Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Canicula si neincrederea in institutii
Adrian SEVERIN 
-- Daca la sate romanii s-au aparat de canicula cu mijloace traditionale, la oras multi au avut de suferit (inclusiv au decedat) intrucat nu au urmat recomandarea autoritatilor de a nu iesi pe strada intre anumite ore. Aceeasi recomandare facuta in Germania, Olanda sau Marea Britanie ar fi transformat, probabil, Berlinul, Haga sau Londra la orele amiezii in orase pustii.
Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru Romania se remarca prin cel mai redus nivel de incredere al populatiei in ansamblul institutiilor nationale dintre cele douasprezece state noi membre ale UE. In plus, daca in celelalte douazeci si sase de state membre, in ultimii ani se inregistreaza tendinte de crestere a increderii in institutiile nationale (Parlament si Guvern), in Romania tendinta este descrescatoare. Referitor la increderea in Parlament, pe perioada 2005-2007, Romania cunoaste o depreciere de 16%, in timp ce in celelalte noi state membre apare o crestere de 5%; cresterea in cele cincisprezece vechi state membre este de 10%. Asadar, in Romania apare o relatie direct proportionala intre decesele cauzate de canicula si nivelul sau tendinta crescatoare a neincrederii in institutiile statului.
Daca citim interviul presedintelui Basescu din revista "Politique internationale", constatam ca cea mai detestabila institutie a Romaniei ar trebui sa fie Parlamentul, populat de oligarhi corupti, de fosti nomenclaturisti nostalgici ostili condamnarii comunismului, de fosti securisti tortionari si turnatori ingroziti de perspectiva deconspirarii, precum si de clientii umili, imbecili si servili ai acestora. Nici Guvernul nu este mai bun, pe bancile sale aflandu-se o adunatura de hoti si de incompetenti al caror singur scop este pradarea avutiei nationale si inselarea cetatenilor. Partidele, combinatie de inutilitate si nocivitate, sunt rezervorul de cazuri pentru DNA si de locatari pentru puscarii. Asadar, in Romania apare o relatie direct proportionala intre denigrarea institutiilor statului de catre seful statului si neincrederea populatiei in acele institutii.
Romanii nu par a se simti nici rusinati nici vinovati de o atare situatie. Si in aceste privinte sincronia sentimentelor populare cu cele ale presedintelui este perfecta. Nici domnul Basescu nu resimte vreo jena atunci cand se prezinta ca sef al unui stat detestabil precum cel pe care il descrie si nu isi gaseste vreo vina pentru starea deplorabila a institutiilor pe care le personifica. Singura culpa, pe care o recunoaste aproape cu mandrie, este aceea de a fi fost inselat de tovarasii de drum. Ca si poporul roman (de asemenea inselat) el este o victima. Iar victima este totdeauna inocenta. Oamenii au murit de canicula nu pentru ca nu au urmat recomandarile autoritatilor ci pentru ca autoritatile nu sunt demne de incredere (sic!).
Gradul de civilizatie al unui popor se masoara si dupa gradul de incredere al acelui popor in institutiile care structureaza sistemul sau de organizare. Nivelul demnitatii unui popor depinde si de capacitatea lui de a refuza postura de victima si de a recunoaste ca este el insusi responsabil de esecurile institutiilor sale. Un popor fara o atare demnitate nu are viitor indiferent cat de performante i-ar fi institutiile.
Intr-un atare context nu este de mirare ca la numai cateva luni de la intrarea in UE, increderea romanilor in institutiile europene a scazut cu 8%, in vreme ce in randul noilor membri a crescut cu 12% iar in randul celor vechi cu 5%.
Sadindu-i neincrederea in institutii si stimulandu-i placerea auto-victimizarii, populismul domnului Basescu rapeste poporului roman si demnitatea si viitorul.
 Afisari: 584  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ideologul Severin   de Viorel
normalitate   de avarfreson
A r h i v a
  Masoneria, bau-baul suprem si ultim    30 comentarii
  Razboiul Rece: noua ecuatie    3 comentarii
  O sfintenie sau despre morti numai de bine    7 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Onoarea nereperata a domnului Patapievici    2007-07-31
  Revenirea Rusiei (II)    2007-07-24
  Revenirea Rusiei    2007-07-17
  Oportunitati si vulnerabilitati    2007-07-10
  Despre deficitul de onestitate intelectuala    2007-07-03
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17652 sec.