Ziua Logo
  Nr. 4021 de joi, 30 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Curentul pro-Anania
Dan CIACHIR 
-- In toamna anului 1688, dupa incetarea din viata a lui Serban Cantacuzino, boierii cu rang ianlt s-au dus la Constantin Brancoveanu sa-i ofere scaunul domnesc.
Intr-o tara in care pretendentii la tron, numerosi, erau adesea gata sa faca orice pentru a-l obtine, raspunsul lui Brancoveanu a fost: "Dar nu sunt eu ca un domn la casa mea?!".
In aceasta situatie se gaseste azi Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Pentru ca in Romania exista un curent pro-Anania, care se amplifica pe zi ce trece - in cler, intre o buna parte dintre ierarhi, in poporul credincios - si care vrea ca Inalt Prea Sfintia Sa sa renunte la hotararea luata: aceea de a nu deveni patriarh. Am evitat anume verbul "a candida". La patriarhat. Pentru ca IPS Sa nu a candidat pana acum niciodata. L-a vrut Ardealul. Mai intai ca arhiepiscop. Apoi ca mitropolit. De altfel, atunci cand Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales arhiepiscop al Clujului cu o majoritate de voturi vecina cu unanimitatea, pe vechiul sistem, nu existau "candidatura" si "candidati". Votantul inscria pe buletin numele pe care il voia.
Brancoveanu a trebuit in cele din urma sa primeasca invitatia boierilor si sa devina domn. Cu alte cuvinte: a trebuit sa se razgandeasca. O cerere identica, tot mai insistenta, i se adreseaza acum Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu. Sa devina patriarh. Nicidecum patriarh "de tranzitie", intrucat aceasta nu este decat o schiloada figura de stil gazetareasca. S-a spus, initial, despre Benedict al XVI-lea ca este un pontif "de tranzitie". Astazi nu mai foloseste nimeni aceasta expresie. Pentru toti catolicii, Benedict al XVI-lea este pur si simplu primatul Bisericii Crestine Occidentale.
Se cuvine ca IPS Bartolomeu sa revina in palatul patriarhal in care l-a adus, ca ucenic apropiat, providentialul patriah Justinian. In cladirea de unde l-a ridicat de doua ori Securitatea. Prima oara in 1950, cand Patriarhul Justinian a reusit sa-l scoata din ghearele ei; a doua oara in 1958, cand nu a mai putut face lucrul acesta, si, dupa anchete cumplite, parintele Anania a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica, din care a executat sase. IPS Bartolomeu a revenit la Aiud, unde purtase lanturi, in mantie de arhiereu, dupa caderea comunismului, si la Gherla, unde s-a rugat in comuniune deplina cu fostii sai temniceri si tortionari, rostind intr-un glas "Tatal Nostru". IPS Bartolomeu are aceasta datorie fata de memoria Patriarhului Justinian. Ca si fata de tinerii patrioti romani anticomunisti, studentii clujeni a caror greva a condus-o im 1946.
Auzim astazi tot felul de tombatere si de intelectuali afanisiti, turand aceeasi placa de patefon: Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa se "innoiasca". Toti acestia nu au auzit de Grupul de reflexie pentru innoire a Bisericii, infiintat inca din primele zile ale anului 1990, compus din clerici si mireni, al carui "primus inter pares" a fost, cat se poate de soborniceste, parintele Bartolomeu Anania. Acest organism chiar a innoit, in deplina fidelitate fata de Predanie, Biserica, si a improspatat-o, inclusiv la nivel sinodal. Iar locul de intrunire al membrilor Grupului era tot palatul patriarhal; intr-una dintre incaperile sale.
Sfanta noastra Biserica nu poate sa rateze sansa de-a avea un intaistatator care sa fie in aceeasi masura: calugar (de la 19 ani), teolog - care a intocmit o noua editie romaneasca a Sfintei Scripturi -, ierarh cu experienta, scriitor cu opera vasta si substantiala, luptator anticomunist, fost detinut politic, impecabil vorbitor de engleza, om inzestrat cu perceptia nuantata a realitatii si cu foarte mult umor... Asa incat, Inalt Prea Sfintia Voastra, trebuie sa Va razganditi si sa Va schimbati hotararea. Intr-un cuvant: sa... candidati.
 Afisari: 2855  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
informator la informator trage   de Radu Dragan
Compotul papistas   de Ion Caramache
Asa-i! Ar fi bun, dar ce te faci ca-i batrin tare!?   de gigione
ANANIA a rupt Ardealul in 2 mitropolii   de Vasile Radu
   de Viorel
Nu ne trebe noua popi, nu avem nevoie de dinsii, mai ales di asheia cu gradi sub sutanii!t   de Huhu extraterestrul
o parere...   de huedineanul
Cu multa bucurie tovarashe si tovarashi am primit noile indicatii pretioase de la tovarashul Traian   de ionion
dupa sase ani de puscarie comunista, proaspat eliberat, Anania a plecat in America   de nicolaus
Bartolomeu Anania a facut inchisoare politica sub 3 regimuri totalitare ....   de toni
De acord cu Bartolomeu,desi el se pare n-ar vrea   de georgems
Ar fi o minune !   de FB
oare...   de valar
Asta....   de cehow
A r h i v a
  PSD - condamnat la inertie    1 comentariu
  Un proiect care se joaca cu multe (II)    9 comentarii
  La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford?    28 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    2007-08-23
  Un discurs subversiv    2007-08-17
  Papa foloseste limbajul lui Noica    2007-08-09
  Incompatibilitatea dintre Ortodoxie si Masonerie    2007-08-06
  Patima politicii    2007-08-02
 Top afisari / comentarii 
 Zbor misterios (3473 afisari)
 La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford? (3198 afisari)
 Curentul pro-Anania (2855 afisari)
 SUA si Iranul in plin razboi al amenintarilor (2081 afisari)
 Calificare cu nelinisti (1786 afisari)
 Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are (432 afisari)
 Laura Codruta Kovesi se desparte de sot (272 afisari)
 Accident aviatic soldat cu doi morti (253 afisari)
 Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila (155 afisari)
 Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15896 sec.