Ziua Logo
  Nr. 3997 de joi, 2 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Adepti MISA trimisi in instanta
Gabriel ANDREESCU 
-- In curand, pe 6 august, 21 de inculpati adepti ai MISA sunt chemati in instanta urmare a rechizitoriului finalizat in luna iunie de catre procurorul Marian Delcea de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Luna august este luna vacantei judecatoresti. Nu e deloc clar de ce tocmai acest dosar a fost tratat ca urgent si nu a fost amanat pana in septembrie.
O alta ciudatenie: impotriva tuturor principiilor, rechizitoriul a fost pus de catre DIICOT la dispozitia presei, iar aceasta a oferit accesul on-line la continutul sau. Or, procurorii trebuie sa pastreze confidentiale informatiile. Divulgarea rechizitoriului nu este permisa de lege. Nu este in interesul justitiei, caci incalca prezumtia de nevinovatie. Desi datele culese in timpul anchetei penale sunt simple presupuneri, limbajul specializat si autoritatea formala a unui parchet induc publicului impresia vinovatiei celor acuzati. Unii inculpati MISA au primit si apeluri de la persoane straine care gasisera pe site-ul Jurnalului National numerele de telefon prinse in rechizitoriu.
Un alt soc il ofera limbajul celui care a elaborat documentul, presupus a se conduce, intre altele, dupa codul deontologic al profesiei. Rechizitoriul insulta, face bascalie, pare scris de cineva implicat intr-o batalie personala. Gregorian Bivolaru este numit "Scumpi" si "Gurul dambovitean". Or, aceste cuvinte nu au nici o legatura cu identificarea penala, singura motivatie a utilizarii altor nume decat cele oficiale. Despre MISA se spune ca ar avea "valente sectare", atitudinea membrilor organizatiei este "similara conceptului de omerta". Practicantii disciplinei ar fi depersonalizati, total obedienti, ar trai insatisfactii personale si greutati, ceea ce explica "racolarea" lor. Trec prin stari de teama, frustrare, neincredere, au reactii atipice de comportament. Sa fie atras procurorul de portretistica literara? Sa nu cunoasca prevederea Codului de procedura penala ce impune ca: "Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata sa fie tratata cu respectarea demnitatii umane"? Astfel de cuvinte au menirea sa creeze in opinia publica si a judecatorilor adversitate. Marian Delcea forteaza o prezumtie de vinovatie.
Pentru a-si intari argumentele, rechizitoriul DIICOT expune texte de lege, se zice, "cu incidenta in aceasta materie la nivel european si mondial". Tinand insa ascunse prevederi centrale ale documentelor invocate, citarile sugereaza ca intreaga comunitate internationala vaneaza gruparile religioase, esoterice sau spirituale intre care DIICOT plaseaza MISA. In document mai apar "constatari tehnico-stiintifice" capabile sa te lase perplex. Cum sa calificam un panseu de genul: "Izolarea sociala a adeptului in interiorul MISA se realizeaza prin exercitarea de catre adept a ridiculizarii sale in societate"? Sau, conform unui comisar psiholog, intelectualii ar fi mai expusi manipularii intrucat sunt "marcati de tendinta de retractivitate din fata dificultatilor adaptative si de preferinta pentru meditatii".
Nu am spus nici un cuvant despre fondul analizei, despre probe si concluzii. Cele enumerate demonstreaza mai mult decat suficient gravele probleme intelectual-profesionale ale documentului DIICOT. In ce priveste incalcarea sistematica, flagranta, in rechizitoriu, a prezumtiei de nevinovatie, ea va duce aproape sigur la sanctionarea statului roman de catre Curtea din Strasbourg.
 Afisari: 1192  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
   de Tanase Florica
   de Polina
   de Polina
Gabriele sunt vinovati sau nu? tu ce zici?   de invechit
dogmatismul si obtuzitatea comunistoida se intorc   de georgems
Pai prezumtia de vinovatie este   de Ghita Bizonu'
Gabriele, si tu esti MISAngiu ?   de Kroko
Lasa dom ziarist sa fie trimisi si la racoare daca-s vinovati!   de Huhu extraterestrul
A r h i v a
  Patima politicii    4 comentarii
  Virtualul nostru ev mediu    3 comentarii
  Tinta prezidentiala mobila a Rusiei    1 comentariu
  De la jacuzzi la dus confort III    8 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cum se raspunde politic pentru distrugerea parcurilor si monumentelor    2007-07-19
  Combaterea HIV prin abstinenta. O gafa multipla a diplomatiei americane    2007-07-12
  Parcul din Constanta. Responsabilitatea penala a slujitorilor de stat si de biserici    2007-07-05
  Despre competenta "noilor constitutionalisti"    2007-06-28
  La disparitia lui Gheorghe Arvunescu    2007-06-21
 Top afisari / comentarii 
 Martor la moartea lui Hitler (4982 afisari)
 Cupluri externe (4711 afisari)
 Rusia pune mana pe Polul Nord (3383 afisari)
 Ramasite umane in groapa Patriarhului (2372 afisari)
 De la jacuzzi la dus confort III (2091 afisari)
 Cu cipuri implantate in cap (390 afisari)
 PD si Traian Basescu scad in sondaje (361 afisari)
 Patriarhul a murit cu zile (307 afisari)
 PD acuza Guvernul de epurare politica (173 afisari)
 Un pod peste raul Mississippi s-a prabusit (165 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16752 sec.