Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Strategii partidelor mai au de invatat...
Serban ORESCU 
-- Cand opinia publica a aflat ca unele partide romanesti cheltuiesc milioane de dolari pentru a angaja specialisti in strategia de partid, unora le-a venit sa rada; adica tocmai romanii care au, in istoria lor recenta, la activ performante precum independenta, Romania Mare si (de ce sa nu spunem?) driblarea ursului sovietic, tocmai ei sa nu stie cum se castiga un electorat, in conditiile democratiei parlamentare?
Nu mai putin, greselile abunda... Cele mai multe provin din vechiul defect al politicienilor - i-as zice national - de a-si lua dorinta drept realitate. De aici si nazuinta presedintelui Traian Basescu de a crea, pe ruinele Partidului Liberal, un partid prezidential, in frunte cu un personaj lipsit de carisma, care el singur s-a definit, in trecut, drept inapt.
Aceasta nazuinta i-a slabit mult pe liberali, fara a pune pe picioare "in persoana" PLD al domnului Stolojan o formatie viabila; e putin probabil ca PLD va atinge la viitoarele alegeri pragul de 5 la suta.
Sa admitem, insa, ca domnul Basescu n-ar fi fost atat de ambitios, multumindu-se cu functia de presedinte "nejucator" al statului, respectand identitatea partidelor Democrat si Liberal. N-am fi avut circul generat de marirea pensiilor... De aceea, unii analisti politici definesc strategia optima a unui partid sau altuia in redobandirea propriei identitati si intarirea statului de drept. Doamna Monica Macovei ar fi, astazi, ministru al Justitiei iar domnul Mihai Razan Ungureanu, ministru de Externe. Aceasta nu l-ar impiedica pe domnul Basescu sa traga uneori de urechi Guvernul - se intampla chiar acum, in Germania. Ca mare exceptie, insa... Dar ceea ce face presedintele Basescu, subminand sistematic pozitia premierului Tariceanu, nu mai este "strategie", ci ofensa la adresa institutiilor fundamentale.
Daca, totusi, presedintele vrea sa se puna in luminile rampei, de ce nu si-ar lega numele de disocierea de capitalismul salbatic, care imparte societatea in bogati si saraci - cu tendinta de crestere - pe deasupra partidelor - si de promovarea oamenilor de valoare. Numai ca acestia continua sa vegeteze nefolositi. Si, sa nu exageram, nici scrutinul uninominal nu va fi "sita" sperata, cata vreme electoratul - masa populatiei - se afla la un nivel cultural mult sub al natiunilor unde votul nominal opereaza intr-adevar ca sita. In conditiile date, s-ar putea ca "uninominalul" sa aduca romanilor doar iluzia ca aleg pe cei mai buni, lasandu-se mai departe manipulati de partide spre o antiselectie din care invingator sa iasa - vorba profesorului Balaceanu Stolnici - "manelisti, sportivi si, de ce nu, una sau mai multe ciocioline romanesti!".
Vrand-nevrand, tot la cultura ne intoarcem si la rolul prea de tot modest al intelectualitatii in noua societate. Si care este partidul cu vocatia de a-l restabili?
 Afisari: 594  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Votul (uni)nominal are mai multe avantaje decat dezavantaje (din VideoPolitica.ro)   de Machiavelli
Despre educatia republicana (din VideoPolitica.ro)   de Machiavelli
Degeaba domnule Orescu   de Sorin Dragan
DA!   de Polina
tot %   de bbbb
Bravo, dle Orescu !   de DonS
A r h i v a
  Matilda Caragiu    5 comentarii
  Basescu s-a tradat?    33 comentarii
  Confuzia valului    2 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Fotografia    3 comentarii
  Cat de departe merge dreptul presedintelui?    2007-07-18
  Presedintele-jucator se joaca cu focul    2007-07-14
  Semne bune anul are in economie    2007-07-11
  Presedintele, pensiile si puritatea ideologica    2007-07-07
  Electoratul sa-si asume partea lui de raspundere!    2007-07-04
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16837 sec.