Ziua Logo
  Nr. 3973 de joi, 5 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Parcul din Constanta. Responsabilitatea penala a slujitorilor de stat si de biserici
Gabriel ANDREESCU 
-- In Romania sunt cunoscute cazurile a cel putin doi oameni asasinati pentru a fi atentat la proprietatea individuala. Parchetul a refuzat sa declanseze procedura penala impotriva lui Adrian Iovan, care-l lichidase pe hotul descoperit la el in casa. S-a motivat, evident falsificator, legitima aparare. Despre ce s-a intamplat cu Alexandru Radulescu nu se mai stie nimic. Magnatul a asasinat un tanar pentru ca facuse baie in lacul concesionat de el. Prin contrast, de 17 ani, proprietatea publica este jefuita intr-un mod ametitor si nimeni nu plateste pentru asta.
Spolierea bunurilor publice a avut deseori caracterul unui rapt colectiv. Un exemplu este cel al fostilor securisti si nomenclaturisti care au actionat dupa 1989 in logica unei organizatii coerente. Si-au insusit valori considerabile, si nu ma refer doar la intreprinderi, a caror de-etatizare era indispensabila. Un alt profitor de acelasi tip a fost BOR, cel mai mare proprietar imobiliar, astazi, din Romania. Un fluviu de resurse s-a revarsat in acesti ani de la stat spre Biserica. Cu totii au avut o atractie speciala pentru parcuri. Aflam in aceste zile despre ocuparea singurului spatiu verde din zona Casei de Cultura din Constanta. Arhiepiscopia Tomisului a inconjurat parcul, a rupt din copaci si din gardul viu, a ridicat apoi un gard inalt si pregateste deschiderea unui santier. Inca o catedrala! Parcul, singura oaza de umbra si verdeata din zona - preiau formula unui ziarist -, vizitat zilnic de sute de oameni, mai ales pensionari si copii, cade prada unor dezumanizati.
Cum e posibil sa se intample aceste lucruri atata timp cat "terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice... nu pot fi dezafectate din domeniul public decat in cazuri de exceptie"? Unde-i exceptionalitatea? Peste o suta de persoane au semnat pentru impiedicarea distrugerii parcului, multe altele s-au aratat scandalizate. Desi prin semnarea Conventiei de la Arhus, Romania a recunoscut publicului un cuvant hotarator cu privire la deciziile de mediu, nemultumirea locuitorilor din zona este complet desconsiderata.
Prima intrebare in astfel de cazuri ar fi daca actele necesare - cele de la Mediu etc. -sunt in ordine. Pentru a se fi aratat indiferent la aceste detalii si a fi hotarat cheltuirea a 25 de miliarde de lei inutil, Razvan Theodorescu, fostul ministru al Culturii si Cultelor trebuie sa se apere astazi in instanta. Dar si daca cei ce comploteaza impotriva bunului public au grija sa se acopere cu documente, ramane viciul de fond: acapararea unui spatiu ce apartine de drept comunitatii.
Pentru a opri injustitia de la Constanta este necesara deschiderea unor procese penale impotriva vinovatilor. Cetatenii par neajutorati, insa Legea mediului asigura ONG-urilor calitate procesuala chiar daca nu suporta direct daune. Ele au dreptul de a ataca in instanta orice persoane fizice si juridice ale caror acte dauneaza mediului.
Intrucat era sacrosancta sub comunism, proprietatea publica pare sa-si fi pierdut orice relevanta in capitalismul de tranzitie. Si totusi fiecare tip de proprietate are sensul si valoarea ei. E absolut inacceptabil sa fim jefuiti de bunurile noastre, doar pentru ca, publice fiind, le impartim cu altii. Slujitorii statului si ai bisericii care comploteaza impotriva bunurilor comunitare trebuie sa raspunda penal. In ce priveste raspunderea politica, aceasta merita o discutie speciala.
 Afisari: 793  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Exceptionalitatea sta tocmai in construirea unei catedrale   de JMJ
Mai bine mai tarziu...   de Sanda Popescu
Ca de obicei   de DonS
A r h i v a
  Ce alegem din Romania    2 comentarii
  Putin, Bush si viitorul lumii    4 comentarii
  Etalonul Malaxa    6 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  Despre competenta "noilor constitutionalisti"    2007-06-28
  La disparitia lui Gheorghe Arvunescu    2007-06-21
  O improprietarire "ilegala si criminala"    2007-06-15
  Inflatia acuzatiilor de genocid    2007-06-07
  Respecta Parchetul prezumtia de nevinovatie?    2007-05-31
 Top afisari / comentarii 
 Prostia Doi s'un sfert (10204 afisari)
 Sex oral de milioane (5812 afisari)
 Un personaj plictisitor: Traian Basescu (3967 afisari)
 Vadim tepuit si bun de plata (3397 afisari)
 Crima a Securitatii demascata dupa 57 de ani (2835 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca ancheta in cazul Zambaccian a fost neconstitutionala (218 afisari)
 Tariceanu, infuriat ca Bucurestii arata ca o lada de gunoi (139 afisari)
 Romania are nevoie de 45 de ani iar Bulgaria de 100 pentru a atinge standardele occidentale (93 afisari)
 Zwartboek / Black Book ( Lista Neagra) (83 afisari)
 Concurs pentru Stradivariusul la care a cantat Ion Voicu (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16374 sec.