Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cine da banii pentru filme
Dupa o amanare de o saptamana, cauzata de un iminent scandal, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ieri membrii celor doua comisii de jurizare a proiectelor pentru prima sesiune a concursului de selectie organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cu data limita peste 30 de zile.
Din juriul pentru filmele de lungmetraj de fictiune fac parte artistul vizual Ioan Grigorescu, criticul literar Dan C. Mihailescu, directorul de teatru Vlad Radescu si criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan, iar din cel pentru film documentar si scurtmetraj - regizorii Laurentiu Damian si Florin Iepan si antropologul vizual Adina Bradeanu. Initial, Magda Mihailescu a anuntat la conferinta de presa ca se recuza, dar a renuntat la decizie dupa o discutie cu ministrul Culturii.
Conform lui Iorgulescu, propunerile pentru jurizare au fost facute si apoi votate de cele 15 uniuni si asociatii de cineasti din Romania, ministrul facand cateva "schimbari" (in privinta persoanelor care au mai fost parte a unor comisii similare), dupa doua criterii incluse in Legea Cinematografiei. Tot Iorgulescu a decis si ca din comisia pentru jurizarea proiectelor de film documentar si scurtmetraj sa nu faca parte actori - era vorba despre Eusebiu Stefanescu si Marius Bodochi, in locul carora a fost numit un membru ales de ministru. Ministrul a decis, de asemenea, respingerea ca membri in comisii a scriitorului Fanus Neagu si a regizorului Andrei Blaier.
Suma totala pentru cele doua sesiuni de proiecte cinematografice (august si noiembrie) este de un milion de euro. Pentru prima sesiune, sunt alocate fonduri de 15 milioane RON, din care 8 milioane (53,33 %) pentru lungmetraje de fictiune, 3,6 milioane (24%) pentru lungmetraje de fictiune de debut, 2,25 milioane (15%) pentru documentare si filme de animatie, 1 milion (6,67%) pentru scurtmetraje de fictiune si 150.000 (1%) pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraj de fictiune, documentar si de animatie.
n Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Urmarim cu interes selectiile pe care le vor face !   de Liviu2002j
A r h i v a
  Teatru liber de conventii    
  Trio feminin pe simeze brancovenesti    
  Sagan, aceasta moderna Sand    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00867 sec.