Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania altfel
-- Viata marii majoritati a compatriotilor nostri si Romania ca tara, ca sistem "societal" (cum spun sociologii), se schimba in ultimii ani in ritm accelerat, mult mai rapid decat perceptiile colective si decat imaginile publice, mediatice.
Multi oameni continua sa se planga de lumea din jur, prelungind atmosfera defetista din anii �90, din primele etape ale istoriei noastre postcomuniste, iar presa inca mai este dominata de discursurile negative, minimalizante, catastrofice. Motivatiile unora si altora difera. Pentru cetatenul obisnuit, ameliorarea vietii nu e suficienta, el vrea s-o duca si mai bine, deci nemultumirile � uneori justificate, alteori ba... - nu i-au disparut. In schimb discursurile publice, performate de profesionisti care au de obicei un nivel de trai peste media nationala sau chiar mult peste, raman negative mai putin din cauza atitudinii critice normale si obligatorii in cazul presei � "cainele de paza al democratiei", care trebuie sa fie intotdeauna vigilent si intransigent �, cat din ratiuni comerciale: populismul catastrofist si "justitiar" isi pastreaza audienta atat la categoriile sociale cu adevarat defavorizate, marginale, sarace, cat si la populatia care o duce mai bine dar se vaeta mai departe.
Motivatiile - asadar - difera, efectele sunt aceleasi: un contrast din ce in ce mai flagrant intre realitate si evaluarile ei publice. Am in vedere presa generalista, purtatoare de mesaje explicit ori implicit politice. Variantele mai specializate, care presupun selectia si interpretarea profesionalizata a informatiilor, ofera diagnostice mult mai corecte, dar indreptate catre categorii restranse de public, la randul sau specializat. Distorsionate sunt - in schimb � si imaginile oferite in tirajele mai substantiale ale presei de divertisment, care "tabloidizeaza" in ambele sensuri: in negativ daca prezinta orori (crime, violuri si alte blastamatii), in ultrapozitiv atunci cand vorbeste despre "VIP"-uri si despre viata lor "glamoroasa".
Contrastul poate fi observat chiar si daca privim sectiuni diferite ale acelorasi medii. De comparat - de pilda � jurnalele de stiri TV cu ceea ce dezvaluie un pic mai tarziu emisiunile de tip "real life", filmate in casele unor oameni obisnuiti. Doritori sa se stie "vedete" macar o clipa, ei se ofera voluntari pentru scenarii al caror scop e divertismentul, dar care le si dezvaluie modul de viata, cu multe detalii de existenta cotidiana. Nu e vorba � insist � despre exceptii, ci despre cazuri relevante statistic: familii de muncitori, tehnicieni, mici functionari, mici agricultori (altadata tarani!). In apartamentele lor la bloc si in casele lor de la tara, oamenii au facut in ultima vreme amenajari foarte spectaculoase prin comparatie cu aspectul saracacios si tehnologic inapoiat de pana nu demult: decoratii interioare la moda, mici arcade obtinute prin renuntarea la usile de trecere din vestibule in camerele de zi sau prin inlaturarea unor pereti usori, fara rol de rezistenta, echipamente electronice noi (televizoare, combine muzicale, aparate de aer conditionat), computere (de obicei pentru copii, ceea ce indica o diferenta semnificativa de comportament generational), bucatarii remobilate si utilate la zi. Adeseori cu credite bancare sau de consum, in iuresul "shoppingi"ului la Carrefour, la Bricostore, Metro, Bila, Domo si celelalte - noul sport national al romanilor! Drept pentru care "supermarket'-urile raporteaza cresteri continui de vanzari, cu contributia unei mari masse "de mijloc", conform modelului socio-economic al tarilor dezvoltate...
 Afisari: 791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Da da   de gigione
Romania . . . . cum altfel !?   de avarfreson
Buna guvernare si importanta calitatii vietii   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Papa foloseste limbajul lui Noica    4 comentarii
  Ce se intampla cu politica externa?    3 comentarii
  Patriarhul Teoctist s-a opus distrugerii BOR    1 comentariu
  La judecata zilei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01715 sec.