Ziua Logo
  Nr. 3988 de luni, 23 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Prima consecinta majora a Raportului Marty?
Cristian UNTEANU 
-- Pe 20 iulie, presedintele Bush a semnat Ordinul Executiv care interpreteaza, in numele SUA, termenii si aplicarea articolului 3 din Conventia de la Geneva privind anumite tipuri de detentie si interogatorii.
El se aplica direct progmateor CIA privind detentia si interogarea prizonierilor. Cele care priveau teroristii capurati care apartineau de Al-Queda sau detineau informatii asupra liderilor acestei organizatii. In termenii acestui document (pe care-l puteti gasi pe adresa http://www. whitehouse.gov/news/releases/2007/07/20070720-4.html. In fereasta NATIONAL SECURITY) se impun limitari foarte stricte tehnicilor de interograre si modalitatilor de detentie folosite de CIA in cadrul programului respective, interzicand "actele de violenta indestul de serioase pentru a fi comparate cu omuciderea, tortura, mutilarea si tratamentul crud si inuman". Sunt interzise si comportamentele care au ca scop "umilirea si degradarea persoanelor la un mod atat de grav incat orice persoana rezonabila, luand in consdierare circumstantele, poate condamna aceste acte ca fiind dincolo de ceea ce permite decenta umana".
Apare insa o intrebare: ce s-a intamplat cu adevarat pana la momentul emiterii acestui ordin? Dupa ce, suprinzand pe toata lumea si panicandu-si aliatii, Bush a recunoscut cu seninatate existenta inchisorilor CIA, oferind astfel primul argument concret a ceea ce pana atunci fusesera doar presupuneri si "dovezi circumstantiale", presedintele american face al doilea pas, premiera absoluta in istoria SUA:, recunoaste implicit adevarul alegatiilor care priveau manualele de tortura elaborate de CIA. Subiectul a fost prezent timp de ani de zile in atentia opiniei publice, mai ales dupa ce aparuse faimosul manual KUBARK Counterintelligence din 1963 si Human Resource Explotation Training Manual din 1983. Apoi a revenit brusc in actualitate dupa ce Alvaro Gil-Robles, pe atunci comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, fusese primul care a acuzat SUA de organizarea unor centre de interogatorii secrete, el exprimandu-si temerea ca se crease astfel un adevarat Gulag unde CIA putea avea acces la prizonierii talibani sau Al-Quaeda , deplasati in permanenta "ca o caravana invizibila care mergea fie la una sau alta dintre ceea ce era denumit locatiile negre".
Daca s-a afirmat ca cele doua manuale au servit drept baza de studii pentru ofiterii de contra-spionaj si cei din unitatile specializate ale CIA, pana in acest moment totul tinea de o legenda mai mult sau mai putin crezuta si, mai ales, posibil de sustinut pe plan oficial. Dick Marty a mers insa mai departe, afirmand ca, pe langa aceste manuale, ar exista si un al treilea, elaborat de CIA in 2002. Acest raport ar privi "tehnicile ameliorate de interogare" si ar fi, in fapt, o perfectionare semnificativa a tehnicilor de tortura descrise cu lux de amanunte in cele doua manuale clasice.
Acest manual ar servi la pregatirea profesionala a grupelor de ofiteri care au efectuat interogatoriile de la Abu-Ghraib in Irak, Baghram in Afganistan sau in multe ale locuri ale planetei, acolo unde ar fi situate faimoasele centre secrete de detentie. Afirmatii confirmate, cu lux de amanunte de ziaristul Gordon Thomas in senzationala sa carte "Armele secrete ale CIA" unde indica si numele autorilor raportului CIA: doi psihiatri de renume mondial, Jolyon West si William Sargant. Si este foarte posibil ca acest document sa apara in curand, livrat de surse interne din CIA, ca argument explicativ pentru legalitatea comportamentului echipelor de interogatori. Dovedindu-se ca scandalul amorsat de Raportul Marty nu este decat la inceput...
 Afisari: 677  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Daca prind un purice care m-a intepat,il strivesc intre unghii in cel mai salbatic si   de Razvratitul
A doua consecinta   de Ion Caramache
A fost decolare si aterizare, asta da! DAR ZBOR NU.   de cercetas
Cum poate cineva sa gandeasca ...   de ZVrk
Deci nu era chiar asa de...   de Spargel
A r h i v a
  PSD: un caz de mutilare    2 comentarii
  Gerontofobie si teribilism politic    13 comentarii
  Teoria jocului in patru    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Bolero la balalaica    2007-07-20
  Politica externa de orice    2007-07-17
  O combinatie mortala: imbecilitate-incompetenta    2007-07-10
  Cat tin romanii coada sus?    2007-07-06
  Nebuneala.ro la PPE    2007-06-26
 Top afisari / comentarii 
 Grila de start (5088 afisari)
 Victoria PD (3395 afisari)
 Sah prin corespondenta (2522 afisari)
 Ben Laden are probleme cu nora (2500 afisari)
 Voronin acuza iar Romania (2047 afisari)
 Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava (457 afisari)
 Contre pe cresterea salariilor diplomatilor (272 afisari)
 Canicula a ''secat'' apa minerala (236 afisari)
 Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala (188 afisari)
 George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14983 sec.