Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Marco Polo a descoperit America inaintea lui Columb
-- Coasta vestica a Americii de Nord a fost descoperita de Marco Polo cu 200 de ani inaintea lui Cristofor Columb, potrivit unei harti aflate la Biblioteca Congresului de la Washington, examinata de FBI in 1943.
Istoria hartii a fost prezentata in editia de miercuri a revistei frantuzesti VSD, relateaza Mediafax. In document, prezentat bibliotecii in 1933 de Marcian Rossi, un barbat american de origine italiana, "se gasesc imaginea unui vapor si o harta care arata o parte din India, China, Japonia, Indiile orientale si America de Nord", indica raportul bibliotecarului din acea epoca.
Botezat "Map-with-ship" ("Harta cu vapor"), documentul este marcat cu "un blazon, desenat sub vapor, o incrucisare de litere care dau numele <<Marco Polo>>. Stramtoarea care desparte Siberia de Alaska este principalul subiect al hartii", noteaza autorul articolului din VSD, scriitorul si regizorul Thierry Secretan.
Acesta povesteste ca un examen realizat de FBI, in 1943, cu ajutorul razelor ultraviolete, a permis "stabilirea prezentei a trei tipuri de cerneala pe aceasta harta, care a fost reactualizata de-a lungul timpului". Raportul aminteste de mai multe ipoteze care au circulat in epoca. Printre acestea se numara posibilitatea ca "Marco Polo, care a revenit la Venetia in 1295, sa fi raportat in Europa primele informatii despre existenta Americii de Nord, altele decat cele furnizate de exploratorii nordici".
"Daca aceasta harta apartine cu adevarat lui Marco Polo, atunci acesta a ajuns in America cu doua secole mai devreme decat Columb si a desenat stramtoarea care separa Asia de America cu patru secole inainte ca aceasta sa apara pe hartile europene", a spus Thierry Secretan. Descoperirea Americii este atribuita lui Christofor Columb, in 1492.
Marco Polo, care nu a vorbit niciodata in documentele sale despre descoperirea vreunui teritoriu in regiunea Alaska, a spus prietenilor pe patul de moarte: "Am scris doar despre jumatate din lucrurile pe care le-am vazut". (D.M.V.)
 Afisari: 2179  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Pe urmele Romanovilor    
  Muzica lui Pittis    
  Intrare libera la concertul Jethro Tull    1 comentariu
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.