Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Amnezia lui Vladescu
-- Fostul ministru al Finantelor s-a transformat dintr-un economist abil intr-un politician labil
La o distanta de trei zile dupa ce, citat de agentia NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Sebastian Vladescu declara ca intentioneaza sa isi dea demisia deoarece nu cunoaste sursele necesare pentru majorarea pensiilor si nici nu crede ca proiectul este viabil, ieri, acelasi personaj a dezmintit categoric informatia afirmand ca aceasta este neadevarata.
"Stirea publicata recent de o agentie de presa cu privire la o posibila demisie de a mea din functia de secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor este neadevarata. (...) Precizez ca nu am facut nici un comentariu cu privire la constructia bugetara pe anul 2008 si nici la efectele deciziei de majorare a pensiilor asupra bugetului pe anul viitor", se arata intr-un punct de vedere al lui Vladescu transmis de Ministerul Economiei si Finantelor si citat de Mediafax. El a reluat afirmatiile sale de la inceputul saptamanii, in care a aratat ca nu a facut nici o declaratie cu privire la demisia sa din functie si nici la motivele care ar determina o asemenea decizie. Oficialul MEF a mentionat ca nu a declarat nici ca sindicatele ar fi indreptatite sa ceara Guvernului majorari salariale dupa cresterea pensiilor. El a refuzat sa comenteze pe tema majorarii pensiilor, pe care a criticat-o anterior, desi masura a fost sustinuta de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si de premierul Tariceanu.
Razgandescu
Surprinzator este ca, in data de 28 iunie, imediat dupa ce Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor, acelasi secretar de stat in MEF, Sebastian Vladescu, afirma, citat de agentia Mediafax, ca majorarea punctului de pensie reprezinta un pericol pentru stabilitatea macroeconomica, intrucat inseamna un efort bugetar de circa 2 miliarde euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum, declara. "O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult in buget, undeva peste 2 miliarde euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pana la urma sumele vor fi luate de la investitii. Se incearca paleative pentru resursele necesare, chiar prin schimbarea filosofiei fiscale de pana in prezent", spunea atunci Vladescu.
Oficialul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) afirma ca nu este de acord cu o presiune atat de mare pe bugetul de pensii, in conditiile unui sistem care este deja in dezechilibru, avand in vedere ca beneficiarii depasesc cu mult numarul contribuitorilor, al celor care muncesc.
El arata chiar ca o contributie mai mare din partea celor cu venituri ridicate ar contraveni filosofiei fiscale de pana acum, cota unica fiind introdusa tocmai pentru a incuraja munca si a scoate la suprafata salariile mari.
Pe de alta parte, Vladescu sustinea ca o crestere de asemenea amploare a pensiilor va genera cereri foarte mari din partea salariatilor, care nu vor mai accepta majorari in linie cu performantele economiei si rata inflatiei.
De remarcat, desi respectiva declaratie are mai mult de o luna vechime si a fost preluata de majoritatea ziarelor, pana astazi, Sebastian Vladescu nu s-a lepadat inca de ea, fapt care ne indreptateste sa credem ca dezmintirile sale de data recenta sunt doar expresia unei amnezii, speram reversibile.
Gabriela MOROIANU, Florin BARBUTA 
 Afisari: 694  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Scandal la Bursa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.