Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cum se raspunde politic pentru distrugerea parcurilor si monumentelor
Gabriel ANDREESCU 
-- Nu stiu cum s-a intamplat ca reprezentantii organizatiilor care au condus marsul din 14 iulie a.c. sa finalizeze protestul lor cu o proclamatie fatalist-ironica. In acest document adresat autoritatilor centrale si locale din Romania, cinci asociatii au invocat priceperea cu care acestea au reusit in ultimii 17 ani sa instraineze proprietatile publice spre interese private; stiinta autoritatilor de a distruge parcuri si a afecta zone arhitecturale istorice; faptul ca nici o lege, nici o norma de mediu, nici un argument care tine de civilizatia urbana nu le-au putut opri.
Fatalist si ironic, cum spuneam, autorii proclamatiei le-au "cerut solemn" autoritatilor sa-si continue opera, sa ocupe spatiile verzi din Bucuresti si din celelalte orase ale tarii cu constructii, sa taie toti copacii din mediul urban, sa sprijine realizarea unor autostrazi si sosele in ariile protejate si altele asemenea. "Noi, cetatenii umili ai acestei tari juram sa nu va mai deranjam in nici un fel, ba chiar sa va sustinem activ in aceasta actiune" termina patetic autorii, ca si cum personajele care vandalizeaza de 17 ani viata urbelor s-ar rusina brusc de aratatul cu degetul al unor bucuresteni ajunsi la limita rabdarii.
Nu se vor rusina. Lucrurile nu se vor schimba decat prin scoaterea lor din joc. Cum s-a mai scris, prima arma pentru apararea intereselor locuitorilor este cea juridica. Interesele comunitatii sunt reale si acoperite - chiar imperfect - de legi care, invocate in fata instantei, produc efecte. Un exemplu este lupta cu succes pentru salvarea Parcului Carol.
E la fel de adevarat ca apararea patrimoniului public in fata grupului superior numeric de profitori are nevoie si de alte mijloace. Castigarea "piesa cu piesa" in Justitie nu-i suficienta. O solutie cuprinzatoare ar fi sanctionarea politica a alesilor locali, schimbarea celor vinovati cu altii mai buni. E suficient sa privim ce se intampla in Bucuresti. De ani de zile alegerea primarilor si consiliilor este dominata de competitia identitatilor politice. Odata administratia locala instalata, oricare ar fi fost partidul reprezentat, politica in favoarea unor interese private a strivit interesele bucurestenilor. Nimic nu a putut sa opreasca initiativele, chiar dementiale, din care cineva putea sa scoata un profit. Care a fost beneficiul bucurestenilor de pe urma acelei scandaloase si ridicole competitii auto Bucharest Ring? Copaci taiati, praf si strazi inchise, uruit in plus peste un oras saturat de zgomot! Cum e posibil ca mii de riverani sa traiasca luni si ani langa santierele deschise pe strazile Capitalei? In orice oras civilizat interventiile se fac rapid, pe suprafete strict limitate, dupa care se repara un alt tronson. La noi se permite firmelor o strategie care le maximizeaza profitul in contul infernului trait de contribuabili.
Or, edilii responsabili pentru toate acestea ar trebui exclusi de la conducerea cetatii. Singura solutie democratica sunt alegerile. Iar administratia locala permite, spre deosebire de Parlament, ca alegerile sa fie castigate de echipe de independenti neinregimentati partinic. O comunitate nemultumita de abia asteapta programe si candidati capabili s-o convinga. In loc sa ii ironizeze pe alesi, acesti tineri ar fi mult mai eficienti daca s-ar adresa localnicilor cu o lista precisa de obiective comunitare si o alta de profesionisti verificati gata sa puna in aplicare ceea ce promit.
 Afisari: 505  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Raspundere politica?   de Radu Dragan
A r h i v a
  Confuzii ideologice (pe caldura mare!)    4 comentarii
  Noroc cu norul...    4 comentarii
  Oameni de cultura si odihna    6 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Combaterea HIV prin abstinenta. O gafa multipla a diplomatiei americane    2007-07-12
  Parcul din Constanta. Responsabilitatea penala a slujitorilor de stat si de biserici    2007-07-05
  Despre competenta "noilor constitutionalisti"    2007-06-28
  La disparitia lui Gheorghe Arvunescu    2007-06-21
  O improprietarire "ilegala si criminala"    2007-06-15
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16336 sec.