Ziua Logo
  Nr. 3983 de marti, 17 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Procurorul general al Romaniei a dispus ieri ca ambele dosare sa fie declinate catre procurori civili, Dan Voinea urmand sa treaca in rezerva pentru a putea face parte din echipa anchetatorilor
Revolutia si Mineriada la procurorii civili
-- Ca urmare a publicarii ieri in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale prin care dosarele mixte in care sunt cercetati civili si militari nu vor mai fi instrumentate de procurori militari, ci de procurori civili, Kovesi a decis urgentarea solutionarii celor doua dosare. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Public, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, a dispus ca generalul magistrat Dan Voinea sa decline, cat mai urgent, la parchetele civile competente, "cauzele pe care le are in lucru si in care sunt cercetati civili, respectiv dosarele cunoscute opiniei publice drept Mineriada si Revolutia".
"Printre solutiile identificate pentru rezolvarea optima a acestei situatii este si propunerea ca generalul Voinea sa treaca in rezerva pentru a fi delegat in echipa de procurori civili, alaturi de care sa continue instrumentarea acestor cauze, astfel incat aceste dosare sa fie solutionate operativ", se arata in sursa citata. De asemenea, potrivit aceluiasi document, "urmeaza ca, in cadrul structurii investita - prin declinare - cu solutionarea, sa se constituie echipe de procurori care vor avea ca sarcina prioritara finalizarea acestor dosare".
Decizia CC nu afecteaza munca depusa pana in prezent
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri, la postul public de radio, ca decizia Curtii Constitutionale prin care dosarele mixte in care sunt cercetati civili si militari nu vor mai fi instrumentate de procurori militari, ci de procurori civili, nu poate afecta valabilitatea actelor administrate pana in prezent in dosarele revolutiei si mineriadei. "Ceea ce s-a facut pana in acest moment in dosare ramane valabil. In cazul in care toate actele care au fost administrate s-au facut cu respectarea legii, s-au respectat procedurile, absolut toate actele raman valabile. Decizia Curtii Constitutionale nu afecteaza valabilitatea actelor administrate pana in prezent", a spus Kovesi.
"Efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv"
Decizia din 20 iunie a Curtii Constitutionale este contestata de mai multe asociatii si in primul rand de Asociatia "21 Decembrie", care apreciaza ca prin aceasta masura dosarele vor fi amanate, intarziate, practic ingropate, in conditiile in care ele vizeaza nume extrem de importante din varful ierarhiei politice romanesti. Procurorul general a precizat ca trebuie ca decizia Curtii sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru ca ea sa-si produca efectele, subliniind insa faptul ca efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv. Kovesi a adaugat ca in acest interval de timp, de la pronuntarea si pana la publicarea deciziei, a dispus inventarierea tuturor dosarelor care se afla la sectia Parchetelor Militare, in care sunt implicati atat civili, cat si militari, iar dintr-o evaluare preliminara ar fi vorba de cateva zeci de dosare. "In momentul in care aceasta decizie va fi publicata, voi da dispozitie procurorului de caz sa decline dosarele in care sunt implicati civili la parchetele civile, conform competentei prevazute de Codul de Procedura Penala. Referitor la cele doua dosare, al mineriadei si al revolutiei, aceasta inventariere si aceasta declinare trebuie sa se produca cat mai rapid si va trebui sa evaluam materialul probator existent, respectiv procurorul de caz sa evalueze modul in care va face declinarea, in asa fel incat actele de urmarire penala si materialul probator administrat sa nu fie afectat", a mai spus procurorul general.
Noi asigurari privind solutionarea rapida a dosarelor
Laura Codruta Kovesi a apreciat ca temerile legate de acest transfer de la procurorii militari la procurorii civili nu sunt justificate. "Sa nu uitam, totusi, ca aceste dosare au stat la sectia Parchetelor Militare foarte multi ani si nu au fost solutionate. Deci, nu am putea spune ca, in momentul in care ele se vor declina la parchetul civil, nu vor fi solutionate sau vor fi ingropate. Mai mult decat atat, poate fi declinata doar o parte din dosar, doar partea care priveste persoanele civile implicate, insa va asigur ca va lucra un colectiv de procurori la aceste dosare, cel putin patru sau cinci, care vor fi degrevati si de alte sarcini sau de alte atributii si, prin prisma atributiilor pe care le am, cu siguranta voi face in asa fel incat sa aiba tot sprijinul logistic si material necesar pentru a solutiona aceste dosare", a mai precizat Kovesi. Procurorul general al Romaniei a mai mentionat ca este adevarat ca, in momentul in care dosarul este transferat la un alt procuror, acesta evalueaza materialul probator si, daca considera ca este insuficient, mai poate administra si alte probe. "In situatia in care prin disjungerea dosarului exista posibilitatea ca probele sa se imparta, atunci poate este mai bine ca dosarul sa fie declinat in integralitatea lui. Insa acest lucru il poate evalua doar procurorul de caz, nu pot sa dau eu o evaluare cu privire la acest lucru. Deci nu exista pericolul ca anumite probe sau anumite acte din dosar sa dispara prin aceasta disjungere. Cu siguranta, dosarul va trebui numerotat, inventariat si declinat cu totul", a declarat Kovesi.
n Andrei GHICIUSCA 
 Afisari: 488  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
dosarele ....   de sucamoromete
Sa-si faca treaba, nu conteaza ce fel de procurori sunt.   de Spargel
A r h i v a
  Misterioasa disparitie a navei Prahova    9 comentarii
  Dosarul generalului Plesita, aproape de finalizare    5 comentarii
  Incendiile de pe miristi se inmultesc    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa disparitie a navei Prahova (3351 afisari)
 Nebunie la Interne (3059 afisari)
 Anticoruptia, repetabila mascarada (1798 afisari)
 Capitala, paralizata (1636 afisari)
 Revenirea Rusiei (1585 afisari)
 Nor toxic la 160 de km de Romania (185 afisari)
 Relansarea procesului "inchisorile CIA" (150 afisari)
 Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia (114 afisari)
 Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului (68 afisari)
 Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02485 sec.