Ziua Logo
  Nr. 4018 de luni, 27 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Strategii electorale pentru europarlamentare
Dan PAVEL 
-- Abia am intrat in campania pentru alegerile europarlamentare, ca strategii (straini sau autohtoni) ai partidelor parlamentare au hotarat ca mizele dezbaterilor nu vor fi europene, ci strict interne.
Cu alte cuvinte, partidele vor incerca sa intre oarecum fraudulos in Parlamentul Uniunii Europene, fara sa abordeze marile teme europene care decurg din integrarea Romaniei in Occidentul european. Evitarea sau marginalizarea temelor integrarii europene vor reprezenta criterii de masurare a gradului de pregatire a Romaniei pentru a face parte din UE. Mai pe intelesul alegatorilor, nu suntem inca europeni, din punct de vedere institutional, economic, legal, juridic si democratic. Suntem europeni doar ca persoane particulare, cei care lucreaza deja in tarile UE sau cei care sunt competitivi, chiar daca raman acasa. Nu suntem europeni din punct de vedere politic, iar institutiile democratice cel mai putin pregatite sunt partidele din tara noastra. Degeaba au aderat PNL, PD, PSD, UDMR la marile partide europene (popular, liberal, social-democrat), ca tot nu sunt partide europene. Daca erau partide europene, in europarlamentare ar fi predominat temele europene. Partide neintegrate, de fapt.
Partidele care au dominat pana acum viata noastra politica vor incerca in alegerile urmatoare (si este vorba de cinci runde de alegeri, concentrate in doi ani) sa minimalizeze propriile nerealizari si sa maximalizeze nerealizarile celorlalte partide. Va fi o campanie dominata de exagerari, chiar de minciuni. Ea va culmina cu exagerarea propriilor merite, ceea ce va fi cam greu, in conditiile in care electoratul autohton nu mai este atat de usor de dus de nas precum in primii 15 ani de tranzitie. Nu mai poate fi dus de nas, dar nici atras. Or, blazarea cetatenilor are drept consecinta politica absenteismul masiv. Ceea ce inseamna ca soarta tuturor va fi decisa tot de electoratul politizat, partizan, de cei care inca isi mai pastreaza nealterat interesul pentru politica. Soarta majoritatii va fi decisa de minoritatea participativilor. Problemele legitimitatii devin ambigue, pentru ca, cu cat scade baza electorala a celor alesi, cu atat pare ca ei sunt mai lipsiti de legitimitate, in timp ce ea creste daca la vot participa doar cei interesati de politica. Este o realitate care transcende granitele si continentele, soarta democratiei moderne nu mai depinde de majoritate, ci de minoritati. Voi comenta alta data consecintele.
Cum sa fim europeni (si democrati) cand politica ultimilor trei ani a fost dominata de tema minora "pro- sau contra Basescu"? Actualul presedinte al Romaniei se bucura de sprijinul unei elite intelectuale confuze, care il aplauda de cate ori ataca institutiile democratice - Parlamentul, Guvernul, Justitia, partidele. In multe din demersurile sale, Basescu tinteste catre subminarea democratiei consensualiste (vot uninominal, parlament unicameral, reducerea numarului de partide, compromiterea sanselor organizatiei minoritatii maghiare de a trece de pragul electoral), iar ei aplauda. Daca ar fi acordat mai multa atentie temelor europene, ar fi stiut ca ne-am integrat intr-o structura continentala de tip consensualist, iar ceea ce face Basescu, iar ei aproba, reprezinta o tendinta anticonsensualista. Secretul consolidarii democratiei in Romania este legat de intarirea trasaturilor consensualiste. Este clar ca strategiile partidelor nu tintesc interesul public, ci doar interesele clientelare.
 Afisari: 607  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Are dreptate si Pavel   de Shadow
Constantin Timoc din SUA Candideaza la PE   de Machiavelli
Strategii electorale pentru europarlamentare   de ionescu
A r h i v a
  Escalada "noi razboaie, noi reguli"    5 comentarii
  Sub zodia noului proletcultism    6 comentarii
  Anul Nou vine mai repede    1 comentariu
  Fobia Plesu    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Restantele politicii romanesti    2007-08-20
  Suprematia intereselor si puterea conjuncturilor    2007-08-06
  Gerontofobie si teribilism politic    2007-07-23
  Manelizarea si agonia stangii    2007-07-16
  Razboiul socrilor (Basescu vs. Hrebenciuc)    2007-07-09
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul faraonilor loveste din nou (4953 afisari)
 Tortionarii de la 4 (4008 afisari)
 Fobia Plesu (3010 afisari)
 Inca un mister dezlegat la Histria (1711 afisari)
 Chisinaul nu renunta la acuzatii (1327 afisari)
 Ganea a sarit la gatul tusierului (407 afisari)
 Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol (243 afisari)
 Recompensa de un milion de euro celor care ii denunta pe incendiatori (181 afisari)
 Geoana: PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta (155 afisari)
 Procurorul general al SUA demisioneaza (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15823 sec.