Ziua Logo
  Nr. 3997 de joi, 2 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Patima politicii
Dan CIACHIR 
-- Pentru foiletoanele pe care le public sambata in ZIUA am recitit recent memoriile si jurnalele unor oameni politici romani interbelici si marturisesc ca mi-e tot mai drag Argetoianu! Cultivat, lucid, sceptic, dotat cu un mare talent de scriitor si bolnav de politica.
Maladia aceasta incurabila l-a determinat sa se intoarca in tara in decembrie 1946, momit cu o vicepresedintie a Consiliului de Ministri. Argetoianu se stabilise in Elvetia, in 1944, unde avea din ce sa traiasca. A revenit insa in Romania, intr-o perioada in care altii nu mai stiau cum s-o paraseasca. Omul reputat a fi uns cu toate alifiile a cazut copilareste in plasa intinsa de comunisti, jertfind pe altarul propriei patimi. Poate ca are dreptate Petre D. Ghiata, autorul unicului volum de aforisme politice aparut la noi - el insusi om politic - sa spuna: "Cine si-a infruptat ambitiunile din "deliciile" situatiilor inalte nu se va resemna; el va dori intotdeauna locul pe care l-a avut, oricat de slabe i-ar fi insusirile si potrivnice imprejurarile. Ispita demnitatilor - obtinute prin activitate politica - nu-si cruta decat in groapa robii."
Argetoianu, care fusese de mai multe ori ministru iar in 1940 chiar premier pentru o durata, a fost bagat in 1950 la puscarie - avea 79 de ani -, la Sighet, unde a raposat in 1955. Eu cred ca Dumnezeu a vrut sa-l mantuiasca prin aceasta incercare atroce, dupa ce il daruise din plin cu bucuriile vietii pamantesti. Cine-l citeste pe Argetoianu - care este un Saint-Simon roman - isi da seama ca la el, deasupra apartenentei la Masonerie, deasupra unei ideologii de partid in care nu credea, exista un romanism organic, de autentic boier. "Cinicul", eu as zice: pragmaticul Argetoianu, era un patriot veritabil si era, in felul sau, mai "moral" decat moralistii fariseici de duzina.
Patima lui Argetoianu pentru politica are ceva dintr-un viciu: este absoluta; devoratoare. O patima de artist. Argetoianu a fost un virtuoz al politicii, ca multi din generatia sa si ca atatia altii care l-au precedat. I se datoreaza o lege prin care taranii erau iertati de datorii, numita si Legea conversiunii datoriilor agricole. Am avut multi oameni politici, cap de serie fiind Bratienii, care conjugau ardoarea pomenita cu o impecabila pregatire profesionala (Argetoianu era de formatie medic), cu o cultura bogata si nu in ultimul rand cu un sentiment al datoriei si cu dorinta de a-si sluji tara. In epoca interbelica exista, de altfel, distinctia, disparuta azi din vocabular, intre omul politic si politician. Ca si aceea intre omul politic si omul de stat.
Dupa caderea regimului comunist, doar in Corneliu Coposu s-a vazut pasiunea politica autentica. Noii veniti isi incercau in politica doar norocul, ca la loterie, si au fost multi retrimisi la ocupatiile lor - cazul intelectualilor - sau in anonimatul din care descinsesera. Avem doi fosti premieri disparuti complet din politica. Cat priveste specia interbelica amintita, o mai ilustreaza astazi un singur om politic: Ion Varlam. Care merita mult mai mult de la soarta si de la propriul partid.
Mi s-ar putea raspunde ca a trecut vremea epocii interbelice si ca patima politica nu mai este de actualitate... Ii urmaresc adesea, la Televiziunea italiana, pe batranul Giulio Andreotti, fost premier si sef de mare partid, pe siretul Prodi, pe vulcanicul La Russa, pe fostul ministru de Interne Pisanu, dar si pe liderii de stanga Fassino, Mastella, Rutelli, si le admir pasiunea politica. Una cu nimic inferioara poate patimei lui Argetoianu. In comparatie cu ei, politicienii nostri actuali evoca niste femei frigide mimand lamentabil... "temperamentul vulcanic".
 Afisari: 1045  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
tehnocratie   de dolfi
Si vocatia nemerniciei p[ana la prostie   de Ghita Bizonu'
nemernicie   de mirapo
Patima politicii   de ionescu
A r h i v a
  Adepti MISA trimisi in instanta    8 comentarii
  Virtualul nostru ev mediu    3 comentarii
  Tinta prezidentiala mobila a Rusiei    1 comentariu
  De la jacuzzi la dus confort III    8 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Dezamagire crunta la Oradea    2007-07-26
  Oameni de cultura si odihna    2007-07-19
  Dezonoarea parintelui Necula    2007-07-12
  Etalonul Malaxa    2007-07-05
  La catafalcul ironiei    2007-06-28
 Top afisari / comentarii 
 Martor la moartea lui Hitler (4982 afisari)
 Cupluri externe (4711 afisari)
 Rusia pune mana pe Polul Nord (3383 afisari)
 Ramasite umane in groapa Patriarhului (2372 afisari)
 De la jacuzzi la dus confort III (2091 afisari)
 Cu cipuri implantate in cap (390 afisari)
 PD si Traian Basescu scad in sondaje (361 afisari)
 Patriarhul a murit cu zile (307 afisari)
 PD acuza Guvernul de epurare politica (173 afisari)
 Un pod peste raul Mississippi s-a prabusit (165 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16117 sec.