziarelor si in "prime-time"-ul televiziunilor visul unui politician de a se face prim-ministru, sportul national al ridicarii si coborarii pancartelor iredentiste ori patriotice sau criza, la fel de nationala, a reportarii castigurilor la Loto 6/49 (cel putin un post tv va trebui sa-si ia vacanta acum, cand banii de la Loterie chiar s-au dat).
Ar fi posibil ca asociatiile non-guvernamentale de aparare a drepturilor minoritatii rome sa fi devenit deosebit de active si influente in timpul din urma, ele benefiind acum de o atentie sporita din partea organizatiilor europene si de accesul la fonduri pe masura. Sau, cel mai probabil, e o reactie de sincronizare (si aparare) la saltul in prim-plan a emigrantilor tigani din Romania in presa italiana, spaniola, britanica etc. Care salt in prim-plan vadeste, in realitate, o rau-camuflata grija fata de migratia spre vest a fortei de munca est-europene...
E ceva putred - a se citi artificial - in preocuparea actuala pentru discriminarea tiganilor, din orice directie va fi venind ea. De fapt, tema romilor e mai degraba un pretext, in spatele caruia zac mocnitele raporturi inconfortabile dintre mai vechile si mai proaspetele membre ale Uniunii Europene.
Corectitudinea politica europeana nu permite opozitia deschisa la "importul" de muncitori estici si nici stigmatizarea pe fata a membrilor unei comunitati pe baza rasei ori etniei; asocierea, insa, intre o anumita nationalitate si un anume potential de infractionalitate si comportament asocial e o "tactica" de succes intru impiedicarea integrarii sociale a noilor emigranti, de orice rasa ori etnie vor fi fiind ei. Iar raspunsul la o asemenea situatie - devenita stringenta dupa ce a evoluat de la o chestiune de "imagine a Romaniei" la viata concreta a detinatorilor de pasaport romanesc, cu tot cu politicienii aferenti - echivaleaza cu asumarea comunitatii romilor ca parte a mai largei comunitati romanesti, mizand nu pe repudiere, ci pe integrare. Lucru pentru care pana acum au dat bani, dar nu si-au dat si interesul.
 Afisari: 2029  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
   de Tanase Florica
Alo, alo, ramaneti la locurile voastre.   de mafalda
Care-i problema?   de Constantia
Despre desertaciune   de Mache
Integra-ma-as si nu stiu unde   de voyager
A r h i v a
  Ori straluceste, ori nu este Steaua    9 comentarii
  Alegerile europarlamentare - un test european    1 comentariu
  Nevolnici, nepasatori sau doar impotenti?    5 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  O sfintenie sau despre morti numai de bine    2007-08-07
  Prognoza politica, in rogvaiv    2007-07-30
  Cultura pe butuci. Pe Titanic    2007-07-16
  "Tovarasii de drum" ai politicii prezidentiale    2007-06-23
  Aceeasi Marie, cu palarie UE    2007-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Show Gigi-Meme! (2721 afisari)
 O nava fantoma face plaja la Constanta (2508 afisari)
 Clanul Ghiambeta (2310 afisari)
 Presedinte mare sau presedinte mic? (2142 afisari)
 Cum au devenit tiganii o tema (2029 afisari)
 Cod galben peste Romania (210 afisari)
 China a patruns in reteaua informatica a Pentagonului (176 afisari)
 Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului a inviat (136 afisari)
 Rusii sunt de acord cu utilizarea armei energetice in politica externa a tarii (113 afisari)
 Raportul Severin - Lamassoure da startul luptei pe scaune in Parlamentul European (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16867 sec.