Ziua Logo
  Nr. 3982 de luni, 16 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Lumea faptelor si lumea intelegerii
Red Apple 
-- Saptamanal apar sondaje de opinie, cercetari sociologice, analize de tendinta, analize politice etc. si cu toate acestea, Romania este o tara foarte putin descrisa si inteleasa.
De la istoria plina de mituri si legende falsificabile, pana la viitorul asupra caruia nu exista viziune si acord, Romania a pasit intr-o noua lume fara a se autointelege, fara a se autocunoaste. Liderii si elitele Romaniei au ramas profund ideologizati, partizani, nervosi, iritabili de parca in orice secunda cineva i-ar contesta, i-ar pune in paranteze.
De 18 ani elitele Romaniei au fost dezinteresate sa construiasca sisteme, strategii si planuri. Din planul intelegerii, al viziunilor, s-au coborat in sfera faptelor, informatiilor de culise, a jocului marunt de putere. Au acceptat ca discursul public sa fie cantonat in canonada faptelor, din acvariul politic, in semantica telenovelei. Au acceptat ca stirile ce reflecta realitatea sa fie construite in format de sitcom, stiinta sa fie prezentata in raport cu "bubele" din trecutul autorilor, cultura in perspectiva raporturilor de putere. Au acceptat sa importe criterii ale jocului de putere in lumea intelegerii.
Trist, dar adevarat. Politicile publice s-au supus criteriilor de imagine si oportunismului, deciziile au devenit dependente de imagine. Mai mult, in loc de a lua deciziile eficiente si apoi sa inceapa explicarea lor in termenii imaginii, lucrurile se intampla exact invers. Imaginea este cea care impune structurarea deciziilor.
Spre exemplu, Legea pensiilor este efectul unei astfel de politici. In locul deciziei rationale a aparut decizia de imagine.
Raportul pentru educatie are si el o dimensiune covarsitoare de imagine, mai mult decat una de politica publica. Mai moale si mai lipsita de avantaje concrete si pe termen scurt, propunerea pentru educatie este o reactie palida la legea pensiilor. Si asta pentru ca oricand si oriunde, poporul rasinvocat de liderii politici, va sacrifica viitorul pentru prezent si principiile pentru bani.
Dar lupta omului politic este in esenta de a impune publicului, adica poporului votant, propria sa realitate in raport cu alte realitati concurente. Or, in aceasta perioada formatorii realitatii sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai politici. Din cele peste cinci locuri in care se elabora o perceptie in perioada anilor '90, acum am ajuns sa avem maxim trei. Iar acest lucru se vede in bipolaritatea opiniilor ce incearca sa structureze o intelegere si o perceptie a realitatii.
Spre deosebire de alte comunitati europene, in Romania nu avem o comunicare activa si structurata din partea institutiilor europene care sa racordeze sistemul simbolic, cultural si, in final, economic la regulile si praticile europene. Iar acest lucru se observa si in frecventa si in coerenta extrem de redusa a informatiilor privind activitatea institutiilor europene din care si Romania are o parte.
Lipsa de pluralism a formulelor de structurare a perceptiilor risca sa reideologizeze elitele si societatea. Iar pentru a evita o astfel de posibilitate, reactia cea mai eficienta este finalizarea actului revolutionar din 1989 prin aparitia treptata a noilor elite si "sabotarea" blocajelor privind libertatea de exprimare. Acest lucru se va realiza cu voia sau fara voia detinatorilor puterii, in mod haotic si pernicios, daca drumul nu se va deschide.
Parafrazandu-l pe Ostap Bender, "Lupta continua tovarasi!".
 Afisari: 317  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
elitele Romaniei au fost dezinteresate sa construiasca sisteme,nu e chiar asa   de georgems
A r h i v a
  Manelizarea si agonia stangii    11 comentarii
  A treia resemnare    3 comentarii
  Cultura pe butuci. Pe Titanic    
  La judecata zilei    4 comentarii
  DIVORTURI SI DIVORTURI    3 comentarii
  Batalia pentru electorat.    2007-07-09
  De ce Tariceanu nu merge la Washington    2007-07-03
  Partide decente, penibile si foarte penibile    2007-06-25
  Revenirea lui Adrian Nastase    2007-06-18
  Ne-am plictisit de voi    2007-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie (3948 afisari)
 Combinatorul Stolojan (3798 afisari)
 Periculosul Passaris ar putea evada (3283 afisari)
 Cneji si voievozi romani innobilati ungureste! (2934 afisari)
 La Sighet, Pintilie si-a descris "colaborarea" cu Securitatea (2372 afisari)
 Tonomat pentru inchiriat DVD-uri (104 afisari)
 Romania, fara marca inregistrata Dracula (95 afisari)
 Blocaj la Primaria Capitalei (87 afisari)
 Ping pong politic pe uninominal si somatii (63 afisari)
 Problema euro - transata azi la Toulouse (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16068 sec.