Ziua Logo
  Nr. 4018 de luni, 27 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tortionarii de la 4
-- Un ofiter SIE in rezerva, ex-secretar al Romaniei la ONU, a fost maltratat si internat abuziv la Spitalul 9, pentru ca a facut plangeri penale politistilor de la Sectia 4
O armata de politisti de la Sectia 4 Politie din Capitala, sustinuti de procurorul Mihai Hondor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, si-au unit fortele pentru a calca in picioare un pensionar, care nu a gresit cu nimic altceva decat prin faptul ca a formulat plangeri penale impotriva acestora, pentru musamalizarea unor dosare penale.
Precum in zilele cele mai negre ale militiei comuniste, cetateanului Emilian Traian Andreescu i s-a deschis abuziv un dosar penal pentru o fapta care fusese anterior solutionata definitiv. A fost incatusat, batut fara urme pentru a i se crea o stare de agitatie si dus cu forta la Spitalul 9 ("Alexandru Obregia"), cu ordin de a fi internat in vederea efectuarii unei expertize psihiatrice. Fara avocat, fara instiintare oficiala prealabila, fara expert parte, fara a se respecta Drepturile Omului. Asa au gandit bravii anchetatori ca pot scapa de un personaj incomod pentru ei, care i-a reclamat ani in sir la toate forurile. Anchetatorii contactati de ZIUA pe marginea acestui caz de o gravitate exceptionala, au incercat din rasputeri sa acrediteze ideea ca Emilian Traian Andreescu ar fi nebun, desi omul este de ani de zile victima unor agresiuni fizice, dovedite cu numeroase acte medicale, infractiuni pe care aceiasi anchetatori nu au vrut sau nu au fost in stare sa le solutioneze, din interese si motive numai de ei stiute. Absolvent a doua facultati (Finante Credit si Comert Exterior - ASE), Andreescu este ofiter SIE in rezerva, a fost cel mai tanar diplomat al Romaniei la New York (fost secretar III al Misiunii Permanente a Romaniei la ONU in perioada 1973 - 1980), a detinut importante functii in Ministerul Finantelor si la mai multe banci dupa 1990 si este atestat ca traducator si vorbitor a mai multor limbi straine. Chiar in saptamanile cat a fost internat abuziv la Spitalul 9, Andreescu trebuia sa-si sustina examenele de licenta pentru a treia facultate - Drept, pe care a inceput-o dupa varsta de 50 de ani, dintr-o ambitie cauzata de lupta purtata de ani de zile cu autoritatile. Nu si-a mai putut sustine licenta din cauza internarii sale abuzive vreme de 34 de zile, pentru ca asa au vrut niste politisti de circa si un procuror cu care Andreescu se afla in proces.
Escaladarea unui conflict de bloc
Proprietar al unui apartament de pe sos. Titulescu, pensionarul Emilian Traian Andreescu a intrat, alaturi de alti co-locatari in conflict cu administratorul blocului in care locuia, Corneliu Petrescu, deoarece acesta din urma a inchiriat apartamentul tehnic al imobilului (uscatoria) unor persoane private. Andreescu a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii, care in 2001 a aplicat o amenda severa asociatiei de locatari condusa de administrator si a dispus revenirea la starea initiala. La momentul respectiv existau indicii ca apartamentul fusese dat fiicei unei judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ulterior au aparut zvonuri ca apartamentul era folosit ocazional de unii politisti de la Sectia 4 Politie, pentru distractii cu fete. Cert este ca toate reclamatiile facute impotriva administratorului la Sectia 4 Politie au fost ingropate. Andreescu a formulat mai multe plangeri penale impotriva administratorului Petrescu, pentru infractiuni de lovire, acuzand ca pentru a se razbuna pe el, administratorul l-ar fi batut in mai multe randuri pe scarile blocului. Andreescu nu a avut martori, dar actele sale medicale atesta ca a stat internat peste 90 de zile, si ca a primit lovituri foarte dure. Are si doua degete de la mana rupte, pe care nu le mai poate folosi. Cu toate acestea, politistii de la Sectia 4 nu au finalizat nici un dosar, ori pentru ca sunt incompetenti, ori pentru ca au interese personale. Au urmat plangeri penale impotriva politistilor, dar si a procurorilor de la Sectorul 1 care le tineau isonul. Astfel, s-a creat o stare de vrajmasie intre anchetatori si cetateanul Andreescu, caruia ii era frica sa mai iasa din bloc, temandu-se ca intr-o zi va fi omorat daca va fi prins fara martori de fata.
Pentru cine nu stia situatia reala, Andreescu era pozat ca un procesoman, dus cu "sorcova", care nu avea altceva de facut decat sa scrie plangeri penale. Pentru cei vizati in plangeri si care se simteau cu musca pe caciula a devenit imperios necesara anihilarea acestuia. Iar cand impotriva unui biet pensionar se desfasoara o armata de politisti si procurori, este clar ca sistemul este putred si corupt.
David sesizat de ZIUA
In urma sesizarii facute de cotidianul ZIUA, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a dispus o verificare la Sectia 4 Politie.
Purtatorul de cuvant al MIRA, Marius Tache a declarat: "Luni (26 iunie a.c. n.r.) s-a dispus efectuarea unei anchete de catre Corpul de Control al Inspectoratului General al Politiei Romane privitoare la modul in care s-au intocmit actele procedurale in acest dosar. De asemenea, Corpul de Control a dispus si o verificare a modului in care Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a raspuns solicitarii cotidianului ZIUA". Totodata, surse din cadrul IGPR ne-au precizat ca au fost descoperite grave abateri ale modului in care a fost cercetat acest caz. Mai exact, politistii de la Sectia 4 sunt acuzati ca nu au comunicat procurorului faptul ca l-au amendat pe Emilian Traian Andreescu pentru tulburarea ordinii si linistii publice. In acest caz, sustin sursele noastre, procurorul nu ar mai fi avut de ce sa inceapa urmarirea penala impotriva acestuia, chiar daca altcineva s-a plans Parchetului (in acest caz directoarea liceului care a facut plangere) deoarece era vorba despre un simplu dosar de contraventie si nu poate fi luata in calcul o dubla incriminare. Cert este ca, joi, Corpul de Control al IGPR, condus de chestorul Jenica Arion, a sesizat Parchetul pentru a decide vinovatia politistilor de la Sectia 4. (Petrisor CANA)
Dubla incriminare
Una din agresiunile fara martori impotriva lui Andreescu s-a consumat chiar in locuinta acestuia.
In luna mai 2006, Andreescu a acuzat faptul ca unul din fiii administratorului i-ar fi spart usa, a intrat peste el in casa si l-a batut. De suparare s-a dus la Liceul "Ion Neculce" unde invata acesta, pentru a-l reclama la conducere. Stia ca la Sectia 4 Politie toti ii sunt ostili. A intrat legal in audienta la director, datele sale fiind trecute in registrul de la poarta. Ca un facut, suntem informati ca in biroul directorului a aparut, brusc si provocator, administratorul Petrescu. A aparut si o echipa de politisti de la Sectia 4. Agentul principal Ion Ciobanu a gasit de cuviinta sa-i aplice la 23.05.2006 o amenda de 700 RON lui Andreescu, pentru tulburarea linistii si ordinii publice, constand in aceea ca ar fi patruns ilegal in liceu si "a devenit violent... s-a tavalit pe jos si a batut cu pumnii in usa". Nimeni nu s-a interesat insa de usa sparta a lui Andreescu, constatata de reporterii ZIUA sau de agresiunea reclamata. Desi nimeni nu poate fi prin lege pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta, la 27 septembrie 2006 (la patru luni dupa incidentul de mai sus), agentul Florentin Ghinea de la Sectia 4 Politie a inceput urmarirea penala impotriva lui Andreescu pentru infractiunea de "ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice", exact pentru aceeasi fapta pentru care acesta fusese deja amendat. Masura nu a fost adusa la cunostinta invinuitului, de indata, asa cum cere legea. In joc a intrat si procurorul Mihai Hondor, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care la 28 septembrie 2006 a confirmat inceperea urmaririi penale, prin rezolutie nemotivata si necomunicata conform legii. La 12 martie 2007 (dupa sase luni) pe fir intra si inspectorul principal de politie Mihai Serbanel, de la Sectia 4, care redacteaza un asa-zis "proces verbal de aducere la cunostinta a invinuirii", care nu este semnat de Andreescu, dar pe care tot inspectorul a scris cu manuta lui "refuza sa semneze si sa dea declaratie".
Internarea fortata la "balamuc"
Fara sa-i ia declaratie, fara sa ia masuri pentru asigurarea unui aparator si fara sa-l instiinteze pe Andreescu, inspectorul Mihai Serbanel a emis la 22 martie 2007 o "ordonanta de efectuare a expertizei psihiatrice".
In ordonanta se motiveaza ca datorita numeroaselor plangeri penale formulate de Andreescu "rezulta serioase indoieli cu privire la starea psihica a invinuitului", astfel incat s-a dispus efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice pentru a se constata daca la data de 23.05.2006 a incidentului de la liceu, Andreescu avea discernamant in raport cu fapta si daca e cazul sa se ia masura de siguranta de obligare la tratament medical. Va dati seama ce inscenare odioasa. La aproape un an dupa asa-zisa tulburare a ordinii publice (pentru care Andreescu fusese amendat contraventional), politistul Serbanel se trezeste ca are dubii cu privire la sanatatea psihica a invinuitului si dispune cu de la sine putere: "avand in vedere ca pentru efectuarea expertizei este necesara internarea invinuitului, in baza prezentei ordonante se dispune internarea pe timpul necesar efectuarii expertizei". Masura abuziva, privativa de libertate, a fost imediat aprobata (tot nemotivat) de acelasi procuror Mihai Hondor, printr-o simpla semnatura data pe coltul mesei. Deloc intamplator, atat politistul Sebanel, cat si procurorul Hondor aveau termen la Curtea de Apel Bucuresti cu Andreescu, care facuse plangere penala impotriva lor.
Legat de pat si sedat
La 30 mai 2007, in timpul unei vizite la Sectia 4, fara sa i se spuna despre ce este vorba, lui Andreescu i s-au pus catusele, a fost urcat in duba si dus la Spitalul 9. Andreescu acuza faptul ca a fost flancat de patru politisti, batut tot timpul drumului in stomac si la talpi, pentru a nu i se lasa urme, dar pentru a i se crea o stare de agitatie menita sa-i convinga pe doctori sa-l interneze de urgenta. Ceea ce s-a si intamplat, mai ales ca internarea era ordonata de anchetatori. Andreescu a fost legat de pat, i s-au administrat sedative puternice si a fost tinut dupa gratii, intre nebuni periculosi, contra vointei sale, vreme de 34 de zile. A fost umilit si desfiintat ca om. Nu a putut sa se mai prezinte la tribunal, la procesul cu anchetatorii sai, si nici nu a putut sa-si mai sustina examenele de licenta. Anchetatorii i-au incalcat toate drepturile cetatenesti, inclusiv Legea 487/2002 care prevede ca un presupus bolnav nu poate fi discriminat si internat cu de-a sila, decat dupa ce se parcurg toate procedurile posibile de internare voluntara (cu acceptul sau). Anchetatorii au incalcat insa si prevederile privitoare la modul in care se realizeaza o expertiza, au invocat doar texte de lege care le conveneau lor si au ocolit orice prezenta a unui judecator in caz - singurul indrituit prin lege si conventiile europene, la care Romania este parte, sa ia masuri cu privire la libertatea unei persoane.
Parchetul recunoaste
Reporterii ZIUA au obtinut prin ancheta proprie actele din dosar ce trebuiau sa i se comunice lui Andreescu, dar care i-au fost ascunse. Prim-procurorul adjunct al Parchetului Sectorului 1, Carmen Damian, ne-a recunoscut ca Andreescu a fost batut, dar ca nu a avut niciodata martori, acesta fiind motivul pentru care agresorii nu au putut fi trasi la raspundere. Ciudat, procurorii sustin ca in situatia lui Andreescu asistenta juridica nu era obligatorie. Justificarile sunt de neacceptat, datorita faptului ca nu poti sa consideri, pe de o parte, ca un om e in stare sa-si faca singur apararea, dar pe de cealalta parte sa consideri ca e posibil sa nu aiba discernamant si sa-l internezi fortat la "nebuni", fara avocat. In plus, internarea fortata este o masura privativa de libertate, asupra careia procurorul (care nu e magistrat conform jurisprudentei CEDO) si politistul nu pot dispune, indiferent daca mai avem un cod de procedura cu reminiscente de tip sovietic. Expertiza se putea face si in libertate, iar Andreescu avea dreptul la un expert parte. Dar acestuia, repetam, nu i s-au comunicat nici rezolutia de incepere a urmaririi penale si nici ordonanta de internare fortata, ca sa poata ataca ceva in instanta. Politistii de la Sectia 4 cu care am stat de vorba, inclusiv cu inspectorul Mihai Serbanel, considera ca ei au respectat legea si nu erau obligati sa se abtina doar pentru ca se aflau in proces cu Andreescu.
Abuzul
In timpul anchetei jurnalistice, ne-am adresat Politiei Capitalei, solicitand clarificarea actelor politistilor de la Sectia 4. Politia Capitalei a deschis o ancheta, care insa s-a finalizat cu o musamalizare de proportii. Faptul ca o persoana poate fi luata de pe strada si internata la balamuc ca pe vremea Securitatii, fara un control judecatoresc, a parut ceva firesc in versiunea autorilor verificarilor. In mare, in raport s-a evitat orice referire la dubla incriminare, la starea de vrajmasie dintre anchetatori si cetatean ori la legislatia europeana in materia privarii de libertate. Apoi s-a afirmat cu tupeu ca politistii nu ar fi facut altceva decat sa execute dispozitiile procurorului, desi ordonanta de internare la spitalul de nebuni era emisa de politist si doar aprobata printr-o simpla semnatura de procuror. S-a mai pretins, in mod fals, ca nu ar fi existat nici o obligatie pentru politisti de a comunica invinuitului ordonanta si obiectivele expertizei. Ca sa vezi, cel care emite un act de dispozitie, pe care apoi il pune imediat in practica, dupa ce a luat o simpla semnatura, poate pretinde ca nu are nici un fel de obligatie sau raspundere! In ce tara traim?!
ZIUA a informat conducerea Ministerului de Interne, personal pe ministrul Cristian David, de acest caz.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 4008  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
CONCLUZIA: IN POLITIE NU S-A SCHIMBAT NIMIC, doar numele, din militie in politie, au ramas aceiasi   de Huhu extraterestrul
Intrebare fireasca: ce sint tortionarii de la 4, politisti, sau infractori in uniforme? NU EXISTA   de Huhu extraterestrul
Si eu care credeam ca s-au mai "curatat" putin ...   de Liviu2002j
   de Inima-Rea
Tovarase Basescu trebe instalate rugurile si gramezile de lemne la fiecare colt de strada   de ionion
In conditiile unei democratii *ceeace este exclus pt Romania de azi) acei care   de ionion
Lectia cea mai buna si demna de urmata de regimul tovarasului Basescu este   de ionion
Militience si militieni, securiste si securisti,   de ionion
sefi incompetenti   de soferulamator
Un amanunt,nu prea minor,scos din context   de doctorul
VECHILE PRACTICI SECURISTE PRELUATE DE POLITIE SI PARCHETE.   de ursu livia
Militzia traieste!   de Nicu Pruna
Mi-e greu sa cred ca un psihiatru(sau mai multi) ar putea fi complice la asa ceva,   de Raquel
Vremea inchizitiei a revenit - multumita regimului Basescu !   de ionion
Consiliul Securistilor Romani din Univers sprijina pozitia Politiei Sectorului 4 pentruca   de ionion
Regimul dictatorial Basescu NU se deosebeste cu nimic de regimul Elenei Ceausescu.   de ionion
Inca nu intelegeti ?   de Aladin
CNSAS o mafie corupta care aduce teroarea din nou in Romania   de Doro
Ce se intampla daca rea un om simplu?   de marin2
Acest individ (ministrul)   de Paul din Ohio
ADEVARUL CHIAR DACA DOARE , TREBUIE SPUS INTOTDEAUNA   de lyly
Tortionarii dela 4   de Erick frederick
interesant.....interesant....dar nu se face nimic   de curatenie
Alo !..CNSAS..   de bazileus
A r h i v a
  Chisinaul nu renunta la acuzatii    5 comentarii
  Romania, in prim-planul proiectului de reforma a Uniunii Europene    5 comentarii
  Inca un mister dezlegat la Histria    
  Ivantoc, Popa si Lesco la Parlamentul European    
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul faraonilor loveste din nou (4953 afisari)
 Tortionarii de la 4 (4008 afisari)
 Fobia Plesu (3010 afisari)
 Inca un mister dezlegat la Histria (1711 afisari)
 Chisinaul nu renunta la acuzatii (1327 afisari)
 Ganea a sarit la gatul tusierului (407 afisari)
 Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol (243 afisari)
 Recompensa de un milion de euro celor care ii denunta pe incendiatori (181 afisari)
 Geoana: PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta (155 afisari)
 Procurorul general al SUA demisioneaza (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01952 sec.