Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ne apropiem, oare, de faza santajului generalizat?
Serban ORESCU 
-- Dupa cum se pare, motivul domnului Geoana de a sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu este nu doar ambitia de a deveni premier, cat mai ales presiunea vice-presedintilor PSD.
Ei l-au amenintat ca il lasa singur, daca mai sustine actualul Guvern. De ce? In fapt, cochetarea cu liberalii a facut o buna parte a opiniei publice sa perceapa PSD ca un partid ambiguu - si la guvernare, si in opozitie; unii considera aceasta drept cauza scaderii partidului in sondaje. Nu-i sigur ca asa stau lucrurile. Domnul Geoana are, insa, adversarii sai in propriul partid, acestia impunandu-i motiunea fara a gandi ca risca sa fragilizeze si mai mult partidul. Prezentandu-se candidat la functia de premier, domnul Geoana nu s-a gandit, insa, ca reduce sansele motiunii. Asocierea candidaturii ca premier cu motiunea de cenzura este perceputa ca ambitie a unui veleitar. Ambitie insuficient chibzuita! Presedintele Traian Basescu declarase recent ca nu va accepta un candidat PSD la functia de premier. De ce oare? In Kiseleff se fac, pare-se, unele calcule ca, prin motiunea de cenzura, la putere sa fie adus un premier de la PD. Nu de dragul presedintelui Basescu, ci pentru a impiedica PD sa acumuleze un capital politic si mai mare la viitoarele alegeri parlamentare.
Cu sau fara motive suficiente, PD este perceput de o parte a populatiei ca principal partid de opozitie, cu sanse de a forma Guvernul care va iesi din viitoarele alegeri generale. Este tocmai ceea ce nu convine PSD, desigur... De aceea, unii fruntasi ai PSD isi vad interesul pe termen scurt mai curand intr-un Guvern PD, caruia sa i se dea timp sa se uzeze politic pana la viitoarele alegeri - uzura de care PSD ar urma sa profite pentru o guvernare linistita si indelungata, precum in trecutul nu prea indepartat.
Alti fruntasi ai PSD sunt, insa - avand in vedere neclaritatea situatiei - pentru continuarea aliantei tacite cu liberalii. In concluzie, chiar daca motiunea de cenzura trece, sansele ca domnul Geoana sa devina premier nu sunt mari; tocmai in acest caz vor incepe, pentru PSD, adevaratele dureri de cap. Daca motiunea de cenzura nu trece, sunt si mai putine sanse ca domnul Mircea Geoana sa ramana insa presedinte al PSD. Foarte probabil e ca se va intensifica santajul reciproc al partidelor intre ele, un fel de perpetuum mobile, facand echilibrul si mai precar. Nu fara motiv, deci, domnul Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a refuzat, deunazi, sa comenteze decizia conducerii acestui partid de a depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu...
 Afisari: 673  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cu tot respectul   de SCORPIO
santaju si fazele lui vizibile!   de silviana
Santajul nostru national   de Ion Caramache
Ne apropiem, oare, de faza santajului generalizat? , Nuuu dom'le   de georgems
Ne apropiem de faza santajului generalizat ?   de doctorul
A r h i v a
  Mircea Cocor    7 comentarii
  Chavez, petrolul si americanii    16 comentarii
  Naratiunea istorica (II)    6 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Presedintele redeschide Cutia Pandorei?    2007-08-15
  Deconspirarea - ultima solutie    2007-08-11
  "Vorba multa, saracia omului..."    2007-08-08
  Diplomatii romani calca in strachini...    2007-08-04
  Patriarhul Teoctist - o persoana controversata    2007-08-01
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14781 sec.