Ziua Logo
  Nr. 4015 de joi, 23 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un proiect care se joaca cu multe (I)
Gabriel ANDREESCU 
-- Calificat in cateva cuvinte simple, proiectul de Lege a invatamantului preuniversitar arata pur si simplu o degringolada intelectuala. Perspectiva sa valorica este mediocra, are obsesii colectiviste, contine enunturi absurde sau contradictorii.
Evident, o lege a invatamantului preuniversitar trebuie sa se supuna valorilor si principiilor legii generale a invatamantului. Or, distanta pe care o ia noul proiect fata de legea-mama schimba insasi viziunea asupra educatiei. Doar doua exemple. In timp ce legea invatamantului afirma "Idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si creative", proiectul sustine: "Idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera si armonioasa a personalitatii individului in vederea unei insertii eficiente in societatea cunoasterii". Ceea ce inseamna ca, din perspectiva specifica, nu autonomia persoanei e obiectivul, ci functia acesteia in societate. Legea invatamantului vorbeste despre "educarea in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, al demnitatii si al tolerantei, al schimbului liber de opinii". Proiectul elimina orice referire la aceste valori, pentru a le inlocui, intr-o viziune colectivista, prin: "formarea si asumarea unui set de valori individuale si sociale care sa orienteze comportamentul si cariera absolventului, asigurandu-i o integrare rapida pe piata fortei de munca si in viata sociala". In traducere ar fi: scopul educatiei este sa dea oameni buni de munca. In acest sens, oferta noului ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei emana un spirit ceausist. Finalitatea invatamantului, declara in continuare proiectul, ar fi "asumarea apartenentei la diferite tipuri de comunitati". In democratia moderna insa, persoana e legitima sa fie cosmopolita, iluminista, individualista. Sau, la fel de bine, sa-si dedice viata in totalitate grupului din care face parte. Educatia, in sensul ei modern, e menita sa sprijine fiinta umana in asumarea libera a oricareia dintre optiunile enumerate. Nu sa o impinga spre "asumarea apartenentei".
Diferentele dintre legea invatamantului si proiectul de lege a invatamantului preuniversitar nu sunt simple chestiuni de retorica. Cand se discuta politici publice, ori cand un conflict educational ajunge in fata Justitiei, textul legislativ capata un rol direct in sustinerea unui argument sau al altuia. Prin noile formulari, proiectul nu tradeaza numai legea cadru, ci si valorile constitutionale romanesti. Iar daca mergem sa cautam mai departe, in rezolutiile Consiliului Europei ori ale Parlamentului European, distanta devine absolut dramatica.
In proiect, nu doar capitolul valorilor a luat-o razna, ci si detaliile pe care le putem numi "tehnice". Este si cazul enuntului: "invatarea limbii romane, ca limba oficiala de stat, este obligatorie". Or, statul nu poate crea o obligatie de acest fel, ci doar conditiile necesare invatarii limbii oficiale - ori a oricarei alte discipline. Alt articol precizeaza ca invatamantul de toate gradele se poate desfasura si in limbile minoritatilor nationale. Iarasi gresit. Conform Constitutiei si legii invatamantului, educatia in limba materna reprezinta un drept, nu doar o posibilitate.
In ce priveste chestiunea educatiei religioase, aceasta merita o analiza separata.
 Afisari: 622  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Re: proiectul penal..... : Interesant cum nestiutorii de carte se dau savanti   de Razvratitul
nea Gabriel m-ai speriat   de invechit
proiectul penal al antivalorilor legii invatamintului   de silviana
D-le,cu umilinta si sfiiciune va intreb : Oare sistemele educationale americane ii   de Razvratitul
A r h i v a
  Polemica falsa a falsilor democrati    15 comentarii
  Criza de credibilitate a Bisericii    15 comentarii
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    14 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu    2007-08-16
  Ce se intampla cu politica externa?    2007-08-09
  Adepti MISA trimisi in instanta    2007-08-02
  Cum se raspunde politic pentru distrugerea parcurilor si monumentelor    2007-07-19
  Combaterea HIV prin abstinenta. O gafa multipla a diplomatiei americane    2007-07-12
 Top afisari / comentarii 
 Inseloteria nationala (3314 afisari)
 Misterul mastii mortuare a lui Napoleon (3082 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (II) (2597 afisari)
 Grigore Cartianu fata cu reactiunea (2334 afisari)
 Gigi Becali: "Eu comand la Steaua!" (2210 afisari)
 "Paris Match" i-a facut liposuctie virtuala lui Sarkozy (439 afisari)
 Filmul lui Cristian Mungiu merge la Oscar (255 afisari)
 Nadia Comaneci catre Gheorghe Hagi: "Sa puna piciorul in prag" (238 afisari)
 Iranul a pregatit americanilor ''bomba inteligenta'' (195 afisari)
 ''Moartea alba'' vine cu submarinul (177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15345 sec.