Ziua Logo
  Nr. 4015 de joi, 23 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Polemica falsa a falsilor democrati
Adrian SEVERIN 
-- Respectul pentru dialog este o trasatura fundamentala a democratiei. Falsii democrati mimeaza polemica intrand intr-un dialog doar aparent.
Cei ce contesta afirmatia potrivit careia printre personalitatile societatii civile se gasesc adepti ai unor idei autoritariste de tip neo-fascist se plang de lipsa argumentelor care o sustin - desi dovezi au fost prezentate public in mod repetat - fara sa aduca ei insisi argumente in sprijinul tezelor lor. Tot ei protesteaza impotriva unor calificari care ar intra in "zona nascocirilor fantasmagorice in care adevarul poate fi siluit si schilodit fara sa-i mai pese cuiva" in timp ce aplica etichete altora ca si cum ar fi inzestrati cu harul dreptatii si dreptul indiscutabil de a-i judeca pe ceilalti. Daca a-i califica pe cei ce vor sa impuna dictatura minoritatii drept "minoritate fascistoida" este o eroare, mai rau este sa ii declari pe cei care cu sinceritate exprima asemenea opinii drept perpetuatori ai "unei culturi a neadevarului in care calomnia este pretuita drept virtute". Nu inseamna oare perpetuare a culturii neadevarului sa combati nu ceea ce se afirma ci pe cel care afirma? Nu inseamna oare sa dai calomnia drept virtute atunci cand impui judecarea unei persoane nu dupa ceea ce face sau spune ci dupa ceea ce este? Nu inseamna oare pierderea busolii axiologice atunci cand demonizezi institutii tinand de esenta ordinii democrate pentru a-i demoniza pe membrii lor, astfel incat pornind de aici sa desfiintezi aprioric tot ceea ce ei sustin? Eu nu ii acuz pe intelectualii care au o conceptie autoritarista pentru ca gandesc astfel, ci pentru ca refuza sa isi asume deschis ideologia. Eu nu reprosez nimanui ca nu este de acord cu mine. Mi se pare, insa, detestabil ca dezacordul cu opiniile mele sa se transforme in condamnare si in prezumtie de rea credinta. Dimpotriva, este de rea credinta cel care spre a-mi inlatura argumentele se refera la calitatea de membru al unui anumit partid spre a sugera motivatia politica a reflectiilor mele dar trece sub tacere calitatea de raportor al Consiliului Europei.
"O cultura a civilitatii presupune utilizarea responsabila a notiunilor politice in spatiul public." - scrie domnul Tismaneanu. Sa utilizam, deci, responsabil notiunea de "democratie". Unii vor spune ca democratia cunoaste o anumita variabilitate. In Europa, cel putin, ea a fost codificata de cateva decenii prin merituosul efort al Consiliului Europei. Ii invit deci pe cei interesati sa citeasca Rezolutia si Recomandarea APCE din 2005 privind masurarea progresului democratic in Europa sau Rezolutia APCE din 2005 privind demolarea mostenirii sistemelor totalitare de tip comunist, reconfirmata de Rezolutia APCE din 2006 privind condamnarea crimelor comunismului. Vor constata ca teoriile domnilor Patapievici, Tismaneanu, Mungiu s.a. se situeaza la ani lumina de doctrina si standardele europene in materie, in timp ce pozitia mea nu s-a departat nici un milimetru de ele (macar si pentru motivul ca eu am intocmit rapoartele pe baza carora au fost adoptate majoritatea documentelor amintite.)
Asa ajungem la explicatia iritarii pseudo-democratilor apartinand pseudo-societatii civile romanesti in ceea ce ma priveste. In Romania, acolo unde multi mai pot fi mintiti ca raul vine de la cei care au construit democratia post-comunista, analiza mea este mai putin periculoasa. In Occident, insa, acolo unde unele ong-uri romanesti isi au principalele surse de finantare, cuvantul raportorului APCE nu poate fi tratat drept elucubratie a unui zelot ideologic. Or, cei ce ofera sprijin nu o fac pentru stimularea autoritar-populismului, ci pentru dezvoltarea democratiei. Impostura democratica are, sper, picioare scurte.
 Afisari: 1003  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Un act de impostura politica pentru cartea de istorie.   de Radu Dragan
Domnule Arogantu, orbirea si fanatismul.....   de Radu Dragan
Falsii democrati   de Flamy
Polemici.....   de doctorul
   de Viorel
Falsi democrati? Da' ce in PD gasesti adevarati democrati? Io cred ca nu gasesti adevarati democrati   de Huhu extraterestrul
Continuati   de ordaly
Dece nu avem intelectualitate de stanga?   de Mos_Tautu
Lumpenliberalismul este o ideologie?   de Mos_Tautu
Da zi-i mai bine o minoritate trotzchista!   de Ghita Bizonu'
Ca sa vezi,   de alwis46
De 23 august Severine ziua voastra a Pesedistilor "democrati/socialisti"   de Radu Dragan
Pentru domnul Arogantu   de Radu Dragan
falsi democrati,falsi intelectuali   de silviana
Pentru Radu Dragan (restanta de ieri)   de Arogantu'
A r h i v a
  Criza de credibilitate a Bisericii    15 comentarii
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    14 comentarii
  Un proiect care se joaca cu multe (I)    4 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Irationalism, antipartidism, antiparlamentarism    2007-08-22
  Impostura democrata a pretinsei "societati civile"    2007-08-21
  Cu impostorii nu se polemizeaza    2007-08-20
  Canicula si neincrederea in institutii    2007-08-14
  Canicula si neincrederea in institutii    2007-08-07
 Top afisari / comentarii 
 Inseloteria nationala (3314 afisari)
 Misterul mastii mortuare a lui Napoleon (3082 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (II) (2597 afisari)
 Grigore Cartianu fata cu reactiunea (2334 afisari)
 Gigi Becali: "Eu comand la Steaua!" (2210 afisari)
 "Paris Match" i-a facut liposuctie virtuala lui Sarkozy (439 afisari)
 Filmul lui Cristian Mungiu merge la Oscar (255 afisari)
 Nadia Comaneci catre Gheorghe Hagi: "Sa puna piciorul in prag" (238 afisari)
 Iranul a pregatit americanilor ''bomba inteligenta'' (195 afisari)
 ''Moartea alba'' vine cu submarinul (177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16885 sec.