Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Minciuna ministrilor Justitiei si caciuleala la UE
George DAMIAN 
-- Eu personal cred ca toti acesti ministri ai Justitiei au mintit - timp de cinci ani de zile, din 2002 de cand s-a zis pas pentru basarabeni, nu s-a intamplat nimic cu respectivul proiect.
Promisiunea lui Tudor Chiuariu fata de basarabeni ca va reglementa in sfarsit regimul de acordare a cetateniei romane vine tarziu. Mult prea tarziu. Chiuariu practic se agata de o chestie cu oarece priza la public pentru a face un pas in fata si a se da bine cu poporul. Manuta care a dat aprobarea pe comunicatul de presa transmis ZIUA in care apare promisiunea amintita mai sus este aceeasi manuta care a semnat recursul la procesul castigat de un basarabean ce se zbate de ani de zile sa primeasca cetatenie romana.
Trebuie clarificate cateva lucruri: basarabenii redobandesc cetatenie romana - asa sectie si in lege - nu o primesc. Exista o diferenta intre un basarabean si un oarecare venit de aiurea care vrea sa se stabileasca aici. Basarabenii si-au pierdut cetatenia romana in urma agresiunii Uniunii Sovietice, nu au renuntat de buna voie la ea. Romania le datoreaza basarabenilor macar o cetatenie - insa din anul 2002 toti ministrii Justitiei de la Bucuresti s-au tot ascuns dupa cires si au blocat redobandirile de cetatenie romana. Iar la fiecare interogare din partea presei pe acest subiect, fiecare ministru al Justitiei din ultimii cinci ani a avut acelasi raspuns: avem un proiect in lucru, legea actuala este proasta si trebuie imbunatatita, in cel mai scurt timp vom avea o lege mai buna care va debloca procesul de redobandire a cetateniei romane. Eu personal cred ca toti acesti ministri ai Justitiei au mintit - timp de cinci ani de zile, din 2002 de cand s-a zis pas pentru basarabeni, nu s-a intamplat nimic cu respectivul proiect. In plus, cata vreme o lege este in vigoare ea trebuie aplicata, indiferent daca exista sau nu un proiect legislativ de imbunatatire a ei. Daca avem un proiect de cod penal asta inseamna ca in Romania hotii si criminalii nu mai pot fi judecati si condamnati?
Aceasta absurditate din raspunsurile venite de la ministrii Justitiei nu poate exista decat in Romania. In plus, aceiasi ministri de Justitie sunt cei care au semnat pentru cazuri "exceptionale" de redobandire a cetateniei - de cele mai multe ori imbogatiti oameni politici de dincolo de Prut. Asta in vreme ce oamenii simpli au fost umiliti fie la cozile de la Consulatul Romaniei de la Chisinau fie la cozile de la Ministerul Justitiei din Bucuresti. Fiecare ministru al Justitiei a anuntat ca va face public - "la timpul cuvenit" - proiectul de lege pritocit de cinci ani de zile. Berlinul acorda aproape imediat cetatenie germana oricarui etnic german din orice parte a lumii care cere acest lucru. La Bucuresti, ministrii Justitiei se ascund dupa deget.
Si in toata aceasta ciorba se amesteca nepoftit trimisul Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei care recomanda Romaniei sa o lase mai usor cu redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni. O depasire de mandat cat se poate de clara din partea unui oficial UE - ramasa fara raspuns din partea autoritatilor romane. Care autoritati romane - pe la colturi - susotesc cum ca tocmai Uniunea Europeana este cea care nu vrea ca basarabenii sa-si redobandeasca cetatenia romana. Raspunsul nu poate fi decat unul singur: in capitolele de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana si in Tratatul de aderare nu prea exista prevederi cu privire la aceasta problema. Astfel ca orice pozitie exprimata de oficiali UE in aceasta chestiune constituie un amestec in treburile interne ale unui stat membru. Insa reprezentantii Romaniei prefera sa se caciuleasca in fata "unionalilor" fara sa aiba curajul sa le dea in cap cu Tratatul de Aderare. Uniunea Europeana nu are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste cetatenia romana - asa cum nu are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste cetatenia germana sau britanica.
 Afisari: 1229  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Stie ce face domnule Damian!   de Rhodos
concret....   de geek-a-contra
Eu sunt nelamurit, stimata colega griar...   de costy
Nu e frica de UE ci acord cu KGB   de Sasha2007
"Uniunea Europeana nu are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste cetatenia romana"   de Arogantu'
of mai george   de ECLA
Georgica   de cosor ion
Foarte bun editorialul dta, Gerogica! Si de-o actualitate care ne frige...   de costy
din nou despre Kalman Mizsei   de griar
A r h i v a
  Cum este calcata in picioare diplomatia romaneasca    2007-07-14
  Romania, tara fara proiecte    2007-07-07
  Sub sabia monitorizarii    2007-06-28
  Raspunsul asimetric al Moscovei    2007-06-23
  Delir politic    2007-06-06
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16566 sec.