Ziua Logo
  Nr. 4018 de luni, 27 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Escalada "noi razboaie, noi reguli"
Cristian UNTEANU 
-- Nu este o discutie despre noile realitati ale razboiului modern. Si nici despre tehnica militara sau modificarile de ultima ora ale planurilor de operatiuni. Ci de ceva cu mult mai grav.
La inceputul acestei luni, cercetatori de la Institutul international pe probleme de contraterorism (ICT) si de la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs de la Universitatea din Syracuse (SUA) s-au intalnit la Colegiul Interdisciplinar din Herziliya cu colegii lor din Israel in cadrul unei conferinte intitulate "Noi razboaie. Noi Reguli". Scopul declarat, asa cum scriu atat Ron Friedman pentru Jerusalem Post cat si expertul pe probleme de securitate Yaakov Lappin, a fost de a gasi cai de revitalizare a vechilor acorduri, cele care au fost scrise ca raspuns la razboaiele din secolul trecut, pentru a le adapta la actualul razboi mondial impotriva terorismului.
"Este vorba despre analiza aplicarii legislatiei la razboiul asimetric. E vorba despre noi modalitati de a privi la regulile care guverneaza razboiul modern. Speram ca vom pune la punct propuneri concrete care sa guverneze conflictele asimetrice" - afirma William Banks, directorul Institutului national pentru securitate din SUA. "Nu este important daca teroristii respecta sau nu legislatia internationala, adauga Boaz Ganor, directorul executiv al ICT. Problema este: care sunt constrangerile noastre morale, ca democratie, in combaterea teroristilor?". Iata de ce, "din start, problema noastra a fost de a armoniza Conventia de la Geneva si protocoalele de la Haga.... Conventia de la Geneva reprezinta una dintre cele mai mari realizari din istorie. Dar, acestea fiind spuse, nu o consideram drept o vaca sacra si simtim ca ne revine obligatia morala de a reexamina aceste texte, mai ales in lumina actualelor amenintari la adresa tarilor noastre".
Mai precis, despre ce e vorba? Conflictele asimetrice implica o confruntare intre entitatile statale si cele non-statale, spre exemplu organizatiile teroriste. Se doreste acum o definire legala, recunoscuta international printr-un eventual protocol aditional la cele doua acte majore existente, care sa consfinteasca existenta unei noi entitati, cea a teroristului. Legitimand insa si noi tipuri de raspunsuri militare, inclusiv operatiunile "chirugicale" pe teritoriul unor state cu care nu este declarata oficial starea de razboi, pentru a contracara evenimente ca folosirea scuturilor umane, constituirea de depozite ilegale de armamente in zone civile sau a unor laboratoare pentre prepararea instalatiilor explozive folosite de teroristii sinucigasi...
Ganor afirma ca marea realizare a reuniunii a fost stabilirea unei "Grile" care identifica patru grupe majore in cadrul conflictelor asimetrice: armatele standard, entitatile non-statale legitime, apoi cele nelegitime si, in final, populatia civila. Diferenta intre entitatile statale legitime si cele nelegitime sta in decizia lor de a accepta legile, normele si reglementarile razboiului". Ideea ar fi ca doar organizatiile ilegitime vor fi pasibile de sanctiuni militare si, in consecinta, vor fi stimulate sa treaca pe lista "baietilor buni". Periculoasa iluzie...
Simplu joc teoretic? Pe 18 octombrie, la Washington, exact in ziua in care se implinesc 100 de ani de la semnarea Conventiei de la Haga, se va tine o conferinta similara unde expertii doresc sa prezinte prima schita a noii reglementari internationale pe principiul: razboiul nostru, regulile noastre si noua noastra justitie mondiala. Dar care va fi oare pozitia celorlalte state ale lumii, care va fi reactia opiniei publice la aceasta incercare de regandire a regulilor razboiului?
 Afisari: 1302  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Si totusi ... cu cine lupta americanii in Irak? AlQaeda?? nici vorba ...   de Arcturus
Minunea   de Ion Caramache
Regulile razboiului sunt foarte simple :   de ionion
Cred ca trebuie definita responsabilitatea.   de Aladin
Mai intai trebuie definit exact terorismul ! Nu numai uciderea este act de terorism ci si   de Razvratitul
A r h i v a
  Sub zodia noului proletcultism    6 comentarii
  Strategii electorale pentru europarlamentare    3 comentarii
  Anul Nou vine mai repede    1 comentariu
  Fobia Plesu    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Trei insule care pot schimba lumea    2007-08-21
  Risca Basescu un referendum?    2007-08-16
  Razboiul Rece: noua ecuatie    2007-08-07
  Costurile securitatii prezidentiale    2007-07-31
  Kurdistanul poate urma solutia Kosovo?    2007-07-24
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul faraonilor loveste din nou (4953 afisari)
 Tortionarii de la 4 (4008 afisari)
 Fobia Plesu (3010 afisari)
 Inca un mister dezlegat la Histria (1711 afisari)
 Chisinaul nu renunta la acuzatii (1327 afisari)
 Ganea a sarit la gatul tusierului (407 afisari)
 Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol (243 afisari)
 Recompensa de un milion de euro celor care ii denunta pe incendiatori (181 afisari)
 Geoana: PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta (155 afisari)
 Procurorul general al SUA demisioneaza (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15608 sec.