Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bisericile, ultimele arme contra caniculei
-- Caldura a ucis cinci oameni * Autoritatile fac apel la mila divina si recomanda oamenilor sa se refugieze in lacasurile de cult
Ioana Carlig - Ziua foto
Autoritatile au anuntat primele cinci decese determinate de canicula, iar prognozele nu sunt deloc linistitoare, avand in vedere ca mai urmeaza 8-9 zile de calduri excesive. In aceste zile aproape ca nici nu se mai zareste seceta, toate eforturile fiind indreptate spre asigurarea apei si a unei adieri de racoare pentru populatie. Daca orasenii se mai ascund prin magazine dotate cu aer conditionat, la sat situatia este dramatica. Astfel ca, autoritatile au apelat la mila divina si "au rugat" ca bisericile sa ramana deschise toata ziua, pentru ca enoriasii sa se mai poata racori in lacasele binecuvantate.
Cod portocaliu in 22 de judete
Ultimele prognoze meteorologice indica faptul ca temperaturile ridicate, de peste 35 grade Celsius, ar putea persista in anumite zone pentru o perioada de inca 8-9 zile, pana pe 27 iulie, a anuntat, ieri, la Guvern, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El nu a mentionat care sunt zonele vizate, precizand ca acestea vor fi indicate in cursul zilei de azi, daca noile prognoze vor confirma aceste date. Ministrul a aratat ca Administratia Nationala de Meteorologie a decis sa mentina codul portocaliu pentru 22 de judete, urmand ca, in functie de noile prognoze, numarul acestor judete sa fie majorat sau redus. Nicolaescu a precizat ca rezerva de apa in lacurile de acumulare este normala, cu un grad mediu de umplere de 72,5%, cu scaderi nesemnificative a volumului apelor subterane. Debitele raurilor au o mica tendinta de scadere in sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia si Campia Crisurilor.
Spitalele suprasolicitate
Temperaturile ridicate din ultimele doua zile au provocat decesul a cinci persoane, in judetele Iasi, Galati, Dambovita, Arad si Timis, a anuntat, miercuri, la Guvern, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a precizat ca a solicitat unitatilor judetene de sanatate publica sa urmareasca permanent aceste cazuri. Ministrul a mai anuntat ca stocurile de medicamente necesare pentru pentru situatii de urgenta au fost suplimentate la o serie de spitale din zonele afectate cu cod portocaliu. In evidenta serviciilor de asistenta sunt inregistrate 37.474 de persoane din 826 de localitati, dintre care 8537 persoane beneficiaza, pe timp de canicula, de servicii medicale, igiena personala si a locuintei, plata facturilor, aprovizionare cu produse alimentare si apa minerala. Pentru distribuirea apei potabile au fost infiintate 508 puncte speciale in 240 de localitati, la care se adauga 769 de spatii climatizate pentru interventii de prim-ajutor in 289 localitati, de regula in spatiile medicilor de familie si ale farmaciilor. Peste 10.760 de persoane din intreaga tara au apelat, luni, la camerele de garda sau serviciile de primire urgenta ale spitalelor, la care s-au adaugat alte 8669 persoane in ziua de marti. Pentru ambulante au fost inregistrate 3485 de apeluri (in ziua de luni) si 3344 apeluri (marti).
Restrictii pe sosele si CFR
Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a aratat ca la nivelul asfaltului sunt inregistrate temperaturi de peste 70 grade, iar bitumul se inmoaie, motiv pentru care circulatia autovehiculelor cu greutate mai mare de 7,5 tone a fost interzisa intre orele 11.00-20.00, cu exceptia traficului pe centura Capitalei. "Pentru centura Bucurestiului, defectiunile produse sunt monitorizate si in fiecare noapte vor fi remediate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale", a spus secretarul de stat. In transportul feroviar, temperatura de peste 60 grade la nivel sinelor a impus 199 de restrictii de circulatie si intarzieri in medie de 25 de minute ale curselor. Toti mecanicii de locomotiva sunt supusi unui control medical si psihic inainte de a urca in locomotiva, dotate la randul lor cu frigidere si ventilatoare. "Chiar si Ministerul Transporturilor sufera din cauza acestor neplaceri. In zonele unde avem cod portocaliu, trebuie sa intrerupem lucrarile pentru ca nu mai putem asigura transportul de materie prima. Sunt marile lucrari de reabilitare din sudul si vestul tarii, DN6, mai multe drumuri nationale", a spus Buzasu.
Program special de canicula
Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) recomanda persoanelor varstnice sa evite, in zilele cu temperaturi extreme, deplasarea la institutiile din subordine, daca nu sunt situatii urgente.
Potrivit unui comunicat transmis ieri de CNPAS, in ultimele zile, cand temperatura a atins valori importante, s-a constatat un aflux nefiresc de mare al pensionarilor in sediiile caselor teritoriale de pensii. In aceste conditii, CNAPS recomanda principalilor sai beneficiari sa evite deplasarea la aceste institutii daca acestea nu sunt impuse de situatii de urgenta.
Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) au luat masuri concrete, cele doua institutii anuntand ca modifica programul cu publicul. Astfel, CASMB a anuntat ca programul de functionare al departamentelor care desfasoara activitati de relatii cu publicul in zilele de 19 si 20 iulie va fi 7.30 - 11.00 si 17.00 - 19.30. Acest program este valabil pentru urmatoarele tipuri de activitati: relatii cu publicul si registratura; depunere declaratii privind evidenta contributiilor la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate; eliberarea adeverintelor privind plata contributiilor la FNUASS; eliberarea Certificatelor Provizorii de Inlocuire a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate; avizare retete compensate si gratuite pentru medicamentele care necesita aprobarea comisiei de la nivelul CASMB; depunerea solicitarilor de dispozitive medicale.
"In Bucuresti stam foarte prost cu masurile anti-canicula"
Primarii bucuresteni care nu au luat masuri impotriva efectelor caniculei vor fi amendati, iar sanctiunile vor fi cu mult mai drastice in cazul celor care au anuntat masuri doar pe hartie, a anuntat, ieri, prefectul Capitalei, Mioara Mantale (foto), care a verificat punctele de prim-ajutor din Capitala, informeaza Mediafax.
"In Bucuresti stam foarte prost cu masurile anti-canicula", a concluzionat Mantale, dupa ce a verificat mai multe zone din Sectoarele 1, 4, 5 si 6 ale Capitalei. Daca in sectorul 1, singurul lucru pe care l-a constatat este ca primaria nu amenajase, in sediul institutiei, un punct de prim-ajutor, Mioara Mantale a catalogat drept "inconstienta" atitudinea primarilor sectoarelor 4 si 5. "In Sectorul 4 sunt anuntate puncte pe hartie, dar in realitate, acestea nu exista, iar in Sectorul 5 punctele de prim-ajutor aproape ca lipsesc. Mai mult, punctele de prim-ajutor sunt superficial amenajate, asta din cauza organzarii destul de slabe", a spus prefectul Capitalei. Mantale a spus ca va amenda primarii de sector care au dat dovada de "superficialitate" in privinta masurilor anti-canicula.
Pe de alta parte, Primaria Sectorului 2 a anuntat ca societatile comerciale care distribuie, contra cost, pe perioada codului galben, bauturi racoritoare nealcoolice pot ocupa domeniul public fara plata, cu conditia asigurarii circulatiei pietonale. In plus, vor fi amplasate si panouri inscriptionate cu masuri de prevenire a caniculei.
Racoare divina
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) roaga cultele religioase din Romania ca, in perioada caniculei, sa tina deschise lacasele de cult pentru a oferi adapost persoanelor afectate de caldura. Totodata, ministerul solicita "sprijin ca in lacasele de cult, in colaborare cu autoritatile locale, sa fie amenajate puncte de prim ajutor in care sa fie oferita si apa potabila" celor afectati de caldura. De altfel, metoda de "racorire" in biserici a fost deja aplicata in judetul Braila.
MCC a cerut si conducerilor institutiilor din subordinea sa sa asigure necesarul de apa potabila si conditii optime de lucru pentru angajati, in perioada cu temperaturi caniculare. Ministerul a emis recent o Dispozitie privind masurile suplimentare pentru protejarea patrimoniului cultural national si a angajatilor din structurile sale, pe perioada caniculei.
CNA recomanda auto-cenzura
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) considera ca posturile de radio si TV amplifica "nejustificat" gravitatea situatiei climaterice din Romania si recomanda radiodifuzorilor sa informeze corect populatia despre fenomenele meteorologice si accidentele cu posibile consecinte de mediu.
CNA a remis o recomandare radiourilor si televiziunilor. Aceasta vine ca urmare a unor analize ale CNA cu privire la modul in care radiodifuzorii au reflectat "situatia climaterica dificila" prin care trece Romania, fenomenele de canicula, seceta, furtuni si intemperii cu consecinte nefaste asupra cetatenilor, a bunurilor proprietate publica sau privata. Astfel, CNA face un apel public catre toti radiodifuzorii sa respecte "obligatiile legale si deontologice" ce le revin, potrivit Legii audiovizualului si Codului de reglementare a continutului audiovizual, asigurand informarea corecta a populatiei despre iminenta sau desfasurarea unor fenomene meteorologice ori a unor accidente cu posibile consecinte socio-economice sau de mediu.
Jiul e prea cald
Productia de energie la complexurile energetice Turceni si Rovinari (foto) (n.r. - utilizeaza combustibil solid) este afectata de temperaturile ridicate, apa Jiului folosita la racirea turbinelor fiind foarte calda si insuficienta fata de cantitatea necesara pentru termocentrale, informeaza Mediafax. Directorii generali ai celor doua complexuri, Dumitru Cristea si Laurentiu Ciurel, au declarat ca apa Jiului nu mai poate fi folosita la racirea turbinelor pentru ca este foarte calda. In plus, debitul raului a scazut considerabil si, din aceasta cauza, cantitatea necesara in termocentrale incepe sa fie insuficienta. Ciurel declara ca a discutat cu reprezentanti ai Hidroelectrica pentru ca societatea sa limiteze productia de energie obtinuta la barajele de pe rau, astfel incat debitul apei sa creasca in zona complexului energetic de la Rovinari. Directorul general mentioneaza ca in cazul in care Sistemul Energetic National ar solicita punerea in functiune a inca unui grup energetic la Rovinari, acest lucru s-ar realiza destul de greu din cauza apei insuficiente si mult prea calde din Jiu. Politica energetica arata ca, in caz de seceta, asa cum se inregistreaza si in aceasta perioada, in cazul in care debitele apelor devin insuficiente pentru producerea energiei hidroelectrice, se apeleaza la termocentrale.
Pagina realizata de Corina SCARLAT si Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Meteorolog de circumstanta.   de alwis46
A r h i v a
  Flit peste Prut    11 comentarii
  Catastrofa cu 200 de morti    1 comentariu
  PSD a blocat votul uninominal    1 comentariu
  Moscova ameninta Londra cu bombardierele    17 comentarii
  Basescu promulga Legea pensiilor    16 comentarii
  Sedinta de 24 de ore in Senatul SUA    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01552 sec.