Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Oameni de cultura si odihna
Dan CIACHIR 
-- Atasamentul recent si subit al catorva intelectuali cunoscuti, plus un ziarist si un malai-mare nedefinit profesional, pentru presedintele Traian Basescu a facut sa curga ceva cerneala.
S-au intreprins si cateva paralele intre raporturile domnului Basescu, respectiv ale fostului premier Adrian Nastase, cu intelighentia nationala. Dupa modesta mea parere, Adrian Nastase apartine tipologiei Gheorghiu-Dej, iar dl Basescu tipologiei Carol al II-lea - Ceausescu.
Adrian Nastase stie ca, daca te pui rau cu intelectualitatea, mai ales in imprejurari de libertate a cuvantului, la putere fiind, risti sa-ti creasca urzici in urechi. El dorea sa nu fie criticat, contestat, ridiculizat. Si stia sa manuiasca zaharelul. Cunosc cazul unui artist care din detractor al sau s-a metamorfozat in laudator discret, sotto voce ("Daca ati sti ce om sensibil e premierul!"). Ambele parti au fost multumite, iar artistul nu s-a trezit in situatia celui ce iese dintr-o casa de rendez-vous incheindu-se la pantaloni. Postura in care se gasesc adulatorii domnului Basescu.
Gheorghiu-Dej, pomenit mai sus, era indubitabil un dictator rosu, dotat insa cu un realism al puterii si cu simtul discretiei. Nu era ahtiat dupa paiete encomiastice, iar in 1961, consecinta a Congresului PCUS din acel an, cand a disparut statuia lui Stalin din "parcul de cultura si odihna" omonim (Parcul Herastrau), s-a pus si in Romania surdina cultului personalitatii. Dej tinea sa fie laudata oranduirea, mai putin persoana sa. Era constient ca e bine ca intelighentia, ostila din principiu regimului, macar formal sa manifeste "adeziune". De aceea nu s-a zgarcit, nici n-a ezitat sa-l viziteze acasa pe G. Calinescu (intocmai ca Adrian Nastase pe artistul amintit) si sa-i trimita cate un cos cu flori in fiecare an, nu de ziua de nastere, ci de Sfantul Gheorghe.
Atunci cand s-a instalat Ceausescu la putere, in martie 1965, cultul personalitatii prim-secretarului partidului unic abia mai palpaia. Nici ode, nici articole omagiale. Insa incet-incet au aparut voluntarii: scriitori, oameni de cultura si odihna... Unii dintre acestia nici nu avusesera initial fizionomia lingaului sau a laudarosului. Adrian Paunescu facea parte dintr-un grup de tineri scriitori nonconformisti, alaturi de Ana Blandiana, Dumitru Tepeneag, Vintila Ivanceanu si altii. Ulterior, Paunescu s-a transformat din incendiator in pompier. Nu a fost singurul. "Cultul" lui Ceausescu a fost incurajat de ocarmuire, dar, si tin sa subliniez, acest demers bizantin a plecat de jos in sus, de la oamenii de cultura si odihna spre Ceausescu. Iar de-a lungul anilor paraiasul a devenit Nil cu delta arborescenta. Daca pe vremuri am avut norocul sa nu scriu, niciodata, numele lui Ceausescu intr-un articol, este pentru ca eram tanar si neinsemnat. Oricum, nu mi-a cerut-o nimeni.
Insa pot spune ca un om cat de cat public da socoteala in viata pentru elogiul desantat sau nemeritat. Nimeni nu-si mai aminteste ca Arghezi a fost condamnat, dupa primul razboi mondial, dimpreuna cu alti scriitori, pentru "colaborare cu inamicul in teritoriul ocupat". Nimeni nu-i reproseaza sutele de pamflete, ci exclusiv laudele aduse lui Carol al II-lea, generalului sovietic Vedenin (alt ocupant) sau regimului comunist. Intelectualii care si-au gasit reper si liman in "Presedinte" sunt suficient de inteligenti si cultivati ca sa stie lucrurile acestea. Este problema lor. Insa orice fluviu encomiastic, la noi si pretutindeni, a fost initial un paraias. O pata de umezeala aparuta pe tavan poate constitui preludiul unei cumplite inundatii.
 Afisari: 1278  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
   de Polina
Indiferent in ce situatie,   de Adrian v.D.
Oamenii de cultura   de doctorul
vremurile sunt altele   de Dinnu
Dar nu numai Arghezi s-a dat cu comunistii, dar Sadoveanu si altii ?   de ionion
incorsetati de ochelari   de George de Ro
A r h i v a
  Confuzii ideologice (pe caldura mare!)    4 comentarii
  Noroc cu norul...    4 comentarii
  Cum se raspunde politic pentru distrugerea parcurilor si monumentelor    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Dezonoarea parintelui Necula    2007-07-12
  Etalonul Malaxa    2007-07-05
  La catafalcul ironiei    2007-06-28
  Pacatul de a fi bine platit    2007-06-21
  "Puternica Biserica Ortodoxa"    2007-06-14
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17105 sec.