Ziua Logo
  Nr. 4021 de joi, 30 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un proiect care se joaca cu multe (II)
Gabriel ANDREESCU 
-- Trec acum la prevederile proiectului de lege a invatamantului preuniversitar cu privire la educatia religioasa. Conform art. 10, (1): "Planurile cadru ale invatamantului obligatoriu includ religia ca disciplina de invatamant". Acest enunt are o constructie neobisnuita, menita probabil sa creeze confuzii. Intentia a reusit, de vreme ce o multime de ziaristi s-au grabit sa sustina ca proiectul face din educatia religioasa o disciplina obligatorie. Gresit. Proiectul lasa parintilor, tutorilor legali si copiilor peste 10 ani posibilitatea de a solicita in scris studierea unei alte discipline, "Educatia moral-religioasa".
Disciplina "Religie" ar fi totusi o disciplina optionala, cu ciudatenia ca pentru ea nu se face cerere scrisa, pentru cealalta optiune, da. Autorii adauga: parintii etc. aleg "confesiunea si religia pentru studiu". Proiectul preia deci, pentru a-l intari, viciul esential al legii invatamantului care a dat educatiei religioase o natura confesionala. Punand in oglinda neglijenta cu care au fost redactate celelalte capitole ale proiectului si atentia cu care a fost asezat fiecare cuvant la acest punct, mi se pare evident ca ansamblul a fost gandit pentru a construi o baricada in jurul actualei educatii confesionale. Ce nu inteleg "smecherii" care au redactat textul este faptul ca explicitarea gandurilor ascunse convine instantelor de judecata - inclusiv celei de la Strasbourg care va avea ultimul cuvant in ce priveste invatamantul religios in scolile din Romania.
Alte cateva observatii. Mai intai, nu poate folosit termenul "obligatoriu" in legatura cu educatia religioasa. In aceasta privinta, Curtea Constitutionala s-a exprimat foarte clar in 1995, urmand teza care spune: "Daca guvernele incearca sa indoctrineze copiii conform unei anumite religii sau ideologii, dreptul international si jurisprudenta sa introduc limite stricte. Educatia religioasa obligatorie in scolile publice este interzisa, iar educatia etica este permisa numai daca este prezentata intr-o maniera neutra". Apoi, disciplina "moral-religioasa" nu reprezinta o varianta, caci sunt oameni care vad sursa eticii lor in cultura seculara, nu in religie. Si nici nu putem vorbi despre o adevarata optiune, daca cererea scrisa se face numai pentru una din cele doua discipline. In sfarsit, nu exista la ora actuala numarul de profesori de filosofie necesar programului de educatie morala.
Pentru alte observatii nu mai este spatiu. Concluzia se reduce insa la o idee simpla: educatia confesionala se face in biserici, nu are ce sa caute in scoli. Este inacceptabil ca ministerul sa foloseasca elevii drept septel crescut pentru realizarea unor pasiuni private contrare interesului superior al copilului.
Proiectul de lege a invatamantului preuniversitar este unul dintre cele mai jalnice propuneri de acte normative pe care le-am vazut in ultimul timp. El arata incompetenta, la acest nivel aproape de nebanuit, a actualului ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului si a celor care au pregatit proiectul. Gandirea lor asupra actului educational reprezinta o revenire la logica precedentului ceausist. In particular, exprima vointa de a intoarce spatele marilor principii constitutionale si europene, precum educarea in spiritul drepturilor fundamentale, al demnitatii si al tolerantei, al libertatii opiniilor. Sesizarea Comisiei pentru Arta si Educatie a Consiliului Europei despre aceasta deriva a MECT mi se pare un act sanitar.
 Afisari: 575  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
intoarcere in timp   de mambo
Un proiect care se joaca cu multe .   de petrus
si inca ceva Gabriel   de invechit
Stai usor Gabriel   de invechit
Consider ca educatia sexuala e noua indoctrinare pentru copii, nu religia   de Andreea Band
Catehizarea copiiilor este absolut necesara ....   de toni
Indoctrinare vs. Educatie   de toni
Incredibil!   de ValVerde
Cine este indreptatit sa se pronunte asupra "interesului superior al copilului" ?   de toni
A r h i v a
  PSD - condamnat la inertie    1 comentariu
  Curentul pro-Anania    14 comentarii
  La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford?    28 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Un proiect care se joaca cu multe (I)    2007-08-23
  Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu    2007-08-16
  Ce se intampla cu politica externa?    2007-08-09
  Adepti MISA trimisi in instanta    2007-08-02
  Cum se raspunde politic pentru distrugerea parcurilor si monumentelor    2007-07-19
 Top afisari / comentarii 
 Zbor misterios (3473 afisari)
 La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford? (3198 afisari)
 Curentul pro-Anania (2855 afisari)
 SUA si Iranul in plin razboi al amenintarilor (2081 afisari)
 Calificare cu nelinisti (1786 afisari)
 Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are (432 afisari)
 Laura Codruta Kovesi se desparte de sot (272 afisari)
 Accident aviatic soldat cu doi morti (253 afisari)
 Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila (155 afisari)
 Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15962 sec.