Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Razboiul Rece: noua ecuatie
Cristian UNTEANU 
-- Unul dintre cele mai neplacute aspecte ale unei discutii realiste asupra functionarii mecanismelor internationale este legat de toleranta absoluta pe care toate statele, fie ca sunt democratii stabile sau incipiente, dictaturi militare sau organizari semi-feudale, o manifesta fata de comertul cu armament.
Practic, exista doua nivele de joc, din ce in ce mai distincte si mai bine separate unul de altul. Pe de o parte, ofensiva mondiala in favoarea instaurarii, fie si cu pretul unor interventii militare de o moralitate discutabila, a unor regimuri despre care se spune ca, odata si odata, vor fi stabile si vor impune valorile pacii si dezvoltarii in regiunile respective. Pe de alta parte, in climatul perfect rodat al democratiei, cea care presupune ridicarea la principiu absolut a economiei libere de piata, se dezvolta exponential o tendinta din ce in ce mai sofisticata de folosire a vanzarilor de arme ca factor geo-politic..
Imediat dupa colapsul sistemului comunist, una dintre marile si poate inocentele iluzii lansate pe piata a fost ca, din acel moment, cursa inarmarilor nu mai era justificata si ca, evident, va scadea progesiv nivelul productiei de armamente si se vor lichida depozitele si silozurile existente. Si, pentru ca iluzia sa fie perfecta, poate va aduceti aminte de tapajul publicitar care a insotit, spre exemplu, trimiterea in Rusia a unor echipe de experti care au supervizat destructia unor anumite tipuri de armamente. Putine, din cateva depozite sau silozuri. In paralel, piata primara si secundara de armament a cunoscut o mutatie spectaculoasa, datorata aparitiei unor noi actori profesionisti din Europa de Est si fostul spatiu sovietic, fost institutionali, acum proaspat capitalisti convinsi. De cealalta parte, tarile occidentale au inceput sa deverseze masiv echipamente militare din surplus spre piata libera, acolo unde actioneaza companii cat se poate de legale, care fie revand direct produsul spre terti fie, cand exista vreun embargo, cauta intermediari care opereaza din alte zone primitoare ale planetei.
Starea de lucruri de la inceputul anilor '90 a mai facut sa se creada si ca deplasarea masiva spre sectorul privat avea sa fie sinonima cu focalizarea pe categoria "armelor mici". Estimate ca prioritare pentru tipurile de conflicte locale sau cel mult sub-regionale care se anuntau la orizont, bazate mai ales pe motive etnice. Si atunci, argumentau unii analisti, nivelul "armamentelor majore" avea sa se stabilizeze si, eventual, sa intre in regresie. Se putea, cu o singura conditie: SUA sa fi stiut si sa fi avut si capacitatea de a-si realiza speranta de a fi jandarmul planetar al democratiei. Si unica supra-putere functionala.
Aspiratie ce s-a dovedit nerealista. Drept care, atat SUA cat si celelalte state din cartelul marilor producatori de armament (Rusia, Franta, Germania si Marea Britanie) au reinceput oficial operatiunea cu cele mai nefaste consecinte din perioada Razboiului Rece: vanzarea de echipamente militare de varf catre tari din regiuni unde vor sa-si refaca influenta politica. De data asta nu mai e vorba despre arme mici, ci de sisteme de armament complexe, de ultima generatie, sau de deschiderea de credite pentru achizitii de zeci de miliarde de dolari. Prima piata, traditional, este cea a Orientului Mijlociu. A inceput Africa. Va urma batalia necrutatoare pentru dotarea noilor tari membre ale UE. Apoi tarile din jurul Marii Caspice. Altfel pus in ecuatie, un nou Razboi Rece in care tinta prioritara este "sensibilizarea si sustinerea regimurilor prietene".
 Afisari: 1027  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
productia si comertul cu arme.....   de brancoveanu
climatul perfect rodat al democratiei, cea care presupune ridicarea la principiu absolut a economiei   de Ghita Bizonu'
Dar si mai rau este comertul particular cu arme militare   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Masoneria, bau-baul suprem si ultim    30 comentarii
  Canicula si neincrederea in institutii    2 comentarii
  O sfintenie sau despre morti numai de bine    7 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Costurile securitatii prezidentiale    2007-07-31
  Kurdistanul poate urma solutia Kosovo?    2007-07-24
  Prima consecinta majora a Raportului Marty?    2007-07-23
  Bolero la balalaica    2007-07-20
  Politica externa de orice    2007-07-17
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16544 sec.