Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cobaii lui Nicolaescu
-- Program National de Evaluare a Starii de Sanatate: un experiment electoral pe 22 de milioane de romani in care se prapadesc 300 de milioane de euro
Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, initiat de ministrul Eugen Nicolaescu, se anunta a fi un experiment inutil pe sute de milioane de euro din bani publici, in care romanii vor fi scosi la raport degeaba. Analizele medicale decontate de Ministerul Sanatatii nu vor ajuta la depistarea unor eventuale afectiuni grave, fiind necesara aprofundarea investigatiilor, insa pe banii pacientilor. Pe de alta parte, statistici si rapoarte detaliate referitoare la starea de sanatate a populatiei exista deja la Institutul National de Statistica.
In plus, se cheltuie sume uriase pe activitati conexe programului. Astfel, tiparirea si distribuirea taloanelor securizate si a scrisorilor catre populatie si catre medicii de familie au inghitit, conform surselor noastre, cateva milioane de euro. Alte 25 de milioane de euro se vor cheltui pentru laptopurile promise medicilor de familie si pentru softul necesar desfasurarii programului. Achizitia publica este insa blocata, fiind contestata de trei companii. Acestea acuza faptul ca cerintele din caietele de sarcini au fost "confectionate" special pentru Romanian Soft Company (RSC), firma apropiata lui Sebastian Vladescu.
"Programul spune: mergi la medic, ca sa fii sanatos. Vrem sa cream obisnuinta omului sa pretuiasca sanatatea, sa constientizeze ca la medic nu te duci doar cand esti bolnav, ci trebuie sa te duci ca sa afli cum sa nu te imbolnavesti". Asa motiveaza ministrul Nicolaescu cheltuirea sutelor de milioane de euro destinate programului de sanatate, insinuand astfel ca romanii nu fac carare la doctor nu din lipsa banilor, ci dintr-o inconstienta infantila. In spatele acestui extrem de costisitor sfat catre populatie, s-ar putea afla, insa, argumente mult mai pragmatice. Unul ar fi castigarea unui important capital electoral pe bani publici, iar celalalt, dirijarea discretionara a banului public din Sanatate.
Campanie electorala din taxa pe viciu
Programul trambitat de Eugen Nicolaescu, cunoscut sub numele de "ministrul mortii", nu aduce nimic nou. Romanii asigurati aveau, oricum, dreptul la o consultatie la medicul de familie si la un set de analize gratuite in luna in care s-au nascut, iar statistici detaliate privind sanatatea populatiei s-au facut recent, pe fonduri europene. Un raport de peste 300 de pagini despre bolile romanilor este accesibil pe site-ul Institutului National de Statistica.
Pe de alta parte, cei care nu platesc asigurarea medicala obligatorie, sunt fie suficient de bogati ca sa nu aiba nevoie de analizele gratuite ale lui Nicolaescu de maxim 50 de RON pe care le deconteaza Ministerul Sanatatii, fie prea saraci ca sa-si poata permita sa continue investigatiile medicale si sa se trateze. Noutatea este ca ministrul Nicolaescu isi revendica public, prin cele aproximativ 22 de milioane de scrisori adresate populatiei, care au costat milioane de euro, meritul de a fi acordat, gratuit, analize medicale tuturor romanilor. Numai ca adevaratele probleme de sanatate publica - cancerul genito-urinar si cel pulmonar, bolile cardiovasculare, recrudescenta bolilor infecto-contagioase, precum tuberculoza sau bolile cu transmitere sexuala -, nu vor fi evidentiate absolut deloc de analizele comandate de Nicolaescu, care vor costa in total aproximativ 300 de milioane de euro. Informatiile obtinute in urma programului vor forma o baza de date nepretuita pentru furnizorii de medicamente si echipamete medicale, care sunt interesati de "piata bolii" din Romania si nefolositoare pentru omul simplu. Astfel, la finele acestui program-mamut, romanii nu vor avea un tablou complet al bolilor de care sufera si nici garantia ca vor fi sustinuti financiar de Ministerul Sanatatii ca sa se trateze.
Aberatiile programului
La aproape o luna de la debutul programului, medicii de familie sunt nevoiti sa completeze "pe genunchi" datele colectate de la pacienti, deoarece licitatia pentru achizitionarea sistemului informatic este blocata in urma unor contestatii depuse, la inceputul lunii iunie, de firmele care au achizitionat caietul de sarcini. Medicii care au calculatoare in cabinete se plang ca nu reusesc sa descarce nici macar aplicatia informatica intermediara, aflata pe site-ul Ministerului Sanatatii, fie din cauza ca nu au computere suficient de performante ca sa "suporte" softul, fie pentru ca pur si simplu nu se pricep sa lucreze cu calculatorul.
Pe de alta parte, pacientii consultati in cadrul programului se asteptau sa beneficieze de investigatii medicale mai serioase, fiind extrem de dezamagiti de analizele sumare decontate de Ministerul Sanatatii. "Oamenii au fost bombardati cu tot felul de promisiuni. Ei vor ecografii, encefalograme, radiografii si asa mai departe. Ca sa am o imagine corecta despre starea de sanatate a pacientului ar fi trebuit, fara discutii, mai multe investigatii", ne-a declarat Richard Campeanu, medic de familie. Acesta nu este singurul care afirma ca analizele asigurate de minister sunt irelevante pentru pacientii cu complicatii.
Sfaturile programului minune
De asemenea, programul informatic ii uluieste pe doctori cu "sfaturile medicale" pe care le proceseaza in urma completarii riscogramei pacientilor. "Ce e curios, ca calculatorul gandeste mai mult decat noi. A venit o pacienta de 63 de ani, si dupa ce i-am introdus datele, calculatorul i-a recomandat sa faca o consultatie la ginecolog, ca sa i se recomande anticonceptionale, femeia fiind vaduva. A trimis-o si la stomatolog, desi nu avea nici o carie. E distractiv", mai spune Campeanu. Medicii se mai plang ca bataia de cap cu hartogaraia le ia din timpul pe care ar fi trebuit sa-l aloce actului medical si sunt destul de nelamuriti in privinta regimului de impozitare a venitului suplimentar rezultat din consultatiile acordate in cadrul programului.
In plus, Ministerul Sanatatii a "calculat" gresit timpul pe care medicii de familie il vor dedica fiecarui pacient, lucru care ar putea prelungi, nedefinit, durata programului. Astfel, ministerul le-a recomandat sa consulte maxim cate trei pacienti pe ora (20 de minute de pacient) fara sa ia in calcul faptul ca doctorii vor fi nevoiti sa mai acorde o consultatie, dupa ce vin rezultatele analizelor.
Nu toti romanii vor beneficia de analize
ZIUA l-a contactat pe Eugen Nicolaescu pentru a-i cere punctul de vedere despre programul pe care l-a initiat.
"Ministrul mortii" ne-a declarat ca scopul programului de sanatate este "schimbarea de mentalitate si realizarea de deprinderi in randul populatiei si a medicilor de familie care sa-si cunoasca pacientii din lista si ca fiecare cetatean sa-si cunoasca propria sanatate ca sa poata preveni o eventuala imbolnavire".
Teoretic, evaluarea ar trebui sa cuprinda aproape toata populatia Romaniei, asa cum declara Nicolaescu. Practic insa, lucrurile stau cu totul altfel. In normele metodologice de aplicare a programului scrie clar ca nu vor beneficia de setul de maxim noua analize gratuite bolnavii cronici cuprinsi in alte programe de sanatate (diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemica etc.), care isi fac analizele periodic (in medie, la trei luni). La acestia se adauga romanii care sunt plecati din tara, la munca, si rromii care fie nu au buletin, fie nu pot fi urniti sa mearga la medic de o scrisoare de la Nicolaescu.
Program nascut dintr-o greseala
Deputatul PLD Sorin Paveliu (foto) sustine ca Programul de evaluare a starii de sanatate s-a nascut din dorinta liberalilor de a cuceri capital electoral cu actiuni cat mai populiste si mai bombastice.
"Toata povestea e un subiect comercial care, dintr-o greseala, a ajuns la suma asta imensa. Lui Tariceanu i s-a atras atentia ca, in forma initiala, taxa pe viciu era mult mai mica decat inainte, iar Tariceanu a modificat cu pixul acciza. In felul acesta, Ministerul Sanatatii s-a trezit cu 500 de milioane de euro pe an. Care n-au fost prevazuti. Si s-a pus problema - ce facem din taxa pe viciu. Si au zis: facem spitale. Dar nu putem sa facem spitale, ca nu avem medici. Intr-un final a venit Nicolaescu cu aceasta propunere absolut aberanta. A zis: dam laptopuri la toti medicii de familie si ne aplauda medicii de familie, trimitem cate o scrisoare la toata populatia Romaniei si le spunem ca le dam analize gratuite sa aratam ce mult suntem interesati de sanatatea populatiei. Mai e o forma de a da comenzi uriase unor laboratoare particulare plus ca e o modalitate de a mai baga bani in spitale, care au si ele laboratoare de analize - o prestatie extraasigurari, un fel de venit suplimentar", afirma deputatul Sorin Paveliu.
Practic, potrivit acestei declaratii, Nicolaescu cheltuie 300 de milioane de euro intr-un proiect menit sa-i cosmetizeze imaginea, in contextul in care in multe spitale din Romania actul medical se desfasoara in conditii extrem de precare. Spre exemplu, cu banii cheltuiti numai pentru taloanele si scrisorile in care Nicolaescu isi manifesta grija si preocuparea pentru sanatatea populatiei, s-ar fi putut cumpara cate doua tomografe pentru fiecare judet al tarii.
Scenariile "ministrului mortii"
Rezultatele evaluarii ar putea lovi puternic in producatorii si distribuitorii unor medicamente aflate, in momentul de fata, la mare cautare in Romania, sustine ministrul Sanatatii.
"Sunt unii care nu vor sa stim adevarul ca urmare a acestui program pentru ca isi vor pierde privilegiile, pentru ca se vor rupe niste increngaturi de relatii, pentru ca daca vom sti ca anumite boli (nr. medicamente pentru anumite boli) nu au o asemenea cautare cum au astazi, anumite medicamente nu se vor mai vinde in acelasi ritm. Totodata, ar putea creste simtitor afacerile altor distribuitori. Nicolaescu anticipeaza ca, in urma centralizarii datelor, ar putea iesi la iveala ca in Romania nu sunt doua milioane de bolnavi de hepatita, ci doar 500.000 sau ca exista mai multi bolnavi de diabet decat cei 400.000 aflati in evidentele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Licitatie blocata
Achizitionarea celor peste 11.000 de laptopuri promise medicilor de familie si a softului necesar centralizarii si interpretarii datelor introduse in urma evaluarii starii de sanatate a populatiei este blocata. Asta intrucat licitatia pentru achizitia publica, in valoare de peste 25 de milioane de euro, este contestata. Acest lucru se intampla in conditiile in care medicii de familie ar trebui sa transcrie datele in noul sistem informatic si sa faca primul raport preliminar in septembrie. Reprezentantii firmelor contestatare acuza faptul ca Ministerul Sanatatii ar fi conceput cerintele din caietele de sarcini pentru a favoriza o firma apropiata lui Sebastian Vladescu, Romanian Soft Company. "Am depus contestatia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si la Ministerul Sanatatii. Am ridicat cateva probleme legate de cerintele din Caietele de Sarcini. De exemplu, ei solicita sa ai cinci persoane care au autorizatie de acces la informatii secrete de stat. Asta este o reglementare impusa de Oficiul Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat (ORNISS) si stabileste anumite nivele de acces. Or noi am considerat ca licitatia nu are cum sa aiba legatura cu ORNISS si cerinta asta e pusa ca sa favorizeze anumite companii care au mai lucrat anterior in diferite lucrari cu totul si cu totul protejate, si care au solicitat deja pentru angajatii lor aceste certificate. As putea nominaliza firma Romanian Soft Company, care a cumparat caietul de sarcini si care este sustinuta si agreata de ministrul Nicolaescu, propusa pe la tot felul de spitale si introdusa acolo cu forta", afirma Serban Ghene, directorul OMNIS Group, societate participanta la licitatie.
Ordinul cu secrete
La mijlocul lunii aprilie, cu doua saptamani inainte de publicarea anuntului de participare privind achizitionarea sistemului informatic integrat pentru programul de sanatate, ministrul Sanatatii anunta un proiect de ordin "privind informatiile de interes public ce pot fi comunicate si informatiile exceptate de la comunicare". In timp ce lista informatiilor "la liber" cuprinde noua puncte, cea exceptata de la comunicare are 19. Printre documentele care ar trebui sa fie inaccesibile se numara cele referitoare la sanatatea cetatenilor, in afara de indicatorii anuali privind starea de sanatate. Totodata, clasificarea mai acopera informatiile privind corespondenta cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare, rapoartele de control si audit, sesizarile si documentele comisiei de disciplina. Trebuie mentionat faptul ca proiectul de ordin a fost la un pas de a fi publicat in Monitorul Oficial in aceasta forma daca reprezentantii societatii civile nu ar fi cerut o dezbatere publica pe tema ordinului.
Pagina realizata de Gilda POPA 
 Afisari: 1890  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Cine-i crede ca ne vor binele?   de cipi_g
Teoria drobului de sare.La romani.   de FB
Osiris Nicolaescu, ministrul boalelor si mortii   de voyager
Mai bine analizati   de Ghita Bizonu'
Articolul incepe deja prost ...   de DanBruma
Hot cu acte in regula   de Buhac
informatizarea reprezinta un proces inevitabil si ireversibil   de crusho
Dl.Nicolaescu,o speranta ucisa din nou   de Mos_Tautu
sinteti in eroare   de cosor ion
foame de bani,frate,foame de bani   de iulia-andrei
Un fapt cert !   de FB
sunt nedumerit   de mediator
A r h i v a
  Alba-neagra cu demisia    3 comentarii
  Sindicalistii vor sa sparga buba RA-APPS    5 comentarii
  Cauzele mortii Patriarhului    20 comentarii
  Pittis ingropat azi la Bellu    3 comentarii
  Sondaj fantoma cu PD in prabusire    3 comentarii
  120.000 de britanici la plaja    
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01830 sec.