Ziua Logo
  Nr. 3980 de vineri, 13 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Zeci de familii ar putea ramane cu buza umflata dupa ce au cumparat apartamente de lux * Imobilele ar trebui demolate pentru grave abateri de la disciplina in constructii
Teapa din Toamnei
-- In Capitala se construieste, in continuare, in stil barbar, profitandu-se de faptul ca alesii locali inchid ochii la cladirile ridicate abuziv. In goana dupa profit, investitorii construiesc haotic, oriunde gasesc un petec de pamant disponibil si trantesc cat mai multe etaje, in ciuda legislatiei in materie si sfidand atat cultura urbana, cat si confortul si siguranta cetatenilor. Un exemplu in acest sens este blocul privat din strada Toamnei nr. 15. Acesta este ridicat de firma AML Constructii Locuinte, societate care a obtinut autorizatie de constructie de la Primaria Sectorului 2, desi incalca flagrant regulile de urbanism.
Imobilul, care are sapte etaje plus etaj tehnic, "striveste" o cladire de patrimoniu si depasteste cu patru etaje inaltimea maxima admisa. Peste drum de acest bloc, in Toamnei nr. 10, acelasi constructor si acelasi beneficiar au trantint un alt bloc, copiat la "xerox" dupa primul, care incalca avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Tot cu autorizatie de la urbanistul sef al Sectorului 2, Bogdan Parvan. In aviz se stipuleaza clar ca regimul zonei este CUT 4 (parter plus trei etaje). In mod normal, Inspectoratul de Stat in Constructii ar trebui sa dispuna demolarea imobilelor. Problema este ca acestea sunt deja vandute in totalitate catre actualii si viitorii locatari. Trebuie mentionat si faptul ca, atunci cand imobilele incalca reglementarile cu privire la regimul de protectie a monumentelor istorice, cazul devine penal.
Omul din umbra
Cheia afacerilor imobiliare ilegale din strada Toamnei se invarte in jurul numelui omului de afaceri Ion Chirita (foto), patronul AML Constructii Locuinte, care are, totodata, si calitate de beneficiar persoana fizica, printr-un contract de asociere. Chirita recunoaste ca se afla in spatele afacerilor imobiliare din Toamnei desi, pretinde el, numele sau sau al firmei sale nu figureaza in nici un act. "Eu nu stiu nici un imobil pe care l-am facut eu sa fie langa vreun monument istoric. Dvs cunoasteti? Eu nu stiu treaba asta. Eu stiu ca este o cladire a Patriarhiei care e parasita si in paragina de zece ani si in care eu am bagat o caruta de bani acolo ca sa o repar cat de cat. Si nu e folosita. Nici acolo nu figureaza Chirita Ionica si nici AML. In nici un act. Figureaza proprietar Piros Ioan si trei firme de constructii care nu sunt din Bucuresti. Am mare legatura cu aceste firme. Dar nu pot sa va demonstrez ca am", ne-a declarat Chirita. Cu toate acestea, pe site-ul AML se precizeaza ca firma lui Chirita este cea care construieste in Toamnei. Omul de afaceri a mai adaugat ca intr-adevar, Piros Ioan a cumparat terenul cu banii sai, dati pe post de imprumut.
Trebuie mentionat faptul ca, potrivit site-ului AML, aceeasi firma mai are in lucru, pe langa cele doua blocuri, alte trei imobile in inima Capitalei. Toate de la sapte etaje in sus. Si toate cu abateri de la disciplina in constructii. Tolerate tacit sau cu patalama de la Primaria Sectorului 2. Afacerea se ridica la zeci de milioane de euro. Primul si singurul bloc finalizat si dat in folosinta este cel din Toamnei 15. Conform site-ului AML Constructii, celelalte proiecte imobiliare in lucru se afla pe Toamnei 10, Toamnei 105, Alexandru Radovici 16 si in Aurel Vlaicu 120.
Fara autorizatie
In calitate de cumparator interesat de un apartament de lux, am luat legatura cu reprezentantii AML Constructii. Nu mai au disponibile apartamente in cele trei blocuri din Toamnei (nr. 10, nr. 15 sau nr 105), dar daca ne intereseaza, au un imobil in apropiere, pe Alexandru Radovici 16. Un bloc aflat in momentul de fata doar la stadiul de fundatie. "Nu mai avem nimic disponibil de 80 de metri patrati in Toamnei, dar sunt 83 de metri in apropiere de Toamnei, pe Radovici - care este la cinci minute de Toamnei 105. La etajul sase sau sapte. Din noua. Pretul e de 1400 de euro pe metru patrat. Nu platiti TVA, contractul se incheie pe persoana fizica. In Toamnei nu mai e disponibil decat un apartament de patru camere la etajul unu, in suprafata de 170 de metri, la circa 240.000 de euro. In Toamnei 105, ca in Toamnei 15 nu mai sunt de mult. Incepand de maine, putem incheia oricand contractul", ne-a spus Mihaela Gheorghe, directorul economic al firmei si totodata, fostul administrator al firmei falimentate Constructii ICH. Astfel, la o suprafata de circa 600 de metri patrati construiti, blocul de noua etaje din Radovici s-ar vinde cu cel putin sapte milioane de euro.
Numai ca etajul sapte, unde s-ar fi aflat locuinta de care ne-am interesat, nu ar trebui sa existe. Avand in vedere faptul ca regimul mediu de inaltime pe Radovici este de doua etaje, ne-am interesat la Primaria Sectorului 2 de starea autorizarii imobilului in care am intentionat sa cumparam apartamentul. Surpriza: autorizatia de constructie nu exista. Contractul ar fi trebuit sa-l semnam cu un anume Eugen Neagoe, cetatean american de origine romana, care ar fi proprietarul terenului si beneficiarul constructiei. Dar in spatele caruia se afla, potrivit surselor noastre, acelasi Ion Chirita.
Fost prieten cu Basescu, sponsor la liberali
Patronul AML Constructii Locuinte, Ion Chirita, sustine ca a fost un apropiat al lui Traian Basescu. Insa, intre cei doi a intervenit, la un moment dat, o ruptura.
"Pai mai degraba am relatii cu presa decat cu Basescu. Care Basescu a fost la mine in casa, a baut, a chefuit si i-a dat baiatul meu niste hartii ca avea niste autorizatii pe panouri de publicitate. Si ce-a facut Basescu? Care era prieten de familie. Le-a dat la politia economica. Si a venit si i-a dat 400 de milioane amenda lui fie-miu. Si i-am dat telefon, l-am facut albie de porci (n.r. - pe Basescu)", povesteste Chirita.
De altfel, numele lui Traian Basescu se leaga indirect de cel al lui Chirita, printr-un act de improprietarire din iunie 2004. In calitate de primar general al Capitalei, actualul presedinte a emis pe numele lui Piros Ioan, asociatul lui Chirita, un act de improprietarire. Prin documentul respectiv, Traian Basescu ii restituie lui Piros "spatiu de la parterul imobilului din strada Toamnei nr. 13 si 300 de metri de teren din care se vor deduce terenurile instrainate chiriasilor".
Pe de alta parte, Ion Chirita este un simpatizant al liberalilor, motiv pentru care sponsorizeaza partidul, desi nu se implica in politica. "Cred in doctrina liberala si sprijin cat pot aceasta doctrina. Nu ma bag in partid. Nu m-am dus la intalnire, nu m-am dus la sedinte de partid. Nu ascund faptul ca ajutam si noi intr-un fel sau altul pe cineva, gasim o forma, asa... discreta, sa nu afle presa", ne-a dezvaluit Chirita.
Coincidente cu Tigareta 2
Numele Ion Chirita apare si in celebrul dosar "Tigareta II".
Omul de afaceri fost prieten cu Basescu si sponsor al liberalilor neaga insa orice implicare in acest caz si sustine ca este vorba doar despre o coincidenta de nume. "Apropo de numele meu, vreau sa va povestesc ceva foarte haios. Deci noi suntem o familie foarte numeroasa. Eu am 64 de verisori primari. Am un var primar care e nascut in aceesi zi cu mine, il cheama tot Chirita Ion. Varul meu a avut o functie destul de mare si mi s-a intamplat o chestiune. Semanam foarte bine. Asta e problema. Am avut dupa Revolutie niste contracte in Elvetia - portpistoale pe care le faceam in atelierul meu de marochinarie. Si ma duceam in Elvetia de doua ori pe luna. Si intr-o zi la aeroport, sa zicem a 30-a oara zice vamesul - <<dom'le nu ai voie sa parasesti tara zece ani de zile>>. Pana la urma s-a descoperit ca era vorba de varul meu care a fost CI-stul IGP-ului - nu stiu ce functie - a fost un numar de lucratori in Ministerul de Interne sau in Securitate care au avut interdictie sa paraseasca tara in acea perioada", a povestit Chirita. O poveste greu de crezut insa.
De la Primaria Sectorului 2, la Capitala
Cel mai probabil, "monstrul" PA9 din Radovici ar fi obtinut autorizatie in mod abuziv, la fel ca imobilele din Toamnei, daca autoritatile nu ar fi aflat ca ne interesam de subiect. Asa ca urbanistul sef de la Primaria Sectorului 2 s-a gandit ca ar fi mai sanatos sa paseze problema in curtea Primariei Capitalei. Culmea coincidentei, investitorul american din Radovici a venit cu documentatia de urbanism la Primarie chiar in ziua in care ne-am interesat de situatia imobilului in cauza. Si culmea zelului, documentatia i-a fost respinsa la Sectorul 2, dupa ce urbanistii de la acelasi sector autorizasera abuziv cele doua blocuri din Toamnei. "Noi am facut referatul si, depasindu-se nivelul maxim admis, decizia a fost ca documentatia sa fie trimisa la Primaria Capitalei ca sa rezolve problema", ne-a declarat directorul Directiei de Urbanism si Amenajari Teritoriale din cadrul Primariei Sectorului 2, Bogdan Parvan. El a admis ca Primaria Capitalei ar putea sa nu aprobe sase etaje superioare din cele noua. Care ar umbri definitiv casele situate in spatele imobilului. Mai ales ca distantele dintre constructii prevazute in Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu se respecta, blocul fiind inghesuit la limita intre case, dupa cum rezulta din proiect. "Eu nu am de unde sa ghicesc cand ii dau certificat de urbanism cu ce trasnaie vine. I-am spus: dom'le, daca faci PA2 cum se spune, vii cu Plan Urbanistic de Detaliu. Daca vrei mai multe etaje vii cu PUZ. Ei, el a venit... ieri. Ieri, cand l-am vazut i-am spus: du-te dom'le si te plimba", ne-a declarat Parvan.
Problema a ajuns pe masa lui Bold
Investitorul a ajuns in cele din urma la Primaria Capitalei. In opinia arhitectului sef al Capitalei, Adrian Bold, imobilul din Toamnei 15 este o barbarie din punct de vedere urbanistic. Si ar trebui daramat pentru ca incalca cele mai elementare norme de urbanism. "In prezent exista prea multe institutii care produc reglementari urbanistice. Foarte multe lucruri sunt surprize si pentru mine. Una dintre este blocul din strada Toamnei 15. In primul rand incalca normele privind alinierea - ma refer la alinierea pe limita laterala unde avem o casa inscrisa pe lista monumentelor istorice. In al doilea rand nesocoteste regimul de inaltime. In zona respectiva, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice era de PA3 sau PA4", spune Bold.
Paienjenis de firme
AML Constructii Locuinte detinuta de Ion Chirita functioneaza pe ruinele unei firme falimentate de acelasi patron, Constructii ICH, cu o structura similara a actionariatului (Chirita Ion 99,9% si Romsim 0,1%) si cu acelasi sediu social. In 2005, AML Constructii avea o cifra de afaceri de circa 140.000 de euro si un profit de 7500 de euro. In doar doi ani, "biznisul" a capatat mai multe zerouri in coada, ajungand la un nivel de zeci de milioane de euro. Chirita este implicat, ca actionar majoritar in sapte firme, dintre care una in lichidare, una in faliment, iar restul cu cifre de afaceri nesemnificative in 2005. Ion Chirita admite ca s-a retras din actele firmelor pe care le controleaza intr-un fel sau altul din 1996, dar le conduce din umbra. De asemenea, fiul lui Ion Chirita, "un important investitor pe piata imobiliara" asa cum il lauda tatal, detine prin sotia sa, Vertical Construct SRL. Familia constructorului din Toamnei are si o firma de consultanta.
Gilda POPA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
cultura urbana?   de Bumerang
A ajutat la numirea lui Basescu ca prishidinti asa ca trebuie sa fie recompensat !   de ionion
erori calcule urbanistice   de Razvan72
A r h i v a
  Spionam Ucraina    13 comentarii
  Proiect de lege pentru anularea condamnarilor politice    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Vechiul Testament este bazat pe fapte reale (4994 afisari)
 Pensia minima, o sticla de whisky pentru Basescu (3935 afisari)
 Spionam Ucraina (3045 afisari)
 Demisionati, domnule Patapievici! (2879 afisari)
 Teapa din Toamnei (2356 afisari)
 Liste si sanctiuni la PSD (119 afisari)
 Liza Minnelli, mireasa cu cea mai costisitoare nunta (109 afisari)
 Giovanni Becali: Chivu mai poate ajunge la Inter doar printr-un miracol (105 afisari)
 Din sapte, au ramas sase judecatori PSD (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01715 sec.