Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Canicula (seceta), pensiile, parcurile, autostrazile
Ion Bogdan LEFTER 
-- Suntem pe ultimii metri ai stagiunii politice si, in ciuda caldurilor verii, nici in acest an nu se-anunta o vacanta linistita.
Dimpotriva, partidele o proclama "activa", caci bat la usa alegerile in valuri: europene, locale, generale - trei scrutinuri intr-un an si un pic! Prin urmare, au devenit urgente elaborarea strategiilor de campanie si alcatuirea primelor liste, cele pentru Parlamentul de la Strasbourg, ca si identificarea candidatilor pentru vara viitoare, pentru primarii si consilii.
Si totusi, temele principale ale ultimelor saptamani n-au fost propriu-zis politice, desi i-au implicat - cum altfel?! - pe politicieni, actori ai episoadelor in cauza unii, atrasi altii de oportunitatile de "mediatizare" si de perspectivele unor profituri de "imagine". Insa subiectele centrale ale acestei perioade post-referendum si pre-electorale n-au fost - spuneam - politice in sens strict, ci sociale si comunitare.
E canicula. Oamenii trebuie protejati si pierderile produse in unele locuri din tara de seceta se cuvin compensate. Presedintele Traian Basescu cere ca in Consiliul Suprem de Aparare a tarii sa fie prezentat un plan de criza. Premierul Calin Popescu Tariceanu raspunde ca situatia e sub control si ca nu e cazul sa dramatizam excesiv. In context se discuta despre situatia agriculturii, despre necesitatea refacerii retelelor de irigatii, despre viata grea de la tara, despre slaba raspandire a sistemului de asigurare a culturilor.
Intre timp, PSD-ul someaza Guvernul sa mareasca pensiile. PNL-ul promoveaza legea in Parlament si-si aroga initiativa si meritele. Pentru a contracara cresterea previzibila de popularitate a liberalilor, presedintele si sustinatorii sai din PD se arata ingrijorati de eventuala dificultate de acoperire de la buget a sporurilor acordate batranilor. Discutiile insotitoare ating o gama larga de teme conexe, de la fiscalitate la sistemele alternative de pensii, de la moralitatea publica la solidaritatea sociala.
Reizbucneste scandalul Parcului Bordei, preluat de un intreprinzator in perioada mandatului lui Basescu la Primaria Generala a Capitalei. Respectivul vrea sa faca o afacere imobiliara, sa construiasca, dar n-are cum sa primeasca avizele obligatorii, in cauza fiind diminuarea unui spatiu verde de agrement, protejat prin lege. Adversarii fostului edil-sef devenit sef al statului ataca, sustinatorii pareaza. In joc intra alte teme importante, ecologiste si de gestiune urbana: soarta parcurilor publice, poluarea, raportul dezirabil si cel efectiv dintre spatiul verde si populatie.
Tragedie pe Autostrada Soarelui, Bucuresti-Cernavoda (mai departe, spre Constanta, se lucreaza). Miristile laterale ard, aprinse de localnici dupa strangerea recoltei. E vant puternic si fumul coboara brusc pe carosabil, ca o perdea deasa. Caramboluri pe ambele sensuri, un mort, zeci de masini avariate, panica, atmosfera apocaliptica. Cine poarta vina? Satenii nu s-au gandit la consecintele incendiilor, autostrada n-are sisteme active de avertizare a soferilor din trafic, politia n-a patrulat cu destula vigilenta. In context: cum stam cu autostrazile, cand vom ajunge sa dispunem de o retea nationala civilizata, sigura, inzestrata cu tot ce-i trebuie?
Partidele si liderii lor se lupta din greu pe asemenea teme de vara, cu un efect paradoxal, caci neprevazut: "occidentalizarea" scenei publice autohtone! Fiindca in Europa de Vest si peste Ocean temele cele mai importante ale politicii sunt de mult - da! - sociale si comunitare...
 Afisari: 546  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
cand ? cand ? oare nu ne saturam de intrebari ?   de avarfreson
incendii   de egman
CANICULA   de moga
Canicula {seceta},pensiile,parcurile,autostrazile   de doctorul
A r h i v a
  Dezonoarea parintelui Necula    13 comentarii
  Combaterea HIV prin abstinenta. O gafa multipla a diplomatiei americane    3 comentarii
  De la Ion Coja citire...    11 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Ce alegem din Romania    2007-07-05
  Diplomatie moderata    2007-06-28
  Meteorologia mediatizata    2007-06-21
  "Majoritatea transparenta"    2007-06-07
  Cum se transforma un scandal intr-o criza adevarata    2007-05-31
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16121 sec.