Ziua Logo
  Nr. 4015 de joi, 23 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Criza de credibilitate a Bisericii
Ion Bogdan LEFTER 
-- In plina campanie electorala... crestineasca, in perspectiva apropiatei alegeri a unui succesor al Patriarhului Teoctist, nu tocmai cucernicia caracterizeaza atmosfera; mai degraba ambitiile si malversatiunile cat se poate de lumesti. In joc e o miza considerabila: controlul puterii intr-una dintre cele mai ample, mai ramificate, mai influente, mai prospere institutii din tara.
Drept urmare, in sprijinul candidatilor s-au constituit "factiuni"de sustinere, se organizeaza intruniri demonstrative, se pledeaza in presa si in culise, se fac presiuni, dezvaluiri, prognoze, speculatii. Figurile implicate, la vedere ori din umbra: fete bisericesti, fireste, dar si - se spune - destui laici, grupuri de interese diverse, inclusiv politice, pentru care nu e indiferent ce propovaduiesc preotii...
Perioada se dovedeste propice reluarii unor teme si proiecte mai vechi. Ni se spune - de pilda - inca o data de ce cota enorma de incredere se bucura BOR in randurile populatiei, de parca am trai intr-o tara paradisiaca, populata de oameni cucernici, supusi fara cracnire pastorilor venerati. In paralel, CNSAS da curs mai-vechii solicitari de cercetare a dosarelor preotesti, urmand sa se pronunte asupra candidatilor la Patriarhat. Interesant, un parlamentar a cerut deja ca verificarea sa fie suspendata, iar arhiva respectiva sa fie pasata... chiar catre BOR, care sa faca singura - sau sa nu faca... - cercetarile pe care le doreste. Detaliu si mai interesant: parlamentarul in cauza, Ion Stan (PSD), e una si aceeasi persoana cu fostul sef al Comisiei de control asupra SIE - asupra activitatii de spionaj, adica.
Ce lipseste din peisaj? in focul campaniei electorale, al calculelor, manevrelor si conspiratiilor, sunt ocolite adevarurile profunde, "de fond"privitoare atat la religiozitatea romanilor in general, cat si la institutia BOR in particular. De pilda, nimeni nu spune ca suntem - da! - o larga majoritate ortodoxa, dar ca o restransa minoritate de enoriasi sunt ferventi si practicanti. In rest, cei mai multi dintre noi nu mergem niciodata la biserica pentru slujbele obisnuite, ci doar la nunti, botezuri, inmormantari si parastase, plus o jumatate de ora la miezul noptii de Pasti, respectand mai degraba niste traditii, niste obiceiuri, decat ritualul religios. Si, privitor la BOR, nimeni nu aduce in discutie criza de credibilitate in care s-a adancit institutia Bisericii, in intregul spatiu ortodox, grav anacronica in comportament, in limbaj, in vestimentatie, intr-un contrast frapant cu celelalte ramuri ale crestinatatii, in care elementele de traditie nu lipsesc, insa preotii si calugarii s-au adaptat de mult codurilor sociale ale modernitatii. La noi, ierarhi cu aspect medieval si cu limbaj arhaizant (slavizant, in paranteza fie spus), continua sa fie practic rupti de viata cotidiana a comunitatilor in care slujesc, multumindu-se sa oficieze in fata acelei minoritati mai varstnice si mai putin educate pentru care credinta inseamna, inainte de orice, spaima de Divinitate. In rest, in perioada postcomunista s-au inregistrat fenomene de falsa religiozitate, de felul raspandirii inchinaciunilor grabite ale trecatorilor in dreptul bisericilor, eventual cu intreruperea si apoi continuarea unor conversatii aprinse, patate de vorbe picante, foarte putin crestinesti; sau de felul modei din anumite medii intelectuale si artistice, in care e de bon-ton sa-ti afisezi religiozitatea, sa pomenesti despre faptul ca ai un duhovnic si sa citezi din Ioan Scararul.
Intelege cineva din randurile BOR ca institutia insasi are nevoie vitala de o dezbatere interna si de o modernizare? - aceasta-i intrebarea esentiala acum, cand unii-altii trag sfori pentru a-si plasa favoritii in scaunul patriarhal...
 Afisari: 1168  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
IB Lefter indeamna la dispret si la discriminare fata de credinciosii ortodocsi   de toni
Delirul jurnalistic   de toni
Biserica Ortof\doxa va dainui   de Vrancean
Criza de credibilitate   de doctorul
Sfintii nu au bariere confesionale   de Cristian G C
Io cred ca oamenii informati nu mai au deloc incredere in biserica, doar in DZEU.!   de Huhu extraterestrul
Domnului Lefter si nu numai...   de alwis46
Lefter la credinta   de invechit
Uauuu ! si la catolici o fi altfel?!   de Ghita Bizonu'
Numai este de crezut Biserica Ortodoxa Romana ? Nimic mai simplu !   de ionion
institutia cea mai prospera din tara si lipsa de credibilitate   de silviana
Nu sunt de acord cu Ion Bogdan Lefter   de Gigi Duru
Sa fie chiar asa?   de Radu Dragan
totusi   de sb
Biserica n-are CRIZE   de Spargel
A r h i v a
  Polemica falsa a falsilor democrati    15 comentarii
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    14 comentarii
  Un proiect care se joaca cu multe (I)    4 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Presedintele, gunoaiele si ungurii    2007-08-16
  Populism in locul competitiei politice?    2007-07-26
  Confuzii ideologice (pe caldura mare!)    2007-07-19
  Canicula (seceta), pensiile, parcurile, autostrazile    2007-07-12
  Ce alegem din Romania    2007-07-05
 Top afisari / comentarii 
 Inseloteria nationala (3314 afisari)
 Misterul mastii mortuare a lui Napoleon (3082 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (II) (2597 afisari)
 Grigore Cartianu fata cu reactiunea (2334 afisari)
 Gigi Becali: "Eu comand la Steaua!" (2210 afisari)
 "Paris Match" i-a facut liposuctie virtuala lui Sarkozy (439 afisari)
 Filmul lui Cristian Mungiu merge la Oscar (255 afisari)
 Nadia Comaneci catre Gheorghe Hagi: "Sa puna piciorul in prag" (238 afisari)
 Iranul a pregatit americanilor ''bomba inteligenta'' (195 afisari)
 ''Moartea alba'' vine cu submarinul (177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15496 sec.