Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Lege pentru hoti
-- Noile prevederi ale Codului Penal nasc controverse aprinse * Presedintele SoJust sustine ca un rol important in eliminarea articolului referitor la legitima aparare l-au avut instantele de judecata
Societatea pentru Justitie (SoJust) isi exprima nemultumirea fata de modul in care Ministerul de Justitie trateaza problema legata de legitima aparare. Ministerul Justitiei a lansat pentru dezbatere publica, inca din luna martie, de pe vremea cand ministru era Monica Macovei, un nou Cod Penal. Intre timp, Macovei a lasat locul lui Tudor Chiuariu, care a devenit astfel responsabil pentru adoptarea noului Cod Penal, iar controversele legate de noile prevederi nu s-au lasat mult asteptate.
Una dintre aceste controverse vizeaza tocmai formula in care este definita legitima aparare. In acest moment, in Romania se aplica prevederile Codului Penal adoptat in 1968, precizeaza Rador. La capitolul care face referire la legitima aparare, se spune ca se afla in aceasta situatie persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material direct, imediat si injust, care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestuia sau un interes general. Deoarece au existat numeroase critici la adresa acestei definitii din cauza prevederilor evazive, in 2002 s-a mai adaugat un alineat, modificat in 2005, care precizeaza ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie sau efractie pe proprietatea sa. Acest lucru, se spunea la vremea respectiva, era necesar pentru a se recunoaste proprietatea ca valoare fundamentala a unei societati. Numai ca noul Cod Penal aflat in dezbatere publica nu cuprinde si acest nou alineat, ci doar pe cel adoptat in 1968. Cu alte cuvinte, o persoana in casa careia a intrat un hot nu poate sa se apere decat in cazul in care infractorul recurge primul la violenta, in caz contrar, proprietarul riscand sa fie el cel inculpat.
Apara alte valori
Presedintele Societatii pentru Justitie, Adrian Neacsu, a declarat pentru Rador ca ceea ce se intampla in momentul de fata nu este normal. "Sunt doua modificari care se bat cumva cap in cap. Respectiv, pe de o parte, conditiile actuale se indulcesc, daca vreti, in sensul ca se elimina o conditie existenta, iar pe de alta parte avem intr-adevar eliminarea cu totul a ipotezei distincte prevazute in alineatul 2, aceasta a savarsirii faptei in conditiile respingerii unui atac injust in locuinta, in sensul larg. Probabil, solutia cea mai potrivita, cea mai buna, nu era eliminarea cu totul, fiindca atunci revenim la situatia dinainte de 2002, respectiv revenim la situatia din 1968, de cand dateaza acest cod care, evident, apara alte valori", a precizat Neacsu. Presedintele Societatii pentru Justitie este de parere ca un rol important in eliminarea articolului referitor la legitima aparare din noul proiect de Cod Penal l-au avut instantele de judecata. "Inca din 2002 au existat controverse privind interpretarea acestui text de lege", a adaugat Neacsu, subliniind ca "s-a incercat cea mai usoara modalitate de a scapa de aceasta situatie, de dificultatile si greutatile de interpretare din practica. Pe de alta parte, presedintele a explicat ca nu stie daca aceasta este cea mai buna modalitate de a inlatura anumite ezitari sau anumite dificultati de interpretare a unui text in vigoare. "O modalitate mult mai buna ar fi sa il clarifici, sa spui ca legiuitor foarte clar ce doresti, in asa fel incat sa elimini orice posibilitate de interpretare in situatia asta, sau sa lasi instantele eventual sa ajunga la o jurisprudenta unitara, ceea ce s-ar intampla foarte greu si in timp", a conchis Neacsu. (O.R.)
 Afisari: 1067  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Nu se nasc barbosi pe strada si la usa cafenelei ?   de ninelus
proprietatea particulara sau jungla particulara?!?   de silviana
legitima aparare   de silviana
Parerea mea   de Ion Caramache
A r h i v a
  Familia lui Hayssam a parasit Romania    
  Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar    6 comentarii
  ZIUA si replica    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.