Ziua Logo
  Nr. 3988 de luni, 23 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Teoria jocului in patru
Red APPLE 
-- La cazinouri exista o regula de aur - din interior nu se vede nimic afara. Ideea este ca jucatorul nu trebuie sa simta trecerea timpului, venirea diminetii, a noptii, a zilei. Jucatorul trebuie sa fie captiv jocului, sa uite de orice altceva, sa piarda totul.Un fel de ochelari de cal consimtiti care te duc implicit la faliment. Sentimentele pe care le traiesc jucatorii sunt extreme. Pierd sau castiga, jucatorii impatimiti nu abandoneaza niciodata.
Dupa falimente revin in sala cu lumina permanenta si spera ca "de data asta" sa castige potul. Cei mai experimentati vin impreuna cu tovarasii. Se simt mai siguri pe ei, mai protejati, mai puternici si, oricum, mai bogati la momentul initial. Se simt intelesi de fratii lor in ale riscului, se simt sustinuti si confirmati.
Metaforic, cam asa se intampla si in viata publica. Lipsiti de apartenenta clara la acelasi grup, jucatorii din borcane, intotdeauna minim patru, scriu, vorbesc si se confirma unul pe altul. Patru pentru ca despre oricare dintre ei se pot confirma imaginile si perceptiile din minim trei surse, asa cum cere deontologia jurnalistica. Indiferent de aberatiile pe care le spun sau fac, exista intotdeauna minim trei surse care sa confirme o imagine pozitiva despre acela.
Confirmandu-se unul pe altul, ca la comanda, aceste grupuri de minim patru au pus stapanire pe puterea simbolica din Romania.
Cultura oficiala, politica, jurnalismul, business-ul au aceste grupuri de patru. Si au devenit stapanii neoficiali ai frecventelor. Autoritati la moda, greu de contestat.
Grupurile de minim patru, atunci cand sunt bine plasate si au acces la mass-media devin formatorii realitatii. Creeaza forme de falsa unanimitate, de multe ori in opozitie cu statisticile si cu datele concrete observabile. Grupurile de patru isi iau "lumina" din cazinourile fara umbre, fara viziunile asupra lui "in afara", supusi doar obiectivelor de autoconservare si/sau consolidare in lumina jocului din cercul inchis.
Vom lasa placerea cititorilor sa incerce sa descopere care sunt acele inlantuiri de patru personaje publice care se confirma pe la toate televiziunile si prin toate ziarele.
Important este, in ordinea analizei, sa intelegem existenta acestor grupuri si obiectivele implicite si explicite pe care le au.
Blogul, noua moda a bagarii in seama
Cativa politicieni si-au facut bloguri. Unii dintre ei le ingrijesc cu mare atentie, altii le-au facut doar pentru a spune ca detin si ei o unealta de comunicare.
Frapant este ca activitatea "blogarului om politic" (omul politic e si el om) e cu atat mai dinamica pe masura ce problemele de imagine pe care le are sunt mai mari. De la Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului, la Adrian Nastase, fostul posibil presedinte al Romaniei, activitatea este in toi. Toti acestia incearca sa construiasca alte realitati, unele care sa le convina, care sa-i propuna lideri respectati si respectabili. Intuitiv, incearca sa transforme blogul intr-o carte de onoare in care diferite personaje sa scrie "de bine" despre posesori. Niciunul dintre ei nu spune ce stie, nu face confesiunea care le-ar putea aduce iertarea publica. Dar folosesc instrumentul pentru a se mai scrie despre ei, pentru a mai pastra macar un bit in mintea jurnalistului obosit de caldura. Citindu-le blogurile ajungi sa crezi ca ceea ce fac, citesc si spun ca gandesc, o fac pentru cititor. Ajungi sa crezi ca-si traiesc viata pentru a o povesti pe blog. Ajungi sa crezi ca ai de a face cu niste esteti grafomani nascuti pentru a lasa in urma doar un blog.
 Afisari: 706  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cine esti "Red APPLE" ? Iertati-mi ignoranta !   de Razvratitul
Jurnalism & business   de alwis46
A r h i v a
  PSD: un caz de mutilare    2 comentarii
  Gerontofobie si teribilism politic    13 comentarii
  Prima consecinta majora a Raportului Marty?    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Lumea faptelor si lumea intelegerii    2007-07-16
  Batalia pentru electorat.    2007-07-09
  De ce Tariceanu nu merge la Washington    2007-07-03
  Partide decente, penibile si foarte penibile    2007-06-25
  Revenirea lui Adrian Nastase    2007-06-18
 Top afisari / comentarii 
 Grila de start (5088 afisari)
 Victoria PD (3395 afisari)
 Sah prin corespondenta (2522 afisari)
 Ben Laden are probleme cu nora (2500 afisari)
 Voronin acuza iar Romania (2047 afisari)
 Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava (457 afisari)
 Contre pe cresterea salariilor diplomatilor (272 afisari)
 Canicula a ''secat'' apa minerala (236 afisari)
 Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala (188 afisari)
 George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16232 sec.