Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Plagiatul care ucide
Ion SPANU 
-- Sigur ca o legatura directa intre furtul intelectual si moartea unui pacient nu se poate stabili, insa prototipul intelectualului parvenit prin aceste metode anunta, intr-un fel, acest risc.
Acum doua luni, ziarele Gardianul si Ziua au publicat dovezi care arata ca medicul Ionel Sinescu a copiat pasaje intregi dintr-o lucrare de specialitate aparuta in America. Saptamana trecuta, acelasi medic a fost acuzat ca a provocat moartea Patriarhului Teoctist. Coincidenta?
Aproape ca o premonitie, colegul nostru Dan Coste a publicat, in 24 iulie 2007, o sinteza a acuzatiilor de plagiat din medicina romaneasca, reamintindu-ne ca medicii Ionel Sinescu, Mircea Beuran, Anca Patrascu nu au suportat sanctiunile pe care orice cercetator din lume ar fi trebuit sa le suporte. Ultimul intertitlu al articolului se numea "Avertisment pentru moarte" si atragea atentia ca aceste cariere medicale, formate ca urmare a unui furt intelectual, pot omori oameni, asa cum s-a intamplat cu dr. Doina Dumitrescu, sotia amiralului Cico, careia i-a murit o pacienta ce venise pentru un banal lifting facial. Si dumneaei fusese acuzata de plagiat de prof. dr. Constantin Ciuce de la UMF Cluj-Napoca. Sigur ca o legatura directa intre furtul intelectual si moartea unui pacient nu se poate stabili, insa prototipul intelectualului parvenit prin aceste metode anunta, intr-un fel, acest risc. Plagiatorul are preocuparea majora de a dobandi titluri care sa-i permita accesul intre elitele dintr-un anumit domeniu. Altfel de ce ar fura lucrarea cuiva, doar sa se laude ca scrie carti, expunandu-se riscului de a fi facut de rasul lumii? Un cercetator adevarat nu ar da munca din laborator pentru privilegiul de a fi in preajma politicienilor, pe cand plagiatorul da permanent din coate pentru a-si gasi sustinatori. Este aproape clasic cazul dr. Anca Patrascu din Craiova, care de mica prinsese gustul congreselor politice, fiind prezenta la tribuna chiar alaturi de Ceausescu. Astazi trage sforile in PSD, si i-a dat concubinului sau o imputernicire de reprezentare chiar si in relatiile cu subalternii! Fostul ginere al procurorului Panal, zbirul Craiovei in comunism, este in stare sa-l dea in judecata si pe noul nascut daca indrazneste s-o deranjeze pe dr. Patrascu.
Macar acum, cand pana si moartea Patriarhului este banuita a fi fost provocata de un medic plagiator, Colegiul medicilor si Ministerul Sanatatii ar trebui sa inventarieze urgent acuzatiile de acest fel si sa ia masuri impotriva acestor hoti de elita. Logic ar fi ca lumea universitara sa se debaraseze singura de acest balast, numai ca fenomenul plagiatului este ingrozitor de extins in acest mediu, iar solidaritatea cu plagiatorii dovediti este un fel de metoda de supravietuire.
Daca in literatura sau filosofie plagiatul nu ucide, in medicina el poate fi oricand un suplinitor al doamnei cu coasa. In fond, cine este plagiator? Un ins care isi cunoaste posibilitatile reduse, dar care vrea sa fie deasupra tuturor. El vrea mai intai sa fie doctor, apoi profesor si, cand a prins gustul parvenirii, vazand ca se poate, vrea sa fie chiar academician. El nu polemizeaza cu nimeni, caci s-ar putea face de ras, ci ameninta mereu cu judecata, pe care niciodata n-o duce la capat.
Plagiatorul este personajul ideal pentru creatorii de scenarii oculte, caci el poate fi folosit in orice situatie, putand fi convins prin promisiuni sau prin santaj, doua metode care, in cazul plagiatorului, sunt garantate.
Sinescu declara ca nu stia cine este medicul personal al Patriarhului. Chiar daca se vor gasi prieteni care sa ma ameninte ca-mi schimba cada cu un dus confort III, eu spun ca aceasta declaratie ascunde ceva mult mai grav. Mi-e teama ca, daca vreo oculta, revoltata de longevitatea Patriarhului, a vrut sa-l ajute pe acesta sa ajunga mai repede la cer, si-a ales perfect ucigasul care sa implineasca porunca.
 Afisari: 3377  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
o acuzatie grava ...   de Arcturus
Plagiatul si practica   de Cornel - Oradea
modelul medicului roman, din pacate   de andreifodor
De ce va place sa va raportati numai la romanii ?Strainii sunt artistii in plagiat.   de Garamfoiu
ce omite dl Spaniu   de Ghita Bizonu'
Articol deosebit de corect dar in situatia exitusului P.F. Patriarh Teoctist dg peste care se   de ionion
de fapt,ce este plagiatul   de cosor ion
Domnule Spanu, inca astept raspunsul dvs.   de Ion Caramache
Plagiatul care ucide   de ionescu
balarii   de Sobru
A r h i v a
  Basescu da o noua lovitura PD-ului    2007-07-20
  Hahalera? Pe cand "zdreanta, care esti, zdreanta"?    2007-07-18
  Cacealmaua lui Basescu    2007-07-12
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87573 sec.