Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Combaterea HIV prin abstinenta. O gafa multipla a diplomatiei americane
Gabriel ANDREESCU 
-- Acum doua zile, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Patriarhia Romana, Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin Ortodoxa si Ambasada Statelor Unite au anuntat rezultatele primei faze a proiectului "Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA si a violentei in familie in Romania".
Peste 260.000 elevi din clasele I-XII au beneficiat deja de asistenta a 1234 de preoti si 906 profesori de religie din 13 judete. Pentru desfasurarea proiectului planificat pe durata a trei ani, USAID a pus la dispozitie suma de doua milioane de dolari. Biserica Ortodoxa Romana va avea rolul de coordonare a tuturor activitatilor prevazute pana in luna martie 2008.
Proiectul isi propune prevenirea infectarii cu HIV prin abstinenta sexuala si fidelitate fata de partener si campanii de afirmare a valorilor compasiunii si non-discriminarii imbracate intr-o haina religioasa. Aceasta strategie ridica insa intrebari serioase. Care este competenta reala a BOR in domeniile vizate? Nu isi arata Sfantul Sinod antipatia fata de educatia sexuala pentru sanatate in invatamantul public atragand atentia asupra elementelor "profund daunatoare"? Nu cunoastem cu totii refrenul ortodox, ca femeia sa fie supusa barbatului? Cine pune mana pe manualele de religie ortodoxa descopera usor cat de prezenta este acolo atitudinea autoritara, inclusiv modelul punitiv. Tratand pe homosexuali drept "vehicule nefaste prin care se transmite SIDA", Patriarhia nu poate fi coordonator al campaniilor impotriva HIV in comunitatea gay. Apare si urmatoarea problema: regulamentul de finantare al USAID impune ca organizatiile religioase care primesc fonduri guvernamentale americane sa nu discrimineze pe baza de religie. Or, Guvernul american publica anual rapoarte privind libertatea religioasa in Romania care identifica BOR, sistematic, drept o sursa serioasa a discriminarilor.
Nu BOR e problema in acest caz, ci Administratia americana a ultimilor ani. In 2003, Congresul SUA a aprobat o lege care majora ajutorul extern pentru combaterea SIDA, hotarand insa ca principalele resurse sa mearga la persoanele infectate, nu spre prevenire. Apoi, o treime din banii alocati erau rezervati programelor bazate pe abstinenta pana la casatorie! O alta noutate a fost implicarea organizatiilor religioase in furnizarea unor servicii publice.
Datele stranse intre timp demonstreaza caracterul falimentar al acestei strategii. Un raport al Human Rights Watch arata ca ideologia prevenirii prin abstinenta a dus la dezinformarea sistematica a tinerilor in chestiuni de sanatate sexuala. Asa-numitele "juraminte de virginitate" nu un avut impact asupra gradului de infectare cu boli cu transmitere sexuala. Si atunci? De ce cheltuieste contribuabilul american doua milioane de dolari in Romania pentru astfel de aventuri? Obiectivele? S-a dovedit ca atingerea lor este improbabila. Doresc Statele Unite sa atraga simpatia unor actori importanti precum BOR in conditiile raspandirii antiamericanismului? Nici o sansa. Pentru Biserica Ortodoxa, America e vinovata de punerea la egalitate a tuturor religiilor, de a fi placa turnanta a cultelor considerate "prozelite", de a promova politica globalizarii. Felul acesta de a cheltui banii americani nu va face noi simpatizanti. Ci va aliena adevaratii prieteni ai Statelor Unite, devotatii valorilor de libertate si democratie pe care SUA le-au sustinut atata timp, cu atata consecventa.
 Afisari: 1313  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
influentarea boborului   de avarfreson
Si daca explicatia e mai pragmatica?   de Vasco da Gama
Calu' si maselele   de indel
A r h i v a
  Canicula (seceta), pensiile, parcurile, autostrazile    4 comentarii
  Dezonoarea parintelui Necula    13 comentarii
  De la Ion Coja citire...    11 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Parcul din Constanta. Responsabilitatea penala a slujitorilor de stat si de biserici    2007-07-05
  Despre competenta "noilor constitutionalisti"    2007-06-28
  La disparitia lui Gheorghe Arvunescu    2007-06-21
  O improprietarire "ilegala si criminala"    2007-06-15
  Inflatia acuzatiilor de genocid    2007-06-07
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17204 sec.