Ziua Logo
  Nr. 4017 de sambata, 25 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cartea Romaniei nu putea fi jucata altfel!
Serban ORESCU 
-- Cand la ora 22.10, in noaptea de 23 august 1944, emisiunile posturilor de radio au amutit, facand loc stirii ca Regele Mihai a demis Guvernul, ca Antonestii au fost arestati si ca Romania, devenita aliata Uniunii Sovietice, Statelor Unite si Marii Britanii, va intra in randurile puterilor invingatoare, tara a respirat usurata. Regelui si partidelor istorice parea sa le fi reusit imposibilul, sa fereasca tara de bolsevizare.
N-a fost asa! Banuieli privind o intelegere secreta intre aliati, cu sacrificarea noastra au existat dar razboiul nu se incheiase; se spera ca Romania va fi tratata ca Italia, de pilda, iar sperantele ca rusii nu vor instala o dictatura a proletariatului erau puternice. Ele erau intemeiate pe o falsa axioma ca rusii au nevoie de americani pentru a-si reface tara.
Altfel erau privite lucrurile, desigur, in tabara celor, putini la numar, care au intampinat armata sovietica cu urale. Se stie ce a urmat: o previzibila deziluzie, detronarea Regelui si dictatura comunista, una din cele mai crunte.
"23 august" a devenit atat pentru invingatori, cat si pentru invinsi o emblema si un motiv de comemorare; numai ca substanta acesteia a fost radical deosebita: pentru cei la putere, un simbol al vointei de a o pastra in veci, pentru cei izgoniti de la putere, prilej de a-si aminti nostalgic vechea Romanie.
Aceasta va fi avut defectele sale dar ea asigura tuturor o alta calitate a vietii, superioara, libertatea omului si legalitatea.
Asa s-au scurs anii, fiecare cu un "23 august" ritual, cu demonstratii ipocrite de recunostinta pentru marele aliat si pentru partid, marcati de o Securitate abuziva, dupa model sovietic, condusa pana in 1960 de sovietici.
Pana ce - temandu-se de inceputul de democratizare din Rusia - capii comunismului romanesc au devenit nationalisti: odata cu acest "volta face" a capatat si "23 august" un iz nationalist, fara a deveni vreodata o sarbatoare populara in felul lui "10 mai" al vechii Romanii. A devenit un fel de "1 mai", o zi calda, cu iesire la iarba verde; el facea sa se mai uite regresul si nesiguranta.
In concluzie: "23 august 1944" putea fi o piatra de mormant pentru poporul roman (daca la Kremlin n-ar fi intervenit schimbari importante dupa moartea lui Stalin in 1953). In niciun moment al istoriei sale n-a fost "ginta romana" mai periclitata. Declararea Romaniei republica sovietica a fost - ca si a Bulgariei de altfel � imediat dupa 23 august 1944 pe ordinea de zi a Kremlinului.
Si totusi, in august 1944, nu a fost comisa nicio greseala politica de partidele istorice si de Rege!
Schimbarea de front a Romaniei urma dupa aceea a Italiei. Comparand politica cu un joc de carti, inclin sa spun ca "23 august" a fost singura strategie posibila pentru Romania acelei vremi. Cu alte carti in mana (alta asezare geografica) s-ar fi putut juca, insa, aceleasi carti, mult mai bine... Desigur.
 Afisari: 1033  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Autosalvare   de Saveliu Mladin
Romania si politica poalelor in cap   de mafalda
cea mai mare tradare   de fernando78
Pactul Ribbentrop-Molotov   de Radu Dragan
Pardon   de voyager
Tara a respirat usurata   de doctorul
Geopolitica, bat-o vina!   de Ion Caramache
Cea mai buna gluma a a secolului trecut   de GGane
A r h i v a
  Cu diplomatu'-n bat    2 comentarii
  Obsesia antiamericana    45 comentarii
  Naratiunea istorica (III)    2 comentarii
  Declaratia zilei: Ion Diaconescu    1 comentariu
  La judecata zilei    5 comentarii
  Contribuie legile sigurantei nationale la siguranta individului?    2007-08-22
  Ne apropiem, oare, de faza santajului generalizat?    2007-08-18
  Presedintele redeschide Cutia Pandorei?    2007-08-15
  Deconspirarea - ultima solutie    2007-08-11
  "Vorba multa, saracia omului..."    2007-08-08
 Top afisari / comentarii 
 Geopolitica, F.D. Roosevelt si Noua Ordine Mondiala (5452 afisari)
 Cele 10 forte care au facut pamantul plat (4317 afisari)
 Conjuratii de la Tescani (3356 afisari)
 80 de bice in piata publica (3169 afisari)
 Chisinaul scoate probe (2671 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16908 sec.