Ziua Logo
  Nr. 3999 de sambata, 4 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Jurnal public
Limbajul "revizuirilor" literare (I)
Eugen SIMION 
-- Primesc din cand in cand revista "Vatra" din Targu-Mures condusa de trei critici literari (Cornel Moraru, Virgil Podoaba si Al. Cistelecan) si editata de Uniunea Scriitorilor si Consiliul Judetean, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.
Printre colaboratori se afla si cativa scriitori pe care, alta data, ii citeam mai des, cum ar fi Alex. Vlad, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Muresan, Nichita Danilov, Adrian Popescu, Traian T. Cosovei, cei mai multi dintre ei "optzecisti"... Nelipsit este dl. Gh. Grigurcu care, dealtminteri, nu lipseste din nici o publicatie care apare pe teritoriul Romaniei. Si cum apare cam in fiecare oras cate una, cel putin, de la Gaesti pana la Iasi, Dl. Grigurcu este totdeauna prezent cu obsesiile, fantasmele si idiosincraziile sale. In numarul 4-5 din "Vatra", pe care il am sub ochi, gaseste prilejul sa-l mai conteste o data pe Marin Preda si sa-l certe pe Octavian Paler care, in nu stiu ce imprejurare, a vorbit de "rectitudinea morala" a autorului "Morometilor". Dl. Gh. Grigurcu nu-i de acord, gaseste ca la mijloc este "un joc de-a stacheta ce nu se potriveste persoanelor foarte grave"... Cu alte vorbe, Octavian Paler a coborat jos de tot stacheta morala vorbind, cum a vorbit, de dimensiunea morala a lui Preda. Dl. Grigurcu nu iarta nimic, nu trece cu vederea nici o abatere cand este vorba de dusmanii literaturii. Si Marin Preda este unul dintre ei...
D. Grigurcu nu ma uita nici pe mine. Cum o sa ma uite? In numarul de "Vatra" dedicat copilariei este suparat foc ca numele meu nu este inca "total discreditat" in viata literara, cum ar dori el, dar trage nadejdea ca, intr-o zi, nu prea indepartata, cine stie, voi fi completamente izolat, eventual interzis. Cearta din nou pe Octavian Paler care, la o aniversare, a laudat "Caiete Critice" pentru ca a strans in jurul ei "o echipa intelectuala de prima marime", formata din tineri. Faptul i se pare Dlui Grigurcu impardonabil si, inca o data, asteapta masuri drastice in aceasta privinta. Nu prea inteleg in ce fel pentru ca revista "Caiete Critice" nu este finantata de Ministerul Culturii, nici de Uniunea Scriitorilor, nici de vreun comitet judetean. Apare prin grija (inclusiv materiala) a unor oameni tineri (critici, cercetatori in stiintele exacte, sociologi, economisti) care vor sa publice fara ca directorul revistei sau altcineva sa le ceara pe cine sa laude si pe cine sa injure. Dl. Grigurcu nu intelege insa aceasta alianta si, la drept vorbind, nici n-o poate intelege pentru ca, lovinescian cum se considera, nu se resemneaza niciodata in fata adevarului estetic. El injura, de cand il stim, pe G. Calinescu, Arghezi, Preda, A. E. Baconsky, Nichita Stanescu, Marin Sorescu si lauda, cu obstinatie, pe poetii-redactori-sefi. E specialitatea lui si piata lui de desfacere. Ii uram s-o tina, tot asa, pana la sfarsit.
Nu despre dl. Gh. Grigurcu voiam insa sa scriu, ci despre un admirator al sau, Virgil Diaconu, prezent in "Vatra" cu un articol intitulat "Cultura in tenisi", plin de banalitati si violente de limbaj. Autorul vorbeste despre literatura sub comunism si, in afara de faptul ca repeta pana la satietate ceea ce toata lumea cunoaste, se remarca prin vulgaritatea limbajului, ca sa nu zic de-a dreptul mizeria (mitocania) limbajului sau critic. Ii reproseaza, de pilda, poetului Stefan Augustin Doinas ca a fost prezent in aproape toate numerele din "Secolul 20" si destul de des in "Romania literara" si "Luceafarul"... si, daca a fost prezent, care sunt consecintele? Ne spune verde in fata, dl. Virgil Diaconu: "nu se prostitua, asemenea curvelor literare, insa avea indemanarea sa mulga, la rand, toate tatele Comuniste". Sa se observe ca autorul foloseste majusculele, ca sa nu se piarda cumva valoarea simbolica a termenilor!
P.S. Dintr-o regretabila eroare de comunicare, acest articol trebuia sa apara saptamana trecuta; a aparut, in schimb, partea a doua a articolului; rog pe cititorii mei sa accepte aceasta diabolica inversiune ce aminteste de o schita de I. L. Caragiale. Ea este, oricum, involuntara.
 Afisari: 492  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Nu accept   de Ion Caramache
Stimate Domn,   de c.vieru
jurnal public   de George de Ro
   de Polina
A r h i v a
  De ce basarabenii au dreptul la cetatenia romana    20 comentarii
  Despre moloz si bocetul presedintilor    13 comentarii
  Diplomatii romani calca in strachini...    11 comentarii
  Declaratia zilei    
  La judecata zilei    2 comentarii
  Limbajul "revizuirilor" literare (II)    2007-07-28
  Matilda Caragiu    2007-07-21
  Dar "umanioarele"?    2007-07-14
  Convorbirile cu Octavian Paler    2007-07-07
  Accademia di Romania    2007-06-30
 Top afisari / comentarii 
 Moartea sub ancheta (7931 afisari)
 Culisele secrete ale revolutiilor din 1989 (4300 afisari)
 Intalnire secreta Kissinger-Putin la Novo-Ogariovo (2894 afisari)
 Iluzoria autocefalie (2564 afisari)
 De ce basarabenii au dreptul la cetatenia romana (2457 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17344 sec.