Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fostul secretar general al Guvernului a dirijat contractul incheiat cu Bundesdrukerei International Services Gmbh astfel incat romanii au platit, in loc de 35,5 milioane euro, nu mai putin de 73,6 milioane euro
Miky Spaga penal in afacerea pasapoartelor
-- Departamentul de Control al Guvernului (DCG) l-a identificat pe fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, printre vinovatii de neregulile gasite in incheierea si derularea contractului intre RA-APPS si Bundesdrukerei International Services Gmbh, in 2001, privind furnizarea de noi pasapoarte. Contractul, arata inspectorii guvernamentali, s-a derulat cu deficiente de proceduri, fiind completat de mai multe acte aditionale care au majorat nejustificat costul echipamentelor si consumabilelor necesare. Costurile pasapoartelor au fost suportate, fireste, de cetateni. DCG a propus trimiterea cazului la DNA si Curtea de Conturi.
ZIUA FOTO
Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat, ieri, ca Departamentul de Control al Guvernului a efectuat un control la RA-APPS in scopul verificarii respectarii prevederilor legale cu privire la incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de produse si servicii incheiat intre RA-APPS si Bundesdrukerei International Services Gmbh in anul 2001. In cadrul procedurii de achizitie, 15 firme au cumparat caietul de sarcini, fiind depuse 6 oferte din care 4 au fost respinse, in final fiind declarata castigatoare societatea Bundesdrukerei International Services. Potrivit lui Bolojan, ulterior contractul a fost completat cu o serie de acte aditionale prin care pretul de cumparare a echipamentelor de tiparire si a consumabilelor aferente a fost majorat fara temei. Totodata, la licitatie oferta Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" SA- Thales (firma franceza asociata) a fost descalificata pentru nedepunerea a 100.000 dolari in contul RA-APPS drept garantie de participare, in conditiile in care oferta financiara a Imprimeriei a fost de 17,2 milioane euro (3,45 euro/pasaport), cu aproximativ jumatate mai putin decat oferta stabilita castigatoare. Bundesdrukerei a fost desemnat furnizor unic pentru confectionarea noilor tipuri de pasapoarte, cu o oferta financiara de 35,5 milioane de euro (7,11 euro/pasaport), din care din care 5,9 milioane euro pretul pentru un milion de pasapoarte, 5,8 milioane euro pentru echipamentele necesare emiterii unui numar de 5 milioane de pasapoarte, 19,5 milioane euro pentru utilajele tipografice si transferul de tehnologie necesar producerii in Romania a patru milioane pasapoarte si 4,3 milioane euro pentru materii prime si materiale.
Modificarea caietului de sarcini
In prima faza a contractului pentru realizarea noilor tipuri de pasapoarte se urmarea realizarea a un milion de astfel de documente in alb in Germania si doar personalizarea acestora in Romania. Ulterior, trebuiau realizate producerea si personalizarea in Romania a patru milioane de pasapoarte.
Insa, incepand cu 2001 si pana in prezent, la contractul initial au fost incheiate 12 amendamente avand ca obiect atat suplimentarea numarului de pasapoarte, cat si a echipamentelor necesare personalizarii acestora. Prin amendamentele incheiate, valoarea contractului a crescut cu circa 38 milioane euro, ajungand la 73.633.641 euro, arata inspectorii guvernamentali. Astfel, primul amendament a anulat clauzele care ar fi permis aducerea in tara a utilajelor pentru producerea integrala a pasapoartelor in Romania.
"Prin modificarea adusa contractului initial a fost schimbat, in fapt, continutul caietului de sarcini si implicit modul de fundamentare si prezentare a ofertelor de catre toti participantii, creandu-se un avantaj unilateral ofertantului declarat castigator", au aratat inspectorii. Bundesdruckerei nu si-a indeplinit angajamentele asumate in oferta prezentata la licitatie in baza careia a fost incheiat contractul, solicitand suplimentarea sumelor pentru utilaje tipografice.
Raportul, trimis la DNA
Printre persoanele responsabile de aceasta procedura administrativa a fost indicat secretarul general al Guvernului in vremea respectiva, Serban Mihailescu. "Din cate am vazut, este nominalizat secretarul general al Guvernului din vremea respectiva si dansul ocupa aceasta functie", a declarat Bolojan. Acesta i-a indicat si pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor si persoanele cu functii de conducere care au semnat amendamentele la contract.
Procedurile de selectare a firmei, prin licitatie internationala, au fost derulate de Secretariatul General al Guvernului, condus atunci de Serban Mihailescu, iar contractul a fost semnat de directorul general al RA-APPS din acea perioada, Eugen Bejenariu. Ilie Bolojan a aratat ca ultimul act aditional (amendamentul 11, semnat in aprilie 2007) adauga 1,19 milioane de euro contractului pentru livrarea de echipamente si componente, fara a fi precizate preturile unitare pe tipuri de produs. Din descrierea echipamentelor si preturile acestora rezulta ca un computer Lenovo costa 14.139 euro, un aparat foto Olympus 8975 euro, un scanner 2235 euro si un cititor optic 5115 euro. Dupa ce SGG a sesizat Regia cu privire la preturile enorme comparativ cu cele existente pe piata si cu livrarile anterioare, Bundesdrukerei a comunicat o noua lista de preturi, valoarea suplimentara de 1,19 milioane de euro fiind redusa la 352.962,13 euro. Chiar si asa, arata inspectorii guvernamentali, preturile noii oferte au fost mai mari decat oferta afisata pe Internet. Si, pana la data controlului, intre RA-APPS si Bundesdrukerei nu fusese incheiat un act aditional din care sa rezulte corectarea valorii Amendamentului 11 avand in vedere noile preturi unitare transmise RA-APPS. Departamentul de Control al Guvernului a propus ca raportul sa fie trimis la DNA, Curtea de Conturi, care va valida sau nu sesizarile DCG, Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Internelor si Reformei Administrative, pentru analiza si dispunerea masurilor legale care se impun urmare a incalcarii legislatiei privind achizitiile publice si ale transparentei si tratamentului egal privind achizitiile publice.
Tudor BORCEA 
 Afisari: 435  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Andrei Saguna, Catre Departamentul de Control al Guvernului,   de Andrei Saguna
Acum se explica.   de Aladin
A r h i v a
  Manevre militare ruso-chineze in Ural    8 comentarii
  Cutremurul de 8 grade a ucis 500 de peruani    1 comentariu
  Noua Constitutie Europeana - identica cu prima    1 comentariu
  Secuii se tin de panou    16 comentarii
  Diplomat roman de la Chisinau acuzat de luare de mita    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01349 sec.